Friday, December 18, 2015

testimoni Buasir


Syukur!!!
Alhamdulilah..

Masalah buasir dapat dipeebaiki
Dalam masa 3HARI..

✔ pendarahan dalaman dapat dihentikan akibat tekanan (LUKA sembuh)
✔ TIADA lagi mimpi ngeri ketika membuang air besar
✔ lancar membuang

antara Fungsi Set buasir
 ZINC COMPLEX 
✔Disarankan kepada pesakit buasir tahap tinggi dimana najis keluar bersama darah dan proses membuang air besar yang sangat perit dan sukar. 
✔ Zinc Complex membantu menyembuhkan luka di bahagian dubur dengan lebih cepat. 
OSTEMATRIX 
✔Membantu mengurangkan sembelit dan melancarkan pembuangan air besar serta memberi keselesaan kepada anda apabila mengalami luka di bahagian dubur. 
OMEGA GUARD 
✔Baik untuk sendi dan otot. 
✔Pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. 
 ✔ Omega Guard membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak tersebut.

WhatsApp 'set BUASIR' Ke 0179506861
cod sekitar Kuantan
 postage ke seluruh malaysia
buasir pulih daalam masa 3hari.. tiada pendarahan dialami

Tuesday, October 13, 2015

Hilangkan parut



Jom hilangkan  parut...
Semua jenis parut mampu dihilangkan dengan VITAMIN E ni

Nak Clear STOK... Ina bagi harga meletuppp..

Sebotol RM 126.. (120capsule)
2 BOTOL pada harga RM 158

(Tawaran Sah sepanjang OKTOBER)

JIMAT ke murah??

PM untuk order...
SMS / telegram 0179506861

WhatsApp 0169232988 

Thursday, July 23, 2015

Wardina cucuk 3bulan

Telan siap2 vitamin C..(kelebihan ibu menyusu dapat disalurkan kepada baby melalui penyusuan)

Wardina baru Je cucuk 3bulan tadi..

So, saya kena protect anak dr segala macam jenis penyakit 3serangkai nie (selsema,demam Dan batuk)..

Notakaki:: alhamdulillah.. selama anak kena cucuk Bcg Dan cucuk sebulan anak mmg xdemam.

#alhamdulillah... 2In1 anak Dan mama dapat kebaikan hasil dari penyusuan.

Ehhh...maknya dpt Kulit Dan antibodi Je yg kuat.

Indahnya dapat berikan breastfeeding .. 

Kurus dapat.  Anak sihat. 
Susu? Alhamdulillah... rezeki wardina.

Ina 017-9506861

Nak dapatkan supplement shaklee sekitar kuantan?
Pelbagai cadangan Untuk kesihatan ada..seperti set menyusu,set kehamilan, set bersalin,set kesuburan, set kanak kanak,set kurus,set kencing manis,set darah tinggi,set resdung Dan pelbagai

Hubungi no yang tertera diatas.


Sunday, April 26, 2015

Nur Wardina Soffea









Tepat jam 1.50pagi sabtu (18/4/2015),Nur Wardina Soffea telah selamat dilahirkam ke muka bumi Allah.Dengan 2kali push,Puteri mama selamat keluar dengan berat 2.7Kilogram,alhamdulillah..bersalin kali ini amat mudah sekali.Tanpa meminum air selusuh,air sanggul fatimah atau air zam zam..,telur mentah...100% ina tawakal pada allah .Sampai ke hospital bukaan jalan sudah 5cm,tanpa sebarang kesakitan.Allahuakbar! Tanda bersalin pun tiada waktu tu (turun darah @ ketuban pecah).Bukaan 10cm baru la terasa sakit yang teramat.Masa berputar sangat laju waktu ina di dalam dewan bersalin.Urusan dipermudahkan oleh allah.

Amalan ina supaya mudah bersalin:: 

Antara yang ina amalkan sepanjang mengandung ialah membaca al - quran setiap kali solat dan lakukan solat sunat di tengah malam setiap hari.Berzikir tidak putus..

Nama Diberi semasa dalam kandungan lagi...

secara rasminya, Hari ke 7 berpantang barulah berkesempatan incik Suami mendaftarkan puteri ke 2 kami. Actually, nama sudah lama Ada..cuma,masa tidak mengizinkan.

Nama di beri oleh mak-mak saudaranya, Nur Wardina Soffea. Maksud nama tersebut ialah warak,amanah,ramah,ikhlas,alim dan menawan.Diharap anak mama menjadi anak solehah. Daripada awal Kehamilan lagi,Nur Wardina Soffea anak yang kuat.. Akhirnya lahir juga kamu ke muka bumi Allah.




Petua : Tali pusat baby mudah Tanggal

Petua : Tali pusat baby mudah Tanggal

Sebenarnya, semalam dah nak tulis entri nie.Al maklumlah, sedikit sibuk menguruskan hal hal berkaitan berpantang. Mana nak uruskan baby..sangat sibuk.. (Lama dah tidak merasa berjaga malam..hihihi).

Harini hari ke 8 berpantang... Excited betul, hihihi.Semalam (hari ke 7 )pusat Nur Wardina Soffea sudah tercabut.Alhamdulillah! Awal Kali nie anak mama pusat tercabut. Emm..kalau dulu,Sara dekat 3minggu jugak la nak tunggu tercabut. Sampaikan ina nie naik risau.Iyela,mulut- mulut orang sibuk duk bertanya..pusat dah cabut belum? Kalau lebih dari seminggu, anak degil laaa,nakal.Hmmm..menyampah! 

Okay-okay Meh sini,ina nak bagitau..Petua dia,mudah saja... Pakai jee ubat hospital yang bekalkan tu..

Caranya: 

✔basahkan kapas (dengan ubat kaler pink) Dan titikkan di sekitar pusat.
✔cuci dengan kerap(pakai ubat hospital)pusat baby setiap Kali selepas mandi, Dan setiap Kali tukar pampers (ingat!! Jangan bagi pusat baby terkena air.Jika terkena ,lapkan sehingga kering kerana dikhuatiri pusat dijangkiti kuman)..

✔Jika tali pusat sudah tertanggal,cuci sebersihnya pusat baby.( pusat yang tercabut,sila simpan ditempat yg kering)
✔pastikan pusat dibersihkan,jangan biar darah beku di pusat .


Okay,sekian.Terima kasih sebab anda Sudi baca petua saya.😊😊😍


Tuesday, April 21, 2015

Detik cemasku: 38minggu janinku kurang bergerak - part 1

Assalamualaikum Dan selamat malam..
Semasa entri ini ditaip,ina dalam berpantang 3hari.Alhamdulillah😊..

Tapi entri Kali ini ina nak menceritakan detik-detik cemas sebelum ina bersalin.

Al-kisahnya~~~~

Pada tengahari jumaat,perut terasa memulas, seakan ingin datang period.Ina buat tak tau ajelah,sebab kemungkinan perut lapar masa tuu.Walhal,pagi Ada makan nasi dagang,kuih seri ayu Dan donat.

Tengahari

Tengah memasak makan tengahari,rasa memang tak larat sangat.Harini Suami yang tolong masakkan...

Selesai makan tengahari, ina bersihkan diri untuk solat zohor.Ya Allah,alangkah terkejutnya..simptom membuang(berak) secara tiba2.. Terbuang dalam panties,memang tak perasan langsung.Masa nie,ina da syak..dalam hati berkata (eh,takkan nak bersalin dah kot)..

Petang (Asar)





Carta gerakan baby..sampai ke petang baru cukup 5 tendangan sahaja.Sepatutnya,kalau memasuki asar gerakan dah hampir lengkap 10.Tapi Kali ini,gerakan yang pelik semasa asar..iaitu baby mengeras dengan kerap.Masa nie ina dah resah..

Malam ( selepas isyak )

Asyik kentut (non stop)..nak solat memang payah.5kali ambil wuduk,5kali solat..
Selepas selesai isyak,terasa macam lain.Rasa leman betul badan.

9.30malam

Suami bawa terus ina ke hospital,hati pun tidak sedap..Sebelum ke hospital,ina sempatla makan murtabak 2keping (perasaan masa ni ,ina dah rasa macam nak bersalin malam nie jugak) sempat minum segelas ESP. (Air selusuh,air zam zam @ air akar fatimah pun tidak sempat minum..macam tidak jangka yang akan bersalin).

Sampai ke hospital jam 10malam..Semasa sampai disana (bahagian bersalin Htaa).Masa tiba disana,ina orang pertama. Tapi disebabkan kes ina tak berapa serius,ina antara orang terakhir..disoal siasat oleh doktor.Al-maklumlah,ina tiada turun tanda (yang menandakan ingin bersalin contoh : ketuban pecah atau turun darah).

Apabila puas disoal siasat lebih kurang 20minit,barulah doktor buat ujian CTG (denyut jantung baby)..ctg cantik, tiada kontraksi. Em,setelah selesai,doktor cek VE (iaitu cek bukaan Rahim).Tersangatlah terkejut,apabila doktor bagitau

Antara dialog ina dengan doktor

Doktor:: 'puan,jalan dah buka 5cm..'

Ina : haa? Kena masuk wad ke?

Doktor : Bukan.Terus ke dewan bersalin.Malam nie juga puan akan bersalin

Ina: haa..betul ke?

Doktor: Bagitau Suami yea.

11.30malam

(Rezeki dapat masuk dewan bersalin tingkat bawah) jika diikutkan,memang doktor nak tempatkan ke dewan berisiko tinggi tapi..alhamdulillah. Kebetulan penuh wad Sana,dewan pun penuh)

Ina dah masuk ke dewan bersalin... Masa ni ina dah menggeletar ketakutan,Suami masuk sekejap je.. Sebab Sara ,tiada orang jagakan..(masa ni Ina dah down perasaan.. (Sedih,kecewa iyela..Suami tidak dapat teman)sebab sudah berjanji nak temankan semasa bersalin.

Bersambung....

Sunday, April 12, 2015

Meneran dengan betul semasa bersalin


Err..meneran? Seram je dengar kan. Yang tengah menunggu hari.. Mestilah berdebar.Tapi jangan sampai demam pula yea.Entri Kali ini,ina berikan sedikit tips atau petua mudah meneran.. Jom baca kemudian,buat latihan sikit...





Waktu Mula Meneran

✔ Sebaiknya dilakukan setelah pembukaan lengkap berlaku (10cm) iaitu ketika kepala janin sudahpun turun ke dasar pinggul. Ia ditandakan dengan anus (dubur) mula terbuka sewaktu kontraksi.

 Posisi Meneran Yang Tepat

✔ Berbaringlah dengan lutut berlipat dan kedua kaki dibuka.
✔Kedua tangan memeluk paha dengan cara melingkarkannya ke bawah paha. ✔Meneran juga dapat dilakukan dengan berbaring mengiring sama ada sebelah kiri ataupun kanan.

 Cara Meneran

✔ Sebaiknya dilakukan apabila kontraksi sampai ke puncaknya. Waktu ini doktor akan meminta anda untuk menarik nafas panjang iaitu menahannya dengan mulut tertutup kemudian meneran ke arah bawah dengan memastikan punggung tetap berada di atas tempat tidur (katil).
✔Ketika meneran dagu diletakkan di dada supaya anda dapat melihat perut anda. Bagaimanapun ramai juga ibu hamil yang melakukan kesilapan ketika meneran. Ada yang meneran sebelum proses pembukaan sempurna. Ia akan menyebabkan berlakunya Edema (pembengkakan di mulut rahim) yang seterusnya akan menyukarkan proses bersalin selanjutnya.

Di samping itu ada juga ibu hamil yang silap meneran dengan meneran ‘di leher’ dan bukannya di perut. Mata akan nampak merah setelah bersalin dan kadang-kadang disertai dengan kebutaan sementara kerana pembuluh darah kecil di mata pecah akibat teranan di bahagian leher.

Diharap dengan sedikit tip ini para ibu hamil dapat mempraktikkannya dirumah agar ketika bersalin nanti ibu hamil sudahpun bersedia sepenuhnya….selamat bersalin.

Ibu-ibu semua, set bersalin sudah beli?

Jika belum, boleh lah order set bersalin dengan ina..

Direct SMS / WhatsApp / telegram ke no 017-9506861

Cod pada setiap hari..

Cod sekitar kuantan ((Batu hitam,sg karang,balok,beserah,kubang buaya,alor akar,permatang badak,sg isap,tg Lumpur,kipsas,bukit setongkol, bukit sekilau,semambu Dan seluruh kuantan)

Friday, April 10, 2015

37 minggu kehamilan

Assalamualaikum...

Petang baru sempat update entri blog.Asyik tertangguh je Dari rabu...harini dah jumaat..



Tengok tajuk pun,mesti tertanya tanya Ada apa dengan 37minggu kehamilan nie...um.

Alkisahnya begini,kalau nak tau...INI merupakan pertama Kali dalam hidup ina.Kandungan kedua nie betul-betul kuat. Mana taknya,Dari awal mengandung macam-macam dugaan ina hadapi.. (Bleeding hampir sebulan,doktor sahkan keguguran laa..) Tapi akhirnya, kandungan Kali ini ina berjaya melepasi bayi pramatang.Anak pertama, semasa 35minggu sudah selamat bersalin.Kali ni kandungan ina dah masuk 37 minggu (bermakna sekarang 9bulan...baby betul-betul matang Kali ini)

Apa yang buat ina terlebih excited dengan kandungan kedua ini... Ina tidak perlu kena cucuk dexa iaitu suntikan matangkan paru-paru baby lagi.. (Dulu 4kali cucuk dexa sebab contruction semasa 7bulan dan 8bulan) Baby pun dah matang,doktor cakap anytime boleh bersalin.

Alhamdulillah... Segala puji bagi Allah...

Kandungan kedua, memang ina titik beratkan pengambilan supplemen.Ina makan set mengandung shaklee.Sepanjang mengandung memang tiada masalah. Membuang pun lawas, bertenaga,berat badan terkawal..

Okay.. Sampai disini sahaja cerita Ina...

Sesiapa nak order set mengandung shaklee...

Direct sms / WhatsApp / telegram ke no 017-9506861

Kawasan cod : beserah, sg karang, Batu hitam, balok, permatang badak, sg isap, bukit rangin, bukit setongkol,bukit sekilau, alor akar, Dan seluruh bandar kuantan ina hantar.

Penghantaran produk shaklee pads setiap hari..

Sunday, April 5, 2015

rezeki hujung minggu

Assalamualaikum... Nie nak habaq mai.

Postage ina pun Ada sediakan jugak tau.Boleh pos ke seluruh Malaysia...

Direct je hubungi : 017-9506861
📱Sms / WhatsApp / telegram

Cod sekitar kuantan..pada setiap hari..🚗🚗🚗

Wednesday, April 1, 2015

HP tablet percuma

Assalamualaikum...dan selamat petang.
Harini Ina da memasuki hampir 9bulan kandungan.. Heee,saja je update blog.Mmmm,,bajet retis la kunon kaaaan? Erkk..Entries Kali ni takde kena mengena dengan kandungan okay...? Entri santai aje


,alhamdulillah.... rezeki harini.Tablet yang Ku nanti-nantikan selama nie.Akhirnya dapat juga.. Hiiii...terimakasih Streamyx.Sebulan tunggu,akhirnya dapat juga. Lepasni mudah la nak upload gambar Kat Instagram, blog pun mudah nak taip.. (Korang jangan plak pening kalo lepasni asyik entries Ina je kuar yeeee)..☺

Tablet nie hasil langganan streamyx.. WiFi.Pakej nie dapat sekali dengan telefon rumah (brand Motorola)..telefon rumah Ina langsung tak pakai,langgan streamyx ni pun sebab untuk berbisnes Dan suami yang kuat surfing internet.Hikhik... Oh,lupa nak inform..tablet nie keluaran HP punya.Setakat nie sang at berpuas hati laaa... Line WiFi pun dah okay. Laju juga..
Okay...sampai sini saja review Ina pasal pakej streamyx.

Sampul pun  masih belum buang... Hiiii... Weekend baru nak Cari tinted

Thursday, March 26, 2015

Pemberian Suami

Assalamualaikum..salam tengahari semua.

Actually,entri nie lama dah ina Nak update.Tapi asyik tertangguh saja.Ada saja halangan.. kali nie betul-betul free.

Tengok tajuk entri, mesti awak-awak semua boolaat bijik mata kan? Bukan berlian,bukan seguni emas tapi Senaskh Al Quran... pemberian suami.Hekhekhek... saja propa.Kasi panas sikit.

Inilah pemberian suamiku,tidak ternilai. Gembira tidak terkata dapat senaskah al - Quran.I love it.. Suami macam tau-tau Je ina Nak beli gantikan yang baru. Al Quran lama,muka Surat depan hilang.. huhuhuhu. Selalu mengaji Dari tengah-tengah juzuk je.Sudah ada yang baru nie, bolehlah start Dari juzuk pertama.. alhamdulillah,syukur sangat dapat Quran baru.

Yang menarik tentang al Quran nie,tulisannya besar (al maklumlah,ina nie suka baca tulisan besar..laju Je baca).Mudah dibaca,ejaan jelas kelihatan (baris-baris huruf mudah dibaca)..seronok la bacanya.

Sekian ..cerita harini. Hihihihi.. Sekarang tengah berehat,35minggu kehamilan.. kerja dah takboleh buat berat-berat dah..Syukur,ayah Dari kampung datang membantu tengok tengokkan cucu.

Monday, March 23, 2015

Batu Bertungku

Assalamualaikum Dan selamat pagi
Nah! Hamek Kau...
Nie persediaan berpantang nanti. Hihihhi...
Pecah satu ...ada baaaanyaak lagi,so standby laa.sementara Nak menunggu 44hari berpantang.
Kegunaan batu nie?? Menurut orang tua lama-lama @ Mak bidan..Batu nie bagus sangat dalam mengeluarkan darah-darah Kotor.
Caranya.. ,mestilah kena bertungku 6Kali sehari maksima.Confirm badan pun cantik nanti.Antara malas dengan rajin aje Nak bertungku tu.
Bagi mengeluarkan darah Kotor,mestilah bertungku (tekan) dengan batu kearah Rahim...arah atas.Sengkak... Dan INI pun ada caranya jugak tau.Tekan tungku tu ditempat yang sakit..
Nota: mestilah lapik batu sungai dengan Kain, sebelum bertungku panaskan dahulu batu tersebut .
Ina standby banyak batu nie,sebab macam dulu...tengah Bakar batu tetiba crack Dan pecah.
Mommies yang bakal bersalin...set berpantang / bersalin sudah ke beli?
Jika belum,boleh la mencuba set bersalin shaklee
Bagaimana ingin dapatkan?
Terus sms / whatsapp ke no 017-9506861 / 016-9232988
Kawasan CoD : beserah,batu hitam,sg karang, Tg Lumpur, bukit sekilau, bukit setongkol, cenderawasih,balok,Dan sekitar bandar kawasan
Penghantaran pada setiap hari..
Pengeposan ke seluruh Malaysia..

Ceritaku : Menginjak 35minggu Kehamilan

Ceritaku : Menginjak 35minggu Kehamilan
Assalamualaikum Dan selamat malam.

Baru laa, berkesempatan untuk mengupdate blog.Sekarang kandungan ina dah mencecah 34minggu 6Hari. Alhamdulillah...alhamdulillah,alhamdulillah.Diberikan kesihatan baik sepanjang mengandung.Sakit-sakit kontraksi palsu biasa aje.

Dan harini,kontraksi kesekian kalinya.Terasa macam Nak uzur pun hado..habis sakit-sakit dari pergelangan kaki sehinggalah pinggang .Harap Kali ini bersalin cukuplah bulan..cukup 40minggu ke.Ehem.

Walaupun doktor wyko dah warning,bahawasanya (ececeh) ina akan bersalin sebelum 35minggu..iaitu lagi awal semasa bersalinkan Sara dulu. Tapi kuasa Allah,siapa tau.Mungkin betul atau mungkin tidak. Itu hanya jangkaan seorang doktor.

Mengikut jangkaan seorang ustaz pula, ustaz tu menjangkakan ina bersalin 30hb march iaitu 35minggu tepat.Katanya lagi, perut ina da banyak kosong diatas.Dan paling terkejutnya..,dari pemerhatian dia. Baby dalam perut nie,baby lelaki.Wallhualam.. Kalaulah betul alhamdulillah.Tujuan sebenar berjumpa ustaz sebab Nak Mintak air penawar,tapi dah ustaz bagitau cenggini.Dengar jelaa...Sekian.

Sesiapa kat sinI Nak order set Berpantang @ set bersalin shaklee?

Terus sms/ whatsapp ke no 017-9506861 @ 016-9232988

Kawasan cod : Batu Hitam,sg karang,bukit sekilau, bukit setongkol, cenderawasih,Teluk cempedak,beserah Dan seluruh kuantan

Postage : ke seluruh negara

Wednesday, March 18, 2015

sengkuang Cina


                                                     Sengkuang Cina.... INI laa dia.

 assalamualaikum..

harini gembira tak terkata, sebab encik suami belikan sengkuang cina.sYUKUR ..,alhamdulillah,akhirnya dapat la juga tekak nie merasa sengkuang cina.Sedap... sekali pandang, macam buah sejenis kerdas tu..(alaaa, yang macam petai..bau dia laaa..)tak sangka pula, suami pandai membeli..hihihihi.Kita yang perempuan nie pula, tak tau bentuk rupa sengkuang cina...rupanya bentuk macam bawang.. kecil-kecil cili padi rupanya..

KHASIAT SENGKUANG CINA


1. Penawar bronkitis


2. Menurunkan tekanan darah tingggi


3. Meredakan selesema, batuk dan demam


4. Mengelakkan bayi terkena jaundis @ penyakit kuning. Ibu-ibu perlu mengamalkan sewaktu mengandung.

 

 

Tuesday, March 17, 2015

surah maryam


Mommies... jom amalkan surah maryam.


Setiap kali lepas solat, bacalah satu mukasurat.

Insyallah.. cepat.. habis.


Selamat mencuba


Notakaki :: Nak baca 10x pon tak apa.. mudah Je.Dapat banyaaaaak pahala..



mommies, sudah hampir bersalin nie. pstt! set bersalin sudah ke beli? atau masih mencari?


meh sini, ini antara fungsi set bersalin di shaklee



SET BERSALIN SHAKLEE

VITAMIN C 180tablet:

Mempercepatkan penyembuhan luka jahitan
Memperbaiki tisu sel yang rosak semasa bersalin

B COMPLEX 120 Tablet

membantu menghasilkan sel darah merah
Membantu melawan simptom tekanan dan murung 
Mencegah penyakit murung atau meroyan

VITALEA 120 TABLET

Memberi tenaga dan mengandungi zat besi yang sangat penting kepada ibu selepas bersalin

ZINC COMPLEX 120 Tablet

sesuai bagi mereka yang sukar makan ikan haruan.
Membantu mempercepatkan luka dalaman (rahim) cepat sembuh
Mengurangkan masalah rambut gugur selepas bersalin

ESP 

MEmbantu penghasilan susu badan
menghilangkan parut pembedahan

OSTEMATRIX 120 Tablet

megelakkan dari masalah sembelit semasa berpantang
kalsium penting bagi penghasilan susu badan
bantu ibu tidur lena selepas seharian menjaga baby

KELEBIHAN SET BERSALIN SHAKLEE::



Set Bersalin Shaklee bantu pulihkan tenaga ibu selepas bersalin.baby blues

25% hingga 85 % wanita mengalami keadaan sugul beberapa hari selepas bersalin. Makanan berkhasiat dan sihat perlu diambil dengan segera sesuai dengan keadaan pantang. Suplemen dalam Set Bersalin ini lengkap memenuhi keperluan ibu bersalin kerana membantu ibu segera pulih daripada kepenatan dan keletihan.

Jadi ibu akan berasa cergas dan bertenaga. Nak jaga anak pun tak letiH


Set Bersalin Shaklee bantu pulihkan luka perineum/episiotomy dan pembedahan dengan cepat.

Kebanyakkan ibu berpantang yang mengambil Set Bersalin Shaklee memberikan testimoni positif di mana luka pembedahan caesarean mereka cepat sembuh.

Walaupun pembedahan caeserean adalah cara bersalin mudah namun kesakitan selepas itu bukan mudah berbanding ibu yang bersalin normal



Set Bersalin Shaklee mengatasi sembelit ketika berpantang.

 

 


Saya selalu dihujani soalan ibu berpantang yang sembelit. Sembelit adalah mimpi ngeri yang bagi ibu sedang berpantang. Sembelit berlaku kerana ibu berpantang tidak minum air pada kadar yang diperlukan badan dan tidak ambil kisah mengenai makanan yang diambil semasa tempoh berpantang. InsyaAllah, pengambilan Ostematrix membantu mengurangkan masalah sembelit..

Pengalaman ina semasa berpantang, duk di toilet 12jam,bayangkanlah.. masa tu ina tak kenal lagi shaklee.Makan ubat hospital..ya allah.Perut sudah terasa nak membuang tau tak? tapi yang keluar hanya air najis..sakit woooo~~ keadaan perut masa tu macam blender.hisssshhh..tak sanggup..

jadi, ina taknak la ini semua berlaku pada anda semua..kesian,baby terabai lagi. dengan sakit jahitan lagi..tak tertanggung.


bagaimana ingin order set bersalin shaklee?

sms/whatsapp ke no 0179506861 / 016-9232988

cod sekitar kuantan pada setiap hari

postage ke seluruh negara

 

 

Monday, March 16, 2015

ceritera :: 34minggu kehamilan

ceritera :: 34minggu kehamilan

Huisssh...

 

Baby nie duk tomoi ke dlm perut nie? Hiiiihi.

Kejap berbonjol..kejap mengerik.

Sampai mama boleh pegang kaki / tangan kamu..
‪#‎sweetmoment‬ tak lama dah kamu Nak berjumpa ngn mama

Aktif Sgt... lepas dpt mkn, terus senyap.

 

Nota: yg sedang ikhtiar hamil, semoga berjaya.. jgn lupa bcomplex with asid folik produk wajib 3bulan sblm merancang kehamilan.

 

Pastikan juga, kitaran Haid anda tiada masalah.. jika mempunyai masalah consume bsama Gla complex... 

notakaki :: setiap permasalahan berlainan saranan produk

 

Utk lebih info,berkaitan dengan masalah kesuburan
direct Sms / whatsapp
017-9506861

cod sekitar kuantan pada setiap hari

postage ke seluruh negara

AMALAN MINUM AIR HUJUNG RAMBUT SEMASA MENGANDUNG

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT MALAM..

malam nie nak tulis entri, tak banyak pun.Hanya secuit jee..nak bagi petua apa yang ina dapat dari mak dan seorang ustaz.Yang baik wajib la kita share kan...?tak mau kedekut-kedekut ilmu nie.

 
minum air rambut untuk mudah bersalin

Petua mudah bersalin::

Amalkan minum air titisan hujung rambut setiap Kali selesai mandi..

Masa mengandungkan iman sentiasa buat.. sampai termuntah2 lagi tu..

Kata Ustaz ::

Amalkan semasa Mandi sebelum solat subuh..sambil berselawat keatas nabi 3x.

Katanya lagi... bukan saja2 amal begitu, sebab baby keluar pun mula Dari kepala dulu kan? Iaitu rambut.. begitula mudahnya nanti bersalin.

 

 haaa..cenggitulaah amalan ina dari masa mengandungkan anak pertama dulu dan sampai mengandung kali ke dua pun,ina teruskan juga amalan nie.Selagi tak langgar syarak atau mendatangkan amalan khurafat kan..?

 


KEPENTINGAN PENYUSUAN SUSU IBU KEPADA IBU DAN BAYI

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT Pagi..

Selamat pagi semuanya..musim sekolah sudah bermula harini.. mesti mommies semua berada dikampung saat ini kan? erm, untung la yang balik kampung tuu.Ina disini, sedang menunggu hari je. Jadi,DUK la dirumah nie.Mommies semua ada bawa bekalan supplemen tak dikampung? harap bekalan mencukupi laa,kalau tak cukup,boleh la order dengan ina yea.. hihihih. harini kita bercerita pasal kepentingan penyusuan kepada ibu dan bayi..Mommies di luar sana yang sedang mengandung tu, eloklah dari sekarang anda set minda untuk menyusukan anak sehingga 2tahun. Sebenarnya minda kita yang mengawal kuantiti pengeluaran susu..sebab kita asyik duk fikir..susu takde,eh..susu aku kering,eh..nipple breast aku buta..susahlah aku nak menyusu.

entri kali ini mengenai kepentingan penyusuan susu ibu kepada bayi dan ibu.Jom teruskan pembacaan anda..

KEPENTINGAN PENYUSUAN SUSU IBU KEPADA BAYI :

  1. SUSU ibu adalah pemakanan yang unggul, memenuhi keperluan pertumbuhan dan perkembangan bayi.

  2. melindungi bayi dari pelbagai jangkitan , dapat mencegah sesetengah kematian bayi.

  3.  mengurangkan risiko alahan, seperti juvenille-onset diabetes,obesiti dan darah tinggi.

  4. Telah tersedia, pada bila-bila masa ,tidak memerlukan sebarang penyediaan.

  5. kandungan SUSU ibu berubah mengikut keperluan bayi.



KEPENTINGAN PENYUSUAN SUSU IBU KEPADA IBU

 

IBU dapat mengurangkan risiko :::

 

  1. Kanser payudara dan beberapa jenis kanser ovari.

  2. Patah tulang pinggul apabila meningkat  usia (osteoporosis)

  3. Membakar lemak badan yang terkumpul semasa hamil dan seterusnya akan mengembalikan bentuk badan asal.

  4. Mempercepatkan  pengecutan rahim selepas bersalin dan melewatkan kedatangan haid.

  5. Menjarakkan kehamilan.

  6. Merapatkan ikatan kasih sayang  antara ibu dan bayi.

     

     supplemen penyusuan susu ibu

    VITALEA – VITAMIN C – BCOMPLEX

    vitalea/multivitamin membekalkan vitamin dan mineral penting buat si ibu yang mungkin tak dapat nutrien lengkap dari diet harian.

    bekalan vitamin C dan B yang cukup dalam diet harian ibu dapat membantu menghasilkan susu ibu yang berkhasiat dan sihat untuk memberi kesihatan menyeluruh buat ibu dan bayi.


    kenapa vitamin C penting?

    sebab vitamin C memainkan peranan penting dalam pertumbuhan sel tumbesaran bayi.


    kenapa pulak vitamin B complex penting?

    sebab vitamin B complex dapat mengekalkan kesihatan sistem saraf bayi. ia juga penting untuk penghasilan hormon dan sel darah merah bayi.

    buat si ibu pulak, ia dapat mengurangkan tekanan sekaligus dapat buat ibu sentiasa berasa tenang.


    ESP

    bayi kita memerlukan sumber protien yang mencukupi dalam proses tumbesaran kerana protien adalah ‘basic building block of the body’.

    selain tu, sumber protien yang selamat seperti non-gmo soy sangat membantu dalam penghasilan susu ibu.



    OSTEMATRIX


    susu ibu dihasilkan 40% daripada kalsium.
    dan, kalsium ini sangat penting untuk tulang dan gigi yang sihat buat simanja.

    OMEGA GUARD

    omega guard yang mengandungi omega-3 fatty acid sangat membantu dalam perkembangan otak dan mata yang sihat buat si manja.
    kajian saintifik membuktikan, lebih banyak bekalan omega-3 anda bekalkan kepada bayi anda, lebih hebat dan cepat neurons akan berhubung sekali gus menjadikan anak kita pintar.

    ALFALFA

    alfalfa mengandungi banyak nutrien penting seperti vitamin K,A,B1,B6,C,E kalsium, zinc and iron.
    kesemua nutrien2 ini adalah penting untuk tumbesaran bayi yang sihat.
    dan….alfalfa ini adalah rahsia turun temurun untuk menambahkan susu ibu!

BAGAIMANA UNTUK MEMBUAT TEMPAHAN?

SMS / WHATSAPP 017-9506861

COD SEKITAR KUANTAN PADA SETIAP HARI

POSTAGE KE SELURUH MALAYSAI.

 

 

Monday, March 9, 2015

Rengat:: Sakit Selepas Bersalin

Rengat:: Sakit Selepas Bersalin

Assalamualaikum semua...

 Harini baru Je minggu ke 32 kehamilan (32minggu 3hari).Otak terlintaS nak tulis artikel rengat.Walaupun due date lambat lagi,heee.. Itu pun jika sempat bersalin 39 @ 40minggu (dari kes anak pertama,ina bersalin minggu ke 35..)ina sudah terfikir akan rengat.Erkkk... sakit.


 

Apa itu rengat..?

 

 ikut pemahaman ina,rengat nie ialah darah kotor semasa bersalin tidak keluar habis dalam badan selepas bersalin. macam ina...,serangan sakit rengat semasa berpantang hari ke 3. Hanya allah je yang tau masa tuu, siap menangis lagi tau. hihihihihi...ina ni cengeng sikit. waktu tu, tengahari rengat datang menyerang.Memang sangat-sangat sakit.Sakitnya seolah nak bersalin lagi...sudah la luka jahitan masih baru...miss V Terasa kembang kuncup masa rengat menyerang. Sara masa tuu, terabai la.. kesian pulak.

Sakit rengat ini berpunca dari darah yang tidak habis di keluarkan dari badan kita..Sepatutnya selepas bersalin, badan kita dah bersih dari darah tersebut yang sekian lama terkumpul dalam badan kita.Hanya ibu2 yang mengalami keadaan ni yang tahu bertapa sakitnya..Kesakitan yang dialami oleh ibu-ibu yang diserangrengat sama seperti kesakitan konsyraksi hendak melahirkan anak.Ketulan darah yang bergerak-gerak dalam rahim ibu seolah-olah seperti ada bayi yang hendak keluar.Boleh bayangkan tak??


Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin



Sakit rengat ini berpunca dari darah yang tidak habis di keluarkan dari badan kita..Sepatutnya selepas bersalin, badan kita dah bersih dari darah tersebut yang sekian lama terkumpul dalam badan kita.Hanya ibu2 yang mengalami keadaan ni yang tahu bertapa sakitnya..Kesakitan yang dialami oleh ibu-ibu yang diserangrengat sama seperti kesakitan konsyraksi hendak melahirkan anak.Ketulan darah yang bergerak-gerak dalam rahim ibu seolah-olah seperti ada bayi yang hendak keluar.Boleh bayangkan tak??

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

 Sedikit Tips apabila diserang rengat


 #Cuba kencing dengan kerap. Sebab punci kencing yg penuh akan mengambil ruang rahim. Sebab tu la rengat boleh terjadi. In fact bukan takat sakit je. Pendarahan pon boleh jadi lebih teruk lagi.

 

 #Baring meniarap dan letakkan bantal pada bahagian bawah abdomen. Tapi kalau c section camni nak baring meniarap. Huhu.

 

 #Kebanyakan hospital akan bagi painkillers untuk kita tahan rasa sakit yg datang selepas melahirkan ni. Kalau rasa sakit tu muncul seminggu lepas bersalin atau sakit menjadi jadi, refer dengan doktor cepat sebab risau ada jangkitan kuman. Pada saya, penggunaan painkillers ni elokla dijadikan sebagai resolusi terakhir. 

 

 # Gunakan warm packs. Kalau orang melayu kita prefer bertungku kot kan. Sekarang ni banyak jenis tungku dah. Kalau takde batu sungai boleh guna tungku besi, tungku herba, tungku tanah liat. Macam -macam ada. Bila letak tungku atas perut dapat la mengurangkan kesakitan dan mengeluarkan saki baki darah beku yg ada dalam rahim tu. 

 

# Berurut pon dapat melegakan rengat ni. Kalau tak rengat pon memang urutan la cara paling sesuai dan best untuk legakan sakit2 badan lepas melahirkan. Bestnya kena urut..keletak keletuk bunyi tulang.bestt.

 

 # Sapukan minyak panas. Ni pon salah satu cara untuk melegakan rengat dan sakit2 badan lepas bersalin. Lagi2 kalau pakai minyak panas. Memang lega la.

 

Selamat berpantang!

set berpantang sudah beli?

kalau belum,meh la order set berpantang shaklee..

selamat dimakan sejurus beberapa minit bersalin

selamat dimakan siibu samada bersalin secara pembedahan mahupun secara normal

tidak mengganggu pengeluaran susu sebaliknya memperbanyakkan penghasilan susu badan (mengenyangkan baby)

tidak menyebabkan kuning (jaundis)

memberi tenaga kepada siibu selepas seharian berhempas pulas proses bersalin

menghasilkan sel darah putih

mengelakkan meroyan (stress)

percepatkan luka bersalin sembuh

bantu ibu tidur lena

 

bagaimana ingin order?

sms / whatsapp ke no 017-9506861 / 016-9232988

cod sekitar kuantan pada setiap hari

 

Saturday, March 7, 2015

Jalan Jalan cari Makan (Kuantan)

Assalamualaikum...Dan selamat pagi sabtu.

Pagi nie santai-santai aje.Duk berehat..rehatkan badan.Sejak kandungan 32minggu nie..memang tak larat.Berjalan sikit Je pun, dah terasa sakit kaki nie.

Ermm...semalam hajat Nak makan roti Nan sebenarnya.Kekdahnya menonong ke restoran Zam Zam Arabic (area Cimb jalan Tun Ismail).Adik yang cadangkan tempat nie.. kisahnya,memang tak hado roti nan disitu.Rasanya roti nan kedai mamak Je kot yang Jual..heee.

Sampai Je di restoran tersebut,terus order makanan.Ina order Roti kebab kambing aje..... Suami makan nasi mandi , air mineral Dan teh limau ais.Jumlah keseluruhan hanya RM 42.00..

Suasana pun boleh tahan...ala-ala eksekutif gitew.Dengan alunan lagu Arab..terasa macam betul-betul berada di Arab (cheeeewah..padahal tak pernah pun jejak kaki kesana)..
Okay... ini saja review yang dapat ina berikan.
Bawah nie ina attach sekali dengan gambar..tapi gambar semua malu-malu.Malu orang tengok.
restoran zam zam arab
makan nasi arab
sarra yang suka makan 
cik suami

Sunday, March 1, 2015

Bayi Pramatang

Assalamualaikum Dan selamat pagi semuanya..Harini 1st March 2015.DUP dap DUP dap jantungku berdebar.Hihihihihi..berdebar sebab kemungkinan bulan march ina bersalin.

Estimated Due Date sepatutnya 29.4.2015,disebabkan ina sudah pernah ada sejarah bersalin awal,makanya kata doktor memang akan berlaku lagi. Kali ini kemungkinan besar ina bersalin awal Dari 35minggu ( Sara 35mggu sudah keluar) kata doktor lagi,mungkin ina bersalin 34minggu atau 32minggu paling cepat.. ini jangkaan doktor.Kuasa Allah siapa tau..Kun Fa Yakun. Perut ina,sudah jatuh.Memang macam tengah tunggu hari jee nie.Bila berjalan, terasa something Nak keluar dah. Kontraksi palsu macam-macam keluar.. Okay.Entri Kali ini, kita bercerita mengenai bayi pramatang yea.. jom baca.

APA yang dimaksudkan dengan Kelahiran pramatang?

Kelahiran pramatang berlaku apabila bayi anda dilahirkan sebelum lengkap minggu ke-37 kehamilan. Dianggarkan bahawa 5 peratus daripada kelahiran adalah pramatang. Bayi yang dilahirkan pada minggu ke-36 selalunya tidak mempunyai masalah, walaupun saiz bayi itu mungkin lebih kecil dan ia mungkin mengalami masalah pernafasan. Walau bagaimanapun, bayi yang dilahirkan lebih awal dari 36 minggu memerlukan lebih banyak pembesaran lagi dan organ dalamannya perlu menjadi lebih matang. Bayi sedemikian mungkin lemah sedikit dan sukar menghisap dan bernafas. Bayi-bayi yang lahir seawal minggu ke-22 hingga minggu ke-25 memang mempunyai peluang yang baik untuk hidup, tetapi lebih daripada separuh akan mempunyai ketidakupayaan sama ada ringan atau lebih teruk.

Notakaki : Ina bersalin minggu ke 35 disebabkan ketuban pecah terlalu awal.Sebelum subuh (selepas bersahur), tiba-tiba semasa tidur.. ada cecair keluar.Cecair tu mulanya ina fikir terkencing, lama-lama semakin banyak pula cecair keluar sampaikan 3helai kain batik tukar. Yang peliknya, semasa ketuban pecah.. air turun ( cecair likat semacam gam) bersama bulu halus. Sesudah Sampai di hospital,doktor sahkan rambut baby keluar..kepala bayi terlalu kebawah.Itu yang jadi begitu.

Semasa ina bersalin 35minggu,baby memang kecil 2.40kg (alhamdulillah,baby tak duduk dalam inkubator)..keadaan baby, berbeza Dari baby lain.Dari segi keadaan fizikal,tangan memang kecil..kecut jari jemari. Tapi masa tu, memang ina tak terfikir pun anak ina nie pramatang.Emm.. macam tak percaya pun ada.Tapi Apa yang ina terkejut, ada hamba Allah datang melawat duk mengata anak ina katanya macam anak kucing.Sedih sangat tau.. huuuu. Emm, pesan ina,jaga la mulut sikit.Harini anak ina yang lahir pramatang, mungkin esok lusa Allah balas ..awak dapat cucu atau cicit pramatang ke.

Saturday, February 28, 2015

17 Petua Mudah Bersalin

Assalamualaikum Dan selamat pagi sabtu.Sekarang kandungan ina sudah memasuki trimester ketiga, iaitu trimester terakhir sebelum bersalin..Ini ina sertakan sekali TIPS UNTUK MEREKA YANG MENGHAMPIRI ESTIMATED DUE DATE (due date nak bersalin)

♥ 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk memberikan tenaga.

♥ Bila sakit nak bersalin, makan sebiji telur mentah.

♥ Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka.

♥ Rebus epal hijau then makan time tengah sakit contraction.

♥ Amalkan membaca surah Maryam untuk memudahkan bersalin.

♥ Time kat labour room, banyakkan membaca Al-Fatihah dan doa Nabi Yunus (Laila Hailla Kuntu Minnal Dzolimin) serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin.

♥ Amalkan minum air kelapa hujung-hujung nak bersalin (inshaaAllah nanti baby lahir kulitnya bersih jer).

♥ Makan kurma dalam bilangan ganjil.

♥ Banyakkan berjalan, naik tangga ke.. Exercise sebelum deliver baby.

♥ Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang nak lahirkan baby.

♥ Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari-jari kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.

♥ Masa proses meneran, baring sambil kaki atau betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sebab nanti koyak teruk.

♥ Amalkan menyapu minyak zaitun atau minyak kelapa dara di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut untuk mengelakkan atau membantu mengurangkan koyakan semasa bersalin.

♥ Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat-cepat.

♥ Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air.

♥ Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan masuk 37 minggu.

♥ Minum air selusuh, lebih baik kalau dibuat sendiri oleh suami inshaaAllah lebih berkat.

Jom dapatkan Set berpantang shaklee..

Bagaimana Nak dapat?

Direct sms / whatsapp ke no 017-9506861

Cod sekitar kuantan pada setiap hari

Thursday, February 26, 2015

Check up 31minggu

Assalamualaikum..Dan salam tengahari. Lama sangat rasanya ina tak update blog.Sejak kandungan memasuki trimester ketiga.. semuanya terasa malas semalasnya.hihihihi...

Harini ina refer checkup dekat w.y.ko pula, semalam checkup di poliklinik kesihatan.. kelmarin tengah malam,berlaku contraction.Mulanya ingatkan false contraction.Iyeala.. kan 31minggu. Baby mengeras... minit yang pertama mengeras 15minit 2Kali. Contraction kedua, mengeras lebih Dari 3kali.setiap 10minit ada 2Kali berlaku..hmmm. Contraction selama 30minit...memang sakitla. Sekejap mengeras sebelah kanan, sebelah bawah Dan kiri.. selepas 30minit, baru baby stop.(baby aktif menendang).Macam baby Nak keluar pun ada..

Masa scan tadi, doktor wyko pesan banyakkan berehat katanya lagi.. kemungkinan Kali ini bersalin awal. Mungkin paling cepat 32minggu,dan paling lewat 34minggu.. Haissss...seram Je rasa.Memang dah tak lama,lagipun baby sudah masuk jalan (iaitu kepala baby sudah memasuki laluan bersalin). Em...mama harap semoga baby cukup berat apabila keluar nanti.

Saturday, February 21, 2015

30 minggu kehamilan

Assalamualaikum dan selamat petang.. Harini sabtu, cuti raya cina yang ke-3. Duk rumah je ina... tak larat nak berjalan sejak kandungan menginjak ke 30 minggu kehamilan. Iyela,, bila berjalan lama sikit...terasa seolah olah sesuatu turun.Haiss...,seram. Perut pun sudah turun ke bawah, macam nak bersalin pun ada. Erm....sangat takut nie... Harap - harap bersalin kali ini cukup bulan.


Jom tengok minggu 30 kehamilan progress..






Paru-paru bayi anda dan salur penghadamannya hampir matang sepenuhnya. Walaupun pertambahan ukuran panjang bayi anda menjadi lebih perlahan mulai sekarang (dia berukuran 40sm dari mercu kepala ke jari kaki), beratnya akan terus bertambah hinggalah sampai masa dia dilahirkan.

Pada minggu ini, bayi anda terus membuka dan menutup matanya. Dia sudah boleh melihat apa yang sedang berlaku dalam rahim, membezakan cerah daripada gelap dan boleh juga mencari punca cahaya.

Jika anda memancarkan lampu suluh ke atas perut anda, bayi akan menoleh mengikut cahaya itu atau menghulurkan tangan untuk menyentuh cahaya yang bergerak itu. Sesetengah penyelidik berpendapat bahawa mendedahkan perut anda kepada cahaya dapat merangsang perkembangan visual. Namun, jangan pula mengharapkan penglihatan 20/20 semasa bayi dilahirkan kerana bayi baru lahir hanya boleh melihat setakat jarak lebih kurang 20sm hingga 30sm. (Kanak-kanak yang mempunyai penglihatan normal tidak mencapai penglihatan 20/20 sehingga umur antara tujuh hingga sembilan tahun.) Untuk melengkapkan perkembangan ini, bayi anda kini sudah mempunyai bulu kening dan bulu mata.

Sekitar satu liter cecair amnion sekarang mengelilingi bayi anda tetapi jumlah ini akan menyusut apabila bayi membesar dan ruang dalam rahim bertambah sempit baginya. Apabila anda dan bayi menjadi semakin besar, janganlah bimbang jika anda rasa sesak nafas, atau rasa seakan-akan anda tidak mendapat udara yang mencukupi; ini hanyalah kerana uterus anda menekan
diafragma anda. Walau bagaimanapun, di akhir terowong gelap yang dilalui ini, ada cahaya. Pada minggu ke-34 kehamilan (atau sejurus sebelum kelahiran, jika kehamilan ini yang kedua atau ketiga bagi anda), kepala bayi anda akan bergerak turun memasuki pelvis anda dan terus mengambil posisi yang sesuai untuk kelahiran. Bernafas dan makan akan lebih mudah selepas itu.

Okay... sekarang dah 30 minggu kehamilan... anda sudah bersediakah nak bersalin?

set berpantang sudah beli ke? Kalau nak tau, shaklee ada juga set BERPANTANG nie..

SET BERPANTANG shaklee sangat menarik, sebab walaupun ibu-ibu bersalin czer @ secara pembedahan sekalipun, masih boleh makan. Jangan risau yea... Dulu sebelum ina kenal shaklee, ina makan jamu. Memang tinggi jaundis.. kesian baby masa tu. Lagipun, susu pun berkurang.. sekarang walaupun ina dah menginjak ke 30 minggu kehamilan,susu badan...alhamdulilllah.. in proses.Sudah ada tanda-tanda positif..

 

Jom dapatkan set BERPANTANG SHaklee..

 

sms / whatsapp 017 -9506861


cod sekitar kuantan pada setiap hari


Sunday, February 15, 2015

kisahku : Kelapa Muda

assalamualaikum dan selamat malam...


Harini sungguh mudah cari air kelapa muda. Pergi ke Teluk Cempedak, terus jumpa. Alhamdulillah, rezeki baby. Ina sudah memasuki 28minggu,so itula nak cari air kelapa muda. Sedap oooo... hais. Nakk je beli 2 biji..tapi ada satu je.Emmm....memang best. Tak sangka dapat dengan mudah... masuk je kedai jual pisang goreng,terus tanya penjual.Ingatkan tak jual...maklumlah tinggal sebiji aje. Hehehehe... waaaaa.. lepas minum air kelapa ni,, baby kat dalam aktif sangat menendang.Suka agaknya..



KURUS.. penyebab sukar hamil?



Sebelum saya disahkan mengandung, saya nie selalu sangat sakit sana sini.


Pernah dulu ( sebelum mengandungkan Sara ), saya pergi ke klinik. Kata doktor , saya nie terlalu kurus .Jadi potensi untuk mengandung memang sukar.


Menangis saya dalam hati tau..huhuhu.


Rupanya kurus yang dimaksudkan ialah badan kekurangan zat @ vitamin / makanan tambahan.


Bila saya amalkan shaklee, alhamdulillah.. saya positif mengandung.


Memang tak sangka jugak sebenarnya.. rezeki Dr Allah ..


Saya Jual dan saya juga pengguna.. 

 

 


Ingin hamil?? Meh direct wasap @ sms 017-9506861.. saya akn consult anda sebaik mgkin

Thursday, February 12, 2015

biskut mazola

assalamualaikum dan selamat malam.. baru je balik dari cod barang customer nie. huhhh... penat.Entri kali ini,kita main masak-masak yea.. heee. Tekak teringin benor nak makan biskut kacang ni tau.. Tengok dekat kedai, RM 19.00 sebalang.iTU pun tidak cukup 50 keping.. hmmm. bila terpikirkan harga cenggitu.Of course la buat sendiri. Petang tu jugak, beli bahan-bahan...baru habis duit tak sampai rm 10.Sanggup buat, sebab benda senang. Lagi pun ina ada extra tenaga sejak amalkan shaklee..serius tak tipuuu..




BISKUT KACANG 


PROJEK PETANG SEMALAM

BAHAN BAHAN :

2 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM

1/2 CAWAN GULA PASIR (sila blender)

MINYAK MAZOLA ( ina modified, gantikan dengan minyak zaitun @ paling bajet minyak masak)

2 CAWAN KACANG TANAH 

1 SUDU KECIL BAKING POWDER

 

HIASAN 

SEDIKIT KACANG TANAH  UNTUK HIASAN

1 BIJI KUNING TELUR

SEDIKIT PEWARNA KUNING

CARA CARANYA:

1. Masukkan tepung gandum dan baking powder yang telah diayak  bersama gula.

2. Gaulkan bersama kacang yang telah dikisar (jangan terlalu hancur, sebab tak best nanti,, takde bunyi krap krup krap).

3. Masukkan minyak ikut keras. Agak-agak adunan boleh diterap acuannya. (ina buat bulat-bulat je)

4. Sapukan kuning telur  + pewarna kuning (atas biskut yang sudah diterap tadi.)

5.Sapukan mentega diatas dulang pembakar.

6. Bakar pada suhu 150 darjah selama 20 minit..gunakan  api atas bawah ( yang ni oven eletrik).

 

 

 

okay... siap sudah biskut kacang..

 

Wednesday, February 11, 2015

CARTA KIRAAN baby

CARTA KIRAAN baby

assalamualaikum... selamat petang.

Harini ina pergi checkup ke klinik minggu ke 28.Urm... excited betul nak jumpa baby nie.Rasa dah tak lama lagi nak bersalin. Nanti rindu pulak nak mengandung,ye tak? hihihihi. sweet moment gitu.. mana taknye. Pergi mana-mana beratur untuk buat bayaran, mesti orang utamakan ibu mengandung.Layanan sang suami terhadap si isteri pun bak puteri..(Apa nak, suami dapatkan juga).


Bermula esok, nurse dah suruh catat carta pergerakan baby (tendangan baby dalam perut). Rasanya penerangan kali ini lebih clear dari yang sebelumnya..uhmm. Lagi mudah faham.Kata JM rosnah ( nurse kat situ ) kiraan dikira jika ada tendangan. Contohnya jam 9.00 pagi,ada 3 tendangan (baby tendang kiri,kanan,atas , bawah..itu maknanya baru 1 kiraan tendangan).Haaa, masa tu teruslah catat pada buku. Kalau tendangan tidak mencukupi 10kali dalam sehari maknanya baby ada masalah kat dalam perut.Boleh la terus ke hospital untuk tindakan selanjutnya oleh doktor pakar disana.. 


Lagi satu, kalau carta harini last tendangan cukup 10kali jam 3petang, esok nya mesti juga sama. Tak boleh last tendangan jam 9malam.. pun baby ada masalah.Jangan tunggu-tunggu esok lagi yea. Direct ke hospital.Lambat tindakan, nyawa baby boleh melayang.haaaa.. takut tak ? takut? 


Notakaki : Masa dolu-dolu, mengandungkan sara. Ina main tick aje kat carta tu tau.. hishhh. Memang bahaya sangat. Iyeala, dah duk kerja bengkel kereta.Mana la dengar baby tendang. Sudahnya, hentam la labuuu. Kesudahannya bersalin la 35minggu.Tapi apa yang pelik, nurse klinik desa Indera Mahkota tak tanya pun atau syak ke pelik-pelik carta ina nie.Hmmm...


Okay.. sampai sini aje la coretan kisahku ke klinik untuk checkup ke 28 minggu.. bye...


haaaa.... nak promote sat.


Trimester kehamilan pun dah hampir habis kan? Meh lah order SET BERPANTANG pulak. 

Bagaimana ingin dapatkan set KEHAMILAN @ BERPANTANG ?

Sms / whatsapp ke no 0179506861

penghantaran sekitar kuantan pada setiap hari.. 

postage pun boleh bagi mereka di luar kuantan.

tabiat Sara sebelum tidur

Assalamualaikum dan selamat petang.. petang nie banyak happy.Bukan baru dapat gaji. Tapi baru lepas siapkan Biskut Kacang.. ni baru duk santai-santai sambil menunggu suami pulang kerja.Hihihihi... resipi ambil kat entri seterusnya yea.Jap lagi ina tulis.

maaf..gambar memeningkan kepala


okay.. berbalik pada tajuk entri . Ina baru perasan, pelik betul anak daraku ini.. hihihihi( anak dara tuuu..tak boleh tahan. Baru je umur 2tahun.hahaha). Semenjak 2 hari kebelakangan ini, sara bersikap kepelikan.. biasa sebelum tidur, dia suruh tepuk peha atau pampers.Kali ini bukan.. sara masukkan jari  dia ke dalam mulut mama. Aduiiii... anak. semakin pelik kamu ni ye nak. Jari masuk ke mulut mama, sambil meraba raba gigiku. Maybe sara nak kira gigi mama kot.. bila mama larang, dia menangis. Dia punya belek, dah serupa macam doktor gigi pulak dah. Haihhh.. bila dia puas belek.Dia tertidur sendiri. Tak selesa mama tau... anda? ada tak pengalaman pelik-pelik anak sebelum tidur? meh share kat sini...

Tuesday, February 10, 2015

Tips ELAK SEMBELIT




Berikut adalah 6 cara untuk merawat sembelit dengan cepat

1. Minum dua hingga empat gelas 8oz tambahan air suam apabila sembelit. Jika anda mempunyai sembelit selama beberapa hari, minum 10-20 auns air kosong setiap pagi sejurus selepas bangun tidur. Anda disarankan minum sekurang-kurangnya 10 gelas air kosong suam setiap hari.

 

 

Air merupakan salah satu cecair yang terbaik yang mencuci bahan buangan dan toksin daripada badan kita. Minuman lain seperti jus dan soda, walaupun mempunyai khasiat tertentu dan semulajadi, ia perlu dikurangkan kerana kemungkinan mempunyai kandungan gula berlebihan atau mungkin menyebabkan sembelit semakin parah.

 

 

2. Makan buah-buahan, sayur-sayuran dan lain-lain makanan yang mempunyai serat tinggi untuk meningkatkan jumlah pengambilan serat setiap hari. Kita memerlukan sekurang-kurangnya 24-38 gram serat sehari. Sembelit juga adalah berpunca dari pengambilan lemak yang berlebih, gula bertapis dan tenusu yang berlebihan berbanding dengan serat daripada bijirin dan buah-buahan.

 

Anda juga boleh mengambil suplemen serat selain mendapatkannya dari makanan seharian. Serat tidak boleh dihadamkan oleh enzim di dalam tubuh manusia, jadi ia tidak diserap ke dalam aliran darah. Serat kemudiannya kekal di dalam kolon, di mana ia menyerap air dan melembutkan najis.

Sesetengah makanan tinggi serat termasuk: raspberi, pear, dan epal; pasta gandum (dimasak), barli (masak), dan sekam; kacang berpecah (masak), kacang hitam (dimasak), dan lentil (dimasak); artichokes (dimasak), kacang hijau (dimasak), dan brokoli.

3. Pada sesetengah kes, Kopi boleh membantu. Ramai orang menganggap kopi membantu melegakan sembelit dengan cepat. Ini kerana kafein dalam kopi boleh merangsang otot dalam sistem pencernaan dan menyebabkan pergerakan usus.

 

Namun begitu, kopi juga diuretik di mana ia menyerap kelembapan daripada najis, menjadikan mereka sukar untuk membuang air . Ada sesetengah doktor mengesyorkan mengelakkan minuman diuretik seperti kopi, alkohol, kola, dan teh.

Untuk merawat sembelit, anda disaran makan prun atau minum dua gelas jus prune. Prun sangat tinggi dalam serat dan mengandungi sorbitol, sejenis bahan yang secara semulajadi membantu melegakan sembelit.

 

4. Sorbitol adalah perangsang kolon ringan yang membantu mengurangkan masa pergerakan najis dan seterusnya mengurangkan risiko sembelit Jika anda tidak suka tekstur atau rasa unik prun, jus prune boleh menjadi alternatif yang lebih sedap.

Prun mempunyai 14.7g daripada sorbitol setiap 100g, manakala jus prun mempunyai 6.1g per 100g. Anda perlu minum lebih banyak jus prun untuk mencapai manfaat kesihatan yang sama kerana jus prun berasal dari prun yang telah diproses dan mengandungi gula tambahan.

5. Bersenam. Jika boleh, elakkan duduk yang lama dan sentiasa pastikan tubuh anda aktif bergerak. Membuat senaman yang agak berat adalah digalakkan, tetapi 30 minit berjalan kaki boleh membantu menggalakkan pergerakan usus yang sihat.

 

6. Mencangkung dalam kedudukan yang semula jadi untuk memudahkan perkumuhan. Tinggikan lutut anda ketika anda duduk membuang di atas tandas.


Monday, February 9, 2015

PEMAKANAN BAGI Trimester ketiga



 

 

assalamualaikum.. minggu ni ina memasuki minggu ke 28.mengandung kali nie, memang enjoy sangat.Takda sakit-sakit macam dulu, takde sembelit.Alhamdulillah.. kejap je kandungan ina dah memasuki trimester ke tiga. Dah tak lama lagi nak bersalin.. Entri ini, ina kongsikan dengan anda semua pemakanan bagi trimester ketiga. Jom baca..

 

Apabila sampai ke trimester ketiga, anda memerlukan lebih tenaga, vitamin C dan thiamin (vitamin B1). Tenaga tambahan yang diperlukan hanyalah 200 kalori, tetapi daripada mengunyah sekeping coklat, fikirkan snek lain yang turut membekalkan nutrisi lain.


Sekeping roti bakar bijirin penuh dengan ekstrak yis dan sebiji tomato, atau semangkuk sup cendawan diikuti dengan satsuma atau jenis buah oren mandarin yang lain juga bagus.


Vitamin C sangat penting sepanjang kehamilan dan memainkan peranan yang penting dalam melindungi sel-sel daripada rosak serta memastikan sistem imun badan dalam keadaan baik.


Vitamin C juga memainkan peranan dalam memastikan plasenta berkembang dan berfungsi dengan baik. Ia juga membantu lapisan dinding perut menyerap zat besi daripada makanan.


Sesetengah buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi vitamin C
yang tinggi, maka makanlah ia sebagai snek. Buah strawberi dan kiwi, terutamanya, mudah dibawa ke mana-mana dan boleh dibuat smoothie atau salad buah-buahan.

Vitamin C boleh terhapus jika makanan itu dimasak terlalu lama, maka cubalah makan sayur-sayuran mentah. Brokoli dan bunga kubis atau lada benggala enak jika dicicah dengan sos salsa atau humus.


Tingkatkan pengambilan vitamin-vitamin B dengan memakan bijiran sarapan yang diperkaya, dan pilihlah yang rendah kandungan gula dan tinggi kandungan seratnya. Vitamin-vitamin dalam kumpulan vitamin B adalah:

vitamin B1 (thiamin)
vitamin B2 (riboflavin)
vitamin B6
vitamin B12
niasin

folat

Keperluan bagi thiamin meningkat dalam trimester terakhir untuk membantu anda mengeluarkan tenaga daripada makanan.

Kekacang, beras perang dan sayur-sayuran hijau adalah sumber thiamin yang baik. Snek mudah yang terdiri daripada sekeping roti  bijian bakar dengan kacang panggang dapat membekalkan khasiat yang anda perlukan.


Atau anda boleh juga  mengambil VITAMIN C dan B COMPLEX dari  Shaklee. Malahan sangat jimat dengan mengamalkan Supplemen shaklee. Mana tak nya, supplemen shaklee kalau anda makan boleh dibawa ke berpantang tau..memang tak rugi memilikinya. Jimat dan berbaloi! tahan lama

 

Bagaimana Ingin Dapatkan VITAMIN C dan B complex?

 

Sms / whatsapp ke no 017-9506861

cod sekitar kuantan sahaja..

penghantaran pada setiap hari.


postage ke seluruh malaysia..

(yang nak pos ke luar malaysia pun boleh)





VERSI TEMBAKUL aka IKAN KEMBUNG

Assalamualikum dan selamat petang.. entri kali ini hanya luahan hati kecilku.

Disaat ini, ina menaip satu persatu ayat.. hati terasa sangat sedih, sebak pun ada. 

gambar sekadar hiasan

Alkisahnya~~~

kejadian tidak diingini berlaku... Setelah selesai menggoreng ikan kembung, ina tinggalkan ikan goreng diatas meja.Niat nak makan bersama sisuami. Menu lain ina masak  ikan kembung masak kicap aje.. simple se simple nya.Sebab harini ada pasar malam,jadinya malas nak masak lauk heavy. Okay,berbalik pasal ikan goreng.

 

 IKAN GORENG

Nak dijadikan cerita, sesudah suami tiba di rumah. Teruslah dia buka tudung saji.. ina masa tu, baru selesai submit Order Shaklee online.Sesudahnya kerja ina siap...,tengok-tengok suami dah habis melantak ikan goreng .. masa tu Ya Allah!! berderai airmataku. Maybe takde rezeki nak merasa ikan kembung goreng.. sudahlah sekor je yang goreng. Emmm... Terus ku berlari anak ke dalam toilet, mengambil whudhu untuk menunaikan solat zohor. 

Semasa solat pun,tak semena mena berkaca mataku... hati nie begitu sensitif. Hanya seekor ikan kembung goreng aje. Mungkin baby dalam perut ni nak makan kot. (ku berdoa dan memujuk baby dalam perut ni.. kata jangan kempunan sangat.. tak elok).. Patutlah tadi semasa menggoreng ikan , tertelan telan air liur niee. 

Al-quran la penyejuk hatiku kini... sekian kisah ikan goreng. Hihihihihi.. (Perut yang lapar tadi terus kenyang sekenyang kenyangnya)

 

IKAN

Saturday, February 7, 2015

ZAT BESI untuk KESUBURAN

Kajian oleh ‘Harvard Medical School’, terhadap 18000 wanita mendapati bahawa pengambilan Multivitamin sekurang-kurangnya 6 kali seminggu akan bantu mengelakkan masalah ovulasi sehingga 40% berbanding wanita yang tidak mengambil multivitamin.

 

 

 

 

Dalam satu kajian lain, wanita yang tidak mendapat zat besi yang mencukupi mempunyai risiko masalah anovulasi(masalah pengeluaran/penghasilan telur) dan masalah telur kurang berkualiti. Ia juga mampu menjejaskan masalah kesuburan sehingga 60% berbanding mereka yang mempunyai aras zat besi yang mencukupi. 

 

Kajian ini juga mendapati bahawa bagi mereka yang mengalami masalah ovulasi, 40% daripada mereka berjaya mengatasi masalah tersebut setelah membuat pengambilan zat besi.

Awas. Jangan ambil sebarang multivitamin tanpa perlu mengkaji terlebih dahulu. Anda perlu perhatikan nilai DRI(Dietary Recommended Intake) yang dikeluarkan oleh Institute of Medicine daripada US National Academy of Science. Terdapat sesetengah multivitamn yang tidak menepati nilai DRI ini. Malah ada juga jenama-jenama Multivitamin yang dijual di pasaran yang masih merujuk kepada nilai DV(Daily Value) yang dikeluarkan sejak tahun 1968 yang sudah tidak diguna pakai.

Bagi pengambilan zat besi pula, Kadar penyerapan zat besi Oleh badan biasanya rendah iaitu 10-15% sahaja. Untuk membantu meningkatkan kadar penyerapan ini, pengambilan zat besi perlu disertakan dengan pengambilan beberapa jenis nutrien lain.

Bagaimana ingin memilih Multivitamin yang terbaik? nantikan entri seterusnya..

 

 
ini testimoni customer, setelah berjaya hamil..terus beliau daftar keahlian shaklee

 

Bagaimana ingin mendapatkan Multivitamin (vitalea) dan SET KESUBURAN?

sms / whatsapp ke no 017 9506861

cod sekitar kuantan pada setiap hari