Wednesday, November 5, 2014

15 minggu kandungan

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum

Selamat petang~ Uarghhh! penat sangat 2 hari kebelakangan nie.Harini pergi checkup dekat klinik gomen pula.
Al-maklumlah dah lama tidak mengandung ( ngehehehehehe ..,walhal baru je jarak 2 tahun tew ) Semua rasa janggal. Heee.. Lupa dah oiii macam mana checkup semasa mengandung. Emmm..dulu masa iman checkup klinik Desa Indera Mahkota.. Walaupun kecil tempatnya,servis laju la.Tapi tak tahan mulut laser maser nurse disitu... lahaii.
Mengandung kali ini, ina start checkup di Poliklinik beserah ( sebab berpindah disini). Poliklinik nie ramai sangat orangnya,sistem bernombor. Lama giler nak tunggu sampai giliran.. total bilik yang masuk jumpa nurse harini  4 bilik semuanya.

Step By step prosuder

Mula sampai daftar dulu dengan nurse yang bertugas ( booking katanya ), semasa daftar.. nurse tu tengok iman lahir 35week, terus ina tanya samada risiko atau tidak akan berlaku lagi kelahiran premature.. nurse kata besar kemungkinan akan berulang ( yang nie la paling risaunyer.. dulu iman lahir awal sebulan dari EDD ).Selepas selesai daftar buku merah terus pergi ke makmal untuk ambil darah. Banyak jugak laa darah diambil 5ml..[ heee, seram la.Lama dah tidak kena ambil darah nie ] Nurse tu cakap uratku lari sebab isi tidak banyak. [ Kurus hokey ]. Nasib baik tidak sesakit masuk wad tu yang masuk air garam. Darah diambil sebanyak 5ml untuk pemeriksaan HIV,malaria dan satu lagi lau tidak silap HcG kot.
Sesudah cek darah, step seterusnya kena pergi test Urin ( untuk mengetahui samada kandungan urin ibu hamil mengandugi protein @ gula dalam air kencing ). Setelah selesai, giliran seterusnya dipanggil oleh Sister dalam bilik tersebut ( tekanan darah , breast kena check [kot kot ada ketulan ke ape] dan berat semasa turut diambil kira.
Next checkup 2minggu pula dari tarikh harini... checkup bersama doktor. 

Sekian.. checkup ina di poliklinik.

( sambil-sambil pergi klinik,sempat lagi ku menyelit flyers shaklee di celahan wiper kereta disitu )

( gambar garam kat bawah tu, kliniki beri.. memang terkejut la masa mula tadi.Ingatkan nurse nak suruh minum air garam ke apa.. rupenyer garam tu bole dmakan seisi keluarga..letak dalam masakan.Untuk elak penyakit beguk katanya)

kisah ina semasa bleeding :jemput baca
miracle :allahuakbar! sujud syukur
 

Ingin dapatkan produk shaklee?
sms / whatsapp 017-9506861
kawasan COD : sekitar kuantan pada setiap hari.
Jom tambah rakan : Nor Azlina Ina
buku merah..
 garam berIODIN.. elak penyakit beguk kata nurse. Sesuai utk seisi keluarga.. hanya taburkan dalam makanan selepas makanan masak.

Related Posts

0 komen: