Read more: http://www.azhafizah.com/2013/11/tutorial-ringankan-blog-dengan-lazyload.html#ixzz41XVpsa2x

Saturday, March 11, 2017

Resipi Roti asas








250 gram Tepung Roti / High Protein
50 gram Margerin (ina guna margerin Pelangi)
50 gram Gula Kastor
1 sudu kecik Yis kering
1/2 sudu kecik Bread Improver
1 sudu kecik Tepung Susu atau Susu Pekat
1/2 sudu kecik Garam Halus
1 biji Telur Gred B
105 ml/gram  Air Suam  (kalau guna mixer kena letak air sejuk) jika ulian tangan,masukkan air ikut lembut doh yee.


CARA CARANYA:

1. masukkan yis + air suam bersama gula (biarkan ia sekejap..supaya yis hidup aka yis naik buih)
2. Dalam bekas lain, masukkan telur tepung, marjerin,bread improver ,garam,,susu tepung.
3.Gaulkan .. campurkan yis kedalam no (2)..uli lagi,masukkan air kedalam adunan tadi sehingga menjadi doh yang tak melekat di tangan.Uli sehingga elastik..hempuk hempuk doh tuu.Insyallah memang gebu rotinya.
4.Rehatkan sekejap doh..tutup dengan plastik. (40minit)
5.Selepas itu,bentukkan doh ikut suka anda.
6.Bulat bulatkan..biar doh naik memgembang 2 kali ganda yaa.. biar bambam (tips: letakkan air panas didalam gelas..dan letak didalam oven yg tidak dibuka suis.Tujuannya bantu roti naik lebih cepat)
7.Selepas roti naik.. mekapkan roti tu,spray dengan air susu..(nak letak cheese parut ke, hotdog ke...
8.Bakar pada suhu 180@ 200darjah..bergantung suhu oven masing masing. (guna api atas bawah...OFF kipas)
9.Siap!! Sapu marjerin atas permukaan roti supaya nampak berkilat

**area kuantan..kalau nak makan roti,boleh whatsapp ina 017.9506861

No comments:

Post a Comment