Read more: http://www.azhafizah.com/2013/11/tutorial-ringankan-blog-dengan-lazyload.html#ixzz41XVpsa2x

Saturday, May 28, 2016

Oven Rosak? Gunakan Cara Ini

Tips: Oven dari facebook: Fauzi Poji 

Ingat lagi tak oven hitam? Zaman 60/70/80an cukup popular... zaman xde leketrik... xde oven elektrik.. xde microwave...

Mungkin masih ramai lagi yang tak mampu beli oven canggih sekarang ni. Namun jangan jadikan ia sebagai alasan anda tak boleh nak buat kek dan kuih...

Pengalaman mendewasakan...
Disebabkan oven saya dah rosak dan dalam keadaan terpaksa (tengah bulan) maka saya terpaksa gunkan apa sahaja yg ada...

Teknik haba ni memang dah lama ada cuma kita terlupa atau tak pernah didedahkan sahaja.





Cara2
1. Pilih periuk besar (lebih besar dari loyang)
2. Letakkan tungku dalam periuk (kalau takut periuk bocor, isikan pasir 1inci tinggi dari lantai periuk dan ratakan... setakat ni saya masak kek x pernah bocor pun periuk nya...)
3. Panaskan periuk dengan api kecil selama 5 minit)
4. Masukkan loyang adunan dan letakkan di atas tungku / pasir dalam periuk tersebut
5. Masak ikut masa cadangan yang diberikan. (Kalau 35-45minit buat 40minit)







NOTA:
SELEPAS ADUNAN DIMASUKKAN KE DALAM PERIUK DAN DITUTUPKAN., ANDA diharamkan MEMBUKA PERIUK KURANG DARI 30MINIT kalau xnak kek mendap / jatuh / bantat

No comments:

Post a Comment