Tuesday, August 15, 2017

7 TIPS PUPUK MINAT MEMBACA BUKU




terlebih dahulu nak bagi kredit To : ALYA LYNA

Ina nak kongsi beberapa tips untuk membaca buku dari Austin Kleon bagi sesiapa yang ingin membaca lebih banyak buku pada setiap tahun.

1. Jauhkan telefon pintar (atau gajet lain) dari anda ketika mahu mula membaca.

2. Sediakan bajet khusus untuk membeli buku yang anda mahu baca dan letakkan buku tersebut di tempat yang anda lalu lalang setiap hari di rumah supaya tidak lupa.

3. Bawa sebuah buku bersama-sama anda walau ke mana jua anda pergi setiap hari.

4. Jika tidak berasa seronok ketika membaca atau mempelajari sesuatu dari sesebuah buku, usah paksa diri anda. Cari buku lain untuk dibaca.

5. Tetapkan satu jam dalam sehari untuk membaca bacaan bukan fiksyen terutama ketika dalam perjalanan atau waktu rehat tengah hari.

6. Masuk ke dalam bilik tidur satu jam lebih awal dari kebiasaan untuk membaca buku fiksyen (supaya anda lebih senang tidur).

7. Tulis tentang buku yang anda baca dan kongsikannya dengan orang lain. Ini akan menggalakkan orang lain (seperti penerbit) menghantar lebih banyak buku kepada anda untuk dibaca.

Ina sebenarnya suka sangat membaca ni haa.. jadi lapang je dada.. tapi disebabkan Gadjet seperti Smartphone ..ini telah membataskan minat membaca. Kikikikikiki...




Okay,, ina nak bagitau ni.. Sekarang Dekat KINOKUNIYA ada buat SALE ..Banyak novel novel menarik untuk di beli.Novel berbahasa Melayu,english,Chineese dan Jepun ada tau..

novel PERNIAGAAN 
novel Genre SERAM & MISTIK  : SEMUSIM DI MASYHAR 
DARK TOWER 
Novel MASAKAN 

selamat membaca semua..  
 






Monday, August 14, 2017

Specialist Tayar kenderaan





Kini, ada telah tahu senari harga jenana dan juga model tayar baru untuk kereta anda.
Untuk Perodua Alza, kos tayar termurah adalah RM148.40 sebiji daripada jenama Corsa.
Tayar termahal adalah RM250.70 sebiji untuk jenama Pirelli.

Model kereta

Bagaimana untuk mencari kos tayar baru dengan menggunakan jenama dan model kereta?
Prosesnya agak mudah.
Pertama sekali, pergi ke laman mytayar.com.
Di menu Product Category, pilih Install and Balancing.
Untuk menu “Within the Distance Radius of”, pilih Up to 50 KM.
Menu “Click a Suggested Place”, masukkan bandar kediaman anda.
Untuk Car Brand, pilih jenama kereta anda.
Di mytayar.com, jenana kereta di dalam menu adalah:
  • Proton
  • Perodua
  • Chevrolet
  • Ford
  • Honda
  • Hyundai
  • Isuzu
  • Kia
  • Mazda
  • Mitsubishi
  • Naza
  • Nissan
  • Peugeot
  • Ssangyong
  • Subaru
  • Suzuki
  • Toyota
  • Volkswagen
  • Volvo
Untuk Car Model, pilih model kereta anda.
Untuk Car Variant, pilih variasi model kereta anda.
Car Year, pilih tahun keluaran kereta anda.
Akhir sekali, klik “Get Your Search Result”.
Pencarian mytayar.com akan menunjukkan pelbagai harga tayar baru untuk kereta anda.

info lanjut boleh terus ke MYtayar.com

Sedang Mencari BROADBAND.. tapi tatau mana bagus? Meh COMPARE kat sini

DOWNLOAD APPS LAZADA di sini







Assalamualaikum.. kepada KAKI SHOPPING.
Entri ni khas kepada awak laaa yang suka SHOPPING,malas nak keluar rumah.Leceh dengan musim hujan.. anak anak kecil lagi..lagi lagi nak JIMAT MINYAK kan?? dan ketiadaan waktu untuk membeli belah di luar.

Ina nak bagi awak semua penyelesaian diaa.. awak (yang sedang baca ni laaaa) CEPAT CEPAT pergi INSTALL app ini kat MOBILE tau..

Kalau sudah ada APP `LAZADA ni..lagi mudah awak..
macam ina pun suka shopping dengan LAZADA. PILIH apa yang nak beli dan TRANSFER duit ke LAZDA..lepastu..tunggu barang sampai kat RUMAH ya**

LAZADA MOBILE.. DOWNLOAD KAT SINI

POST TERKINI!!

Resipi Roti asas

250 gram Tepung Roti / High Protein 50 gram Margerin (ina guna margerin Pelangi) 50 gram Gula Kastor 1 sudu kecik...