Sunday, August 3, 2014

jeragat - melasma

Bismillahirahmnirrahim
Assalamualaikum

hai pengunjung blog ina.. buat apa tu? Ina baru selesai melipat kain.. tetiba teringat tompokan hitam di wajah.. Ohh,,TIDAK! TIDAK! TIDAK! Makin lama dibiarkan..semakin parah. Ini kes masa zaman sekolah menengah dulu, gatal nak putih. Nak gebu, last nya tompok hitam yang dapat.. kesilapan ina memilih produk yang mengandungi chemical. Selepas pakai jee..,muka jadi panas-panas gatal.. ina terus hentikan penggunaan. Sekarang kulit ina kat pipi sudah macam Jeragat..hurmm..,Nak kata ina 4 series.. belum. Kata orang apabila umur semakin menginjak ke angka 4..akan keluar jeragat (ina baru jee 27...uwaargh!).Tapi Tompokan hitam ni sedikit je, macam tahi lalat.. ramai yang cakap tahi lalat.. 




Jeragat atau nama medikalnya melasma adalah salah satu dari masalah kulit yang sangat biasa di kalangan penduduk asia termasuk Malaysia. Sekarang ni, ramai yang masih muda pon wajah dah dihinggapi jeragat. Kalau anda nak tahu, kat asia tenggara, ia berada dalam 10 tangga teratas didalam masalah kulit yang dihidapi. Kaum wanita lebih kerap terlibat dimana nisbahnya lebih kurang 12:1 (Wanita: Lelaki). Apalah nasib wanita.. sob..sob..


Sebab-sebab terjadinya Jeragat

1) Terdedah kepada cahaya matahari terik
2) Penggunaan hormon. contohnya pil perancang
3) Penggunaan kosmetik/rawatan kulit tidak sesuai
4) Keturunan

Sebab bulan nie ada promosi GLA COMPLEX.. jom kita bedah tengok Khasiat evening Primrose Oil (EPO) dalam menangani Jeragat.

EVENING PRIMROSE OIL (EPO)

Kebaikan EPO Terhadap Kesihatan kulit

Evening primrose oil pada awalnya digunakan secara meluas untuk mengurangkan masalah kulit seperti keradangan, kegatalan, kulit kering dan berkeruping (scaling) dan jeragat/jerawat serta alahan. Kajian saintifik telah membuktikan Evening Primrose oil (EPO) mampu mengurangkan symptom eczema dan dermatitis iaitu sejenis penyakit kulit. EPO baik  (EPO)diamalkan oleh kanak-kanak dan dewasa yang menghadapi masalah kulit



Ketahui lebih lanjut bahan-bahan GLA COMPLEX : 

KLIK SINI




Khasiat lain GLA COMPLEX




- membantu mengawal dan mengatur kitaran haid

- membantu meningkatkan kesuburan

- melegakan PMS (sindrom pra haid)

- membantu dalam menangani menapous

- menguatkan kuku dan rambut

- menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri

- menghilangkan jeragat

- membantu menangani ekzema

- melegakan simptom akibat artritis reumatiod

- mengandungi Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri

- menguatkan imuniti tubuh

- memperlahankan proses penuaan

- mengurangkan blood-cot yang menyebabkan serangan jantung

- mengawal kencing manis dan darah tinggi

- mengawal kolestrol

- untuk fungsi saraf



jom GRAB promosi GLA COMPLEX Niie..( Promosi 1 tahun sekali saja )

Beli 6BOTOL ..





anda akan dapat PERCUMA 1 botol.. (meh sini ina cadangkan kepada korang, anda kumpul order dengan kawan-kawan @ adik beradik @ ipar duai cukup kuota jee..terus roger ina okay? ) 

*PEMBELIAN sebotol dibenarkan juga yea.. cuma tidak dapat PERCUMA 1botol laaa. 

bagaimana ingin dapatkan GLA COMPLEX?

hubungi ina di talian 017-9506861 sms/ whatsapp / telegram

pengeposan ke seluruh malaysia


Jangan lupa add ina di Facebook : Nor Azlina Ina


Related Posts

0 komen: