Friday, January 9, 2015

7 SEBAB TERJADI TEKANAN DARAH TINGGI SEMASA MENGANDUNG

Assalamualaikum dan selamat malam..

Ini topik panas bagi ibu hamil.Mana tidaknya, rata-rata ibu mengandung semuanya kerap sakit kepala.Betul tak? Ina sendiri pun kerap sakit kepala.Kalau silap makan sikit. Terlebih garam dan berminyak pun tak boleh.Alhamdulillah, sekarang ina dapat selesaikan masalah ini daripada berlanjutan..Ina kawal makan dan menngambil supplemen.

Okay..jom baca entri ini. 

Tekanan Darah Tinggi Ketika Hamildikenali sebagai pregnancy induced hypertension (PIH) ataupun hypertension ketika hamil. Tekanan darah akan sedikit berubah ketika hamil, ini dIsebabkan oleh hormon kehamilan dan progesteron mengendurkan dinding salur darah anda.

 Tekanan darah tinggibagi orang normal ialah 140 ke 90, tetapi bagi ibu hamil tekanan normal ialah 110 ke 70 atau 120 ke 80. Sekiranya tekanan darah melebihi 14o, itu sudah dikategorikan sebagai tinggi.


Tekanan darah tinggi ketika hamil


Bagi ibu – ibu yang mempunyai penyakittekanan darah tinggi ketika hamil, ia boleh menyebabkan berisiko kehilangan bayi, nyawa sendiri dan berat bayi kurang dari bayi yang normal. Terdapat beberapa cara untuk membantu anda mengurangkan tekanan darah tinggi ketika hamil.


1) Mengurangkan Makanan Tinggi Sodium & Makanan Segera.
makanan segeraTahukan anda penyebab utama tekanan darah tinggi ketika hamil adalah berpunca daripada makanan yang tinggi kandungan sodium natrium. Kebiasaannya makanan segera mengandungi sodium natrium yang tinggi. Maka, pastikan anda tidak mengambil makanan segara dengan lebih kerap.


2) Banyakkan Minum Jus Buah
Amalkan minuman berkhasiat ini pada setiap pagi dan malam. Pastikan buah tersebut segar dan kurangkan gula. Selain dapat mengawal tekanan darah tinggi ketika hamil, ianya juga kaya dengan vitamin. Bukan sahaja bagus untuk ibu yang hamil, malah jus buah juga bagus untuk bayi dalam kandungan.


3) Sayur dan Ulam
Ulam seperti tomato, daun sup dan batang sadari bagus diamalkan setiap hari ketika anda ingin menjamu selera. Ini kerana ia dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi ketika hamil.


4) Air Asam Jawa


asam jawa
Ambil air asam jawa sehari sebanyak 2 kali seminggu. Iaitu siang dan malam. Cara untuk menyediakan air asam jawa ini ialah, ambil air masak 1/2 cawan dan masukkan sedikit pes asam jawa. Selain dapat menurukan tekanan darah tinggi ketika hamil, air asam jawa juga bagus untuk menyejukkan badan, menghilangkan sakit tekak dan batuk.


5) Bersenamibu hamil berseman
Membuat senaman ringan bagi mengurangakan tekanan semasa tempoh kehamilan atau tekanan semasa menunggu proses bersalin.


6) Membuat Kerja Dengan Teratur


Keadaan terdesak atau kelam – kabut boleh menyebabkan anda menjadi lebih tertekan. Pastikan tugas harian anda disiapkan dalam keadaan yang tenang. Sekiranya anda tidak dapat membuat kerja tersebut seorang, maka mintalah bantuan orang yang terdekat. Jangan memaksa diri sehinggakan anda merasa tekanan. Perasaan tertekan atau tekanan kerja akan membuat tekanan darah tinggi ketika hamil menjadi lebih merbahaya.


7) Mengambil Suplemen


Kadang – kadang apa yang anda makan tidak dapat diserap sepenuhnya oleh badan anda. Badan anda perlukan vitamin bagi menampung kekurangan vitamin dalam badan. Tapi bukan sebarang vitamin tau, pastikan ianya betul -betul semulajadi seperti dibawah.


Oleh itu saya mencadangkan anda mengambil 2 produk dari shaklee Omega Guard Shaklee
dan Ostematrix Shaklee


.
Adakah 2 produk Shaklee ini sesuai untuk kurangkan tekanan darah tinggi ketika hamil? Apakah khasiat 2 produk shaklee ini?


i) Omega Guard Shaklee


omega guard
Omega adalah asid lemak, asid lemak tidak boleh dihasilkan oleh tubuh badan sebaliknya perlu diambil melalui pemakanan seharian.

 Omega Guard Shaklee
terdiri daripada 7 asid lemak omega -3 semulajadi iaitu EPA(Eicosa pentaenoic acid), DHA (Docosa hexaenoic acid), ALA dan lain-lain. Satu hidangan Omega Guard Shaklee
(takes 3 capsules) menyediakan lebih kurang 1000mg asid lemak Omega-3.

Fungsi utama Omega Guard Shaklee
adalah :


* mencegah penyakit salur darah dan stroke
* DHA dan EPA boleh menentang thrombosis
* menuruankan tekanan darah tinggi
* melincirkan salur darah dan membantu peredaran darah yang lancar
* membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
* mengelak ketegangan leher atau sakit kepala
* merendahkan kolesterol
* menghindar pembekuan darah di dalam badan
* mengawal masalah obesiti
* mengurangkan risiko penyakit jantung


ii) Ostematrix Shaklee
ostematrix


Ostematrix Shaklee
mengandungiKalsium, Magnesium, Vitamin D, Zinc, Cooper, Manganes dan Boron. Lengkap dengan kehendak keperluan badan anda. Kalsium, Magnesium dan Vitamin D saling memerlukan antara satu sama lain.


Kalsium dan magnesium akan saling membantu dalam penyerapannya. Fungsi dan proses mineral tersebut bekerja secara berlawanan (antagonistik). Magnesium terdapat di dalam sel (intraselular), sedangkan kalsium banyak terdapat di luar sel (ekstraselular).


Fungsi utama Ostematrix Shaklee
adalah :


* membantu meringankan stress
* mengimbangi tekanan darah
* memelihara denyutan jantung
* impluls saraf, penenang saraf
* menggalakkan tidur yang lena
* memperbaiki jantung berdebar
* depresi
* mood swing
* sakit kepala


 B COMPLEX : 


Asid Folik di dalam vitamin B membantu peredaran darah dengan lebih sempurna dan menurunkan darah dengan semulajadi. Ianya juga dikenali sebagai vitamin anti-stress untuk memberikan mood happy pada ibu mengandung dan membantu menurunkan darah.


Vitamin B shaklee ada B complex, bermaksud iaitu semua jenis vitamin B seperti B1, B2, B3, BD, B12, Biotin dan asid pantotenik tersapat di dalamnya kerana jika anda menngambil vitamin B lain yang hanya mengandungi vitamin seperti B12 dan Biotin sahaja, anda akan kekurangan vitamin B yang lain.


Vitamin B ini juga penting kerana ia menghalang kecacatan tiub neural wanita yang penting semasa kehamilan.


Sustained Realease Vitamin C 


Membantu membuka jalan arteri yang tersekat dans seterusnya menurunkan darah tinggi. Kajian terhadap 200 pengguna yang mengambil vitamin C selama 2 bulan sebanyak 500mg mendapati bahawa darah ia membantu mengurangkan bacaan tekanan darah mereka.

Related Posts

0 komen: