Wednesday, March 30, 2016

RESIPI: MAKARONI BAKAR PREGO

aroma yang memikat sesiapa yang duk bau.. heeehehe.Sedap n mudah! 
Resipi nie sesuai bg mereka yg tak makan pedas ..

Anggaran Kos dalam bawah RM 50.. 

((Resipi makaroni Bakar ))




Bahan2 :

Makaroni :
-2 cawan makaroni
-1 labu bawang holland (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) dipotong dadu
-1 biji buah tomato dipotong dadu
-1 mangkuk kecil daging dipotong kecil (boleh gunakan daging kisar Ramly)
-1tin sos prego tradisional
-Sayur : Karrot,
batang celery, capsicum
-2 sb lada hitam
-2 sb mixed herbs (boleh dibeli dipasaraya)
-Sedikit minyak untuk menumis (saya pakai minyak zaiton)
-Garam dan gula secukup rasa
-Sedikit air

Cara masak makaroni :
1. Didihkan air, tambahkan secubit garam dan 1 sb minyak. Rebus makaroni hingga lembut. Tos dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak. Tumiskan bawang bersama buah tomato hingga layu.
3. Masukkan daging dan sedikit air. Masak hingga empuk.
4. Masukkan sos prego bersama garam dan gula, kacau hingga didih.
5. Masukkan makaroni tadi bersama lada hitam dan mixed herbs. Kacau rata. Akhir sekali masukkan sayur. Biar sebentar. Tutupkan api.

Sos Putih :
1 sb butter
2 sb tepung gandum
1 tin susu cair (boleh juga gunakan susu segar)
2 keping keju cheddar
1 sk lada putih
Secubit garam
-cairkan butter. Masukkan tepung gandum dan kacau dengan cepat supaya sebati. Masukkan susu, garam dan lada putih. Sentiasa kacau dalam api perlahan supaya tidak berkerak dan hangus. Akhir sekali masukkan kepingan cheese dan tunggu hingga cheese larut. Tutupkan api.

Bahan lain :
Mozarella cheese parut

Cara penyediaan :
1. Panaskan oven terlebih dahulu. Griskan loyang dengan butter.
2. Masukkan makaroni ke dalam loyang tadi. Curahkan sos putih di atasnya secara merata. Tabur cheese mozarella.
3. Bakar hingga masak mengikut oven masing-masing. (Oven saya suhunya 160'C selama 30 minit)

** ina buat dalam foil aluminium ,dapatlah dalam 7bekas semuanya.. 

Dulu dulu ina selalu beli aje..kali nie.. baik buat sendiri.. Puas hati!! Sara suka sangat makan.

Kalau beli nie.. biasa orang jual RM 12 sebekas 


Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

POST TERKINI!!

Resipi Roti asas

250 gram Tepung Roti / High Protein 50 gram Margerin (ina guna margerin Pelangi) 50 gram Gula Kastor 1 sudu kecik...