Friday, November 18, 2016

Pengalaman : 16 tanda Mengandung Baby boy

Assalamualaikum..dan salam jumaat. Harini ina nak share pengalaman mengandung baby boy.Entri lama ina pernah tulis ciri ciri mengandung baby boy..tapi kali ini ina dah merasai macam mana dan simptom mengandungkan baby boy ni.. check it out ...(tehwhwhe..speaking)


Simptom atau tanda ina sedang mengandung baby boy: (lain orang,lain tanda)


  1. Alahan atau morning sickness langsung takde.Kecuali semasa memberus gigi je ade rasa loya.
  2. Muka ina masa ni jerawat pasir banyak tumbuh sekitar wajah.
  3. Penampilan: Ina suka melaram.Pakai shawl belit sana belit sini bila ootd.. mekap memang tak tinggal mengandung yg ke 3 nie berbanding no 2 comot je.
  4. Pemalas: Okay..yang ni memang ina mengaku.Semasa mengandungkan Furqan.. memang jadi pemalas nak melipat pakaian.Dalam bilik dah jadi macam tongkang pecah..baju bergunung..tehehe
  5. Rajin (tang lain) : haaa..,masa ni semua orang cakap ina mengandung baby perempuan lagi..sebab?? Ina kuat semangat.. ina rajin menjual cookies.Masa tu musim raya.. dalam bulan puasa tu,ina cergas sangat sangat.Ambil tempahan biskut raya..buat inti jem nenas sendiri.Hantar jualan ina ke kedai kedai.. dari trimester 1 sampai trimester 3..memang kuat ina..(macam tak mengandung langsung, perut tak sakit..emm.. sebab ina makan supplemen shaklee semasa awal kejadian ...ececeh sampai kehamilan berlaku..nak oder contact ina 017.9506861).. macam macam juga ina buat jual..roti,kek..sepanjang mengandung.Cuma ina malas nak masak untuk makan berat je..rasa nak nanges ajew bila suami paksa masak.
  6. Kanak kanak menyukai ina: kebetulan mak pindah masuk rumah ina.Mak memang ada mengasuh budak budak.. apa yang pelik,tatau la kalo korang pelik ke tak..sebab anak asuhan mak semuanya kanak kanak lelaki... dannn mereka semua tu mesra dengan ina.Kebiasaannya dorang taknak tau dengan ina..haaa. macam mana tuuu?? Kebetulan kahhh?
  7. Yang ni bole pulak nak dijadikan cerita.. pernah beli baju baby utk sofea..(mula tu ingatkan mengandung no 2 boy..ina beli la kan.Tup tup time sofea nak pakai,tak jumpa.. bila furqan keluar,boleh ade pulak baju tuu.. haihhh.)
  8. Suka makan masam masam (kalo duk masak kat dapur, kecur air liur tengok asam jawa...terus makan macam tu.. asam gelugor pon same duk ratah)
  9. Akhir kehamilan asyik nak makan manis jeee.. nak kek hantu jee.
  10. Emosi: kali ni normal.. takde dah sensitif.Suami cakap ape pon..,tak sentap.
  11. Suami mengidam: suami nak makan manggis.. ehh, ina ade jugak mengidam..nak makan kepala ikan merah.. gulp!! 
  12. Keadaan PERUT: mak cakap macam bola.Ipar ipar semua dapat teka yg ina pregnant baby boy.. scan tak tunjuk pon gender baby.Baby malu.. 
  13. Okay...yang ni part paling mencabar sepanjang kehamilan no 3.. dugaan besar2 je datang.( Rahsiaaa)
  14. Rezeki : kali ni rezeki melimpah ruah..Alhamdulillah.. rezeki mengandungkan Furqan.Betul la tiap anak ade rezeki.. syukurrr sangat! 
  15. Perut: keadaan perut ina berat sebelah kanan
  16. Posisi tidur: Suka aangat mengadap kanan ..tidur mengiring
Dahhh..tu je kot tanda mengandung baby boy ina.

(( masa bersalinkan furqan.. seronok tak terhingga,sampaikan ina takboleh tidur malam tuu kat hospital...kikikikiki..perasaan tu macam bersalin anak 1st pulak..iya la kan 6 tahun menanti baby boy.Akhirnya allah izinkan juga.. kami merasa punyai baby boy..syukurrrrr! )

sekian...cerita.
assalamualaikum
( masih berpantang 33hari)

Related Posts

3 comments:

  1. alhamdulillah..tahniah...best baca post awak...yaa..hanya org yg tahu je rasa mcmana org lain sibuk2 meneka dan cakap teori mereka..sedangkan harapan kita nak boy...tak salah kan berharapan wpun apa yg penting adalah bby yg sihat. sy sklrg sedang mgdung yg ke5..4 atas semua prmpuan so mmg harap sgt lah..so far bby x nmpk2 scan (doc kata tak clear sbb br 5 bulan). naluri mcm boy ssh nak kata tp mls masak dan mls bersiap (tak mcm yg masa kakak2 sblum ni)..alah..mmg ada faktor umur sama kot..bdn dah x fit...lain2 x perasanlah sangat

    ReplyDelete