Wednesday, March 30, 2016

RESIPI: MAKARONI BAKAR PREGO

aroma yang memikat sesiapa yang duk bau.. heeehehe.Sedap n mudah! 
Resipi nie sesuai bg mereka yg tak makan pedas ..

Anggaran Kos dalam bawah RM 50.. 

((Resipi makaroni Bakar ))




Bahan2 :

Makaroni :
-2 cawan makaroni
-1 labu bawang holland (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) dipotong dadu
-1 biji buah tomato dipotong dadu
-1 mangkuk kecil daging dipotong kecil (boleh gunakan daging kisar Ramly)
-1tin sos prego tradisional
-Sayur : Karrot,
batang celery, capsicum
-2 sb lada hitam
-2 sb mixed herbs (boleh dibeli dipasaraya)
-Sedikit minyak untuk menumis (saya pakai minyak zaiton)
-Garam dan gula secukup rasa
-Sedikit air

Cara masak makaroni :
1. Didihkan air, tambahkan secubit garam dan 1 sb minyak. Rebus makaroni hingga lembut. Tos dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak. Tumiskan bawang bersama buah tomato hingga layu.
3. Masukkan daging dan sedikit air. Masak hingga empuk.
4. Masukkan sos prego bersama garam dan gula, kacau hingga didih.
5. Masukkan makaroni tadi bersama lada hitam dan mixed herbs. Kacau rata. Akhir sekali masukkan sayur. Biar sebentar. Tutupkan api.

Sos Putih :
1 sb butter
2 sb tepung gandum
1 tin susu cair (boleh juga gunakan susu segar)
2 keping keju cheddar
1 sk lada putih
Secubit garam
-cairkan butter. Masukkan tepung gandum dan kacau dengan cepat supaya sebati. Masukkan susu, garam dan lada putih. Sentiasa kacau dalam api perlahan supaya tidak berkerak dan hangus. Akhir sekali masukkan kepingan cheese dan tunggu hingga cheese larut. Tutupkan api.

Bahan lain :
Mozarella cheese parut

Cara penyediaan :
1. Panaskan oven terlebih dahulu. Griskan loyang dengan butter.
2. Masukkan makaroni ke dalam loyang tadi. Curahkan sos putih di atasnya secara merata. Tabur cheese mozarella.
3. Bakar hingga masak mengikut oven masing-masing. (Oven saya suhunya 160'C selama 30 minit)

** ina buat dalam foil aluminium ,dapatlah dalam 7bekas semuanya.. 

Dulu dulu ina selalu beli aje..kali nie.. baik buat sendiri.. Puas hati!! Sara suka sangat makan.

Kalau beli nie.. biasa orang jual RM 12 sebekas 


Selamat mencuba!

Tuesday, March 29, 2016

KESUBURAN LELAKI : MAKANAN BANTU PEKATKAN SPERMA

Masalah kesuburan,kaum Adam juga tak teekecuali.Hakikatnya,bila dibuat ujian kesuburan terhadap pasangan..(suami isteri)ternyata,juga berpunca dari sang suami.. iaitu sperma kurang serta terlalu cair. 

Okay..Sedikit tips bagi kaum Adam.Silakan baca!


1. Makan makanan tambahan a yang dapat membantu meningkatkan pengeluaran air mani dan bilangan sperma seperti madu dan extrak tongkat ali. Herba tongkat ali terbukti berkesan dalam meningkatkan hormon testosterone dan DHEA yang secara langsung dapat membantu memantapkan pundi serta kilang sperma.

2. Telur ayam kampung –

√Dalam telur ayam kampung terdapat zat besi, kalori, protein, retinol, thiamin, karbohidrat, vitamin E, omega-3, lemak, vitamin D, vitamin C, lecithin dan betakaroten.

√ Biasanya telur ayam kampung dimakan bersama dengan madu lebah asli untuk menambahkan khasiatnya.

3. Kekacang juga membantu meningkatkan sperma.

√ kacangan termasuk dalam sumber omega-3 yang baik untuk diamalkan. Selain melindungi jantung, ternyata kacang, terutama walnut, bermanfaat menyihatkan sperma.

√Kandungan asam lemak dalam walnut, semacam kacang kenari, memberi positif pada perkembangan sperma.

√Dalam kajian, lelaki yang mengamalkan walnut selama 12 minggu mengalami peningkatan kekuatan, pergerakan, serta bentuk sperma yang positif.

4. Makan makanan yang boleh membantu meningkatkan kualiti dan bilangan air mani.

√Antaranya adalah sayur asparagus, bawang merah, bawang putih, brokoli, buah pisang dan tiram.

5. Makanan yang kaya dengan zink dapat memantapkan kilang sperma.

6.Ambil buah-buahan yang kaya dengan vitamin C. Vitamin C boleh membantu badan anda untuk hasilkan lebih banyak sperma.

7. Pengambilan Suplemen tambahan untuk memberi nutrisi secukupnya.



Bagi mereka yang inginkan supplement shaklee..

Hubungi 017-9506861 ( whatsapp / sms)

Friday, March 25, 2016

Ceriteraku : Mengidam

Kali nie mengidam masam masam Je.jeruk?? Bukan la dalam list tapI Paeh tempoyak..




mint aie la dia Paeh tempoyak... yang buatkan aii mandi tak basah, makan tak Kenyang ,tidur tak Lena lag I,,Dan bila malam.. termimpi mimpi.


Dulu, aii tak layan benda ini semua.Tapi sejak mengandungkan anak no 3,boleh terima la tekak nie.. 


Seriously,memang aii geli sangat sangat dengan ikan patin nie..tapi sekarang,bukan lagi.. sampai menjilat jari aii makan.Ya Allah!! heaven nya lahh...lepas mengidam. 

kisahnya.. dari bulan lepas lagi tekak nak makan.Alhamdulillah! Misi berjaya kali nie

Ps: siang siang kena bagitau .. paeh tempoyak nie,bukan aii masak tau.. Kang ada yang minta resipi pula.

Wednesday, March 23, 2016

Mashed potato (Ala kFC)

 Harini terajin,Nak habiskan stock ubi kentang di dapur.. maklumlah Cik hubby belikan 1guni ubi kentang.. ehh,bukan guni bsr tuu.yang kecil.. dalam 13biji juga.. Jadinya terhasil la mashed potato ni.

Dah try n error..lastnyee,resipi nie yang kena tekak.

Bahan-bahan (Kentang):

8 biji kentang
6 Sb susu tepung (dutch baby) kalo Nak pakai susu kotak pun boleh
sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar)
sedikit serbuk lada hitam dan lada sulah

Cara-caranya; 

1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong 

2. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 20 minit.

2. Bila kentang sudah empuk, toskan air dan letakkan semula di atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan. Dah kering boleh alihkan dari atas api.

3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.( saya hancurkan kentang menggunakan pemukul telur..cepat hancur)

4. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih.

5. ( bancuhkan susu tepung bersama air ..agak2 650ml) Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata.







Cara Buat Gravvy : 

650 ml air
  1 kiub pati ayam 
    5 ulas bawang merah - cincang
    1 batang saderi - cincang
    4 sb buttercup
    4 sb tepung gandum
    1 sudu besar sos tiram
    sedikit serbuk lada hitam
    kicap pekat
    garam (rasa dahulu.,,sebab sos tiram dah masin.. taknak letak pon boleh)

Cara-cara

Masukkan buttercup 4 sudu Dan Tumiskan bawang putih bersama bawang merah (ketepikan)

    Masukkan air (650ml) dengan kiub stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.

    Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.

    Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.

    Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.

    Masaklah ikut pekat mana yg disukai.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.

Monday, March 21, 2016

CHEESEKUT NESTUM

KEMPEN:: Jom buat sendiri Cheesekut... 
Kalo beli ni,bekas kecil dah RM 6 .. sekali ngapp Je habiss. Kalo ada 5 orang anak yang suka makan cheesekut,takkan Nak beli sorang satu kan...penggsaan! MUDAh jee buat cheesekut,tak payah bakar.Hanya sejukkan dalam peti saja.

BAHAN BAHAN:


250gm Cream Cheese 

75gm Buttercup 

 1 cawan dairy whipping cream

  1/3 tin susu pekat (tin 525 g)

  1 pek Cracker ( Cap Pingpong pun OK)

  2 cawan susu segar – untuk rendaman biskut (aii guna susu tepung dan bancuh dengan air)
 
  Setengah cawan Nestum





Cara Membuatnya:

   √  Pukul cream cheese dan butter, (saya pukul dalam blender jer). Dah kembang, masukkan susu pekat, pukul lagi dan akhirnya masukkan whipping cream, pukul sehingga sebati.

   √ Rendam biskut (jangan sampai lembik) dan susun di dalam loyang/bekas.


 √   Sapukan campuran cream cheese tadi sehingga rata, jangan terlalu tebal. Saya hentakkan sedikit bekas tu.. agar cream cheese tu rata dan masuk kecelah-celah biskut.

  √  Kemudian taburkan nestum.

√    Ulangi langkah tersebut sehingga selesai.

√ Masukkan ke dalam peti sejuk dan hidang ketika sejuk.



Yang nie aii tabur VICO sebagai hiasan atas





Nie pula hiasan : nestum biskut yang dihancurkan

Ps:Terpaksa jadikan 2 bekas... nanti si Sara makan sorang2 ..orang Lain takbole merasa la jawabnyeeee.. tehehehehe..pssst! Nie pun aii masuk kejap Je dapur sejak preggy, tak boleh lama lama.. jap lagi pitam.


Anggaran Kos Cheesekut ialah RM 38. . .. itu aii JIMAT! tak guna fresh milk...just bancuh susu tepung Hubby jeee... kikiki.Zaman berjimat!


Selamat mencuba kawan kawan..

Friday, March 18, 2016

Jurulatih Baru TOK GAJAH

KUANTAN : Bekas pengendali skuad Harimau Muda, Mohamed Razip Ismail dilantik menjadi ketua jurulatih Pahang bagi menggantikan Ahmad Shaharuddin Rosdi yang meletak jawatan berikutan prestasi buruk pasukan itu dalam Liga Malaysia setakat ini.

 


Jurulatih berusia 54 tahun yang juga bekas pemain kebangsaan dan Kuala Lumpur itu, secara rasmi memikul tanggungjawab berkenaan selepas menandatangani kontrak dengan Persatuan Bola Sepak Negeri Pahang (PBNP) di sini, semalam.

Mohamed Razip yang turut turun padang untuk sesi pengenalan bersama pemain skuad Tok Gajah, berazam memperbaiki prestasi pasukan itu yang sebelum ini menjadi antara gergasi bola sepak tanah air.

"Saya akan cuba sebaik mungkin mengubah nasib Pahang yang pada masa ini berada di tangga bawah. Bagaimanapun, saya tetap bangga kerana dapat melatih Pahang," kata Mohamed Razip ketika ditemui selepas sesi suai kenal dengan barisan pemain Pahang.

Pada masa sama, beliau turut merakamkan penghargaan kepada Presiden PBNP, Tengku Abdul Rahman Sultan Ahmad Shah, atas kepercayaan melantiknya mengendalikan skuad itu.

Mohamed Razip yang pernah menjadi pemain pasukan kebangsaan pada 1984-1989 mempunyai pengalaman menjadi jurulatih Harimau Muda dan Harimau Muda B.

Mengulas mengenai prestasi skuad Tok Gajah ketika ini, beliau berkata kira-kira 90 peratus barisan pasukan itu adalah pemain muda yang memerlukan bimbingan dan masa untuk membuktikan sesuatu.

"Sehubungan itu saya amat berharap PBNP dapat memberi peluang kepada saya melatih pemain ini sehingga ke akhir musim dan sasaran utama saya adalah untuk mengubah kedudukan skuad ini seterusnya melayakkan diri ke Piala Malaysia.

Slumber: bharian

Thursday, March 17, 2016

Churp Churp

Setelah sekian lama  tak jenguk  churp churp.Alhamdulillah...,semalam baru sempat intai akaun churp churp tetiba.Pelik la kan. Sebab ape boleh naik earning ..




Ohhh..rupanya baru la duk teringat.Bulan februari tempohari join Contest 'Playboy perfume' yang meraikan sempena bulan Valentine.Tak menang pun,tapi dapatlah earning RM 5 untuk 2 keping gambar kat instagram..

Next time,nak lagi join. Tapi banyak ketinggaln laa..

Hamil Lagi...

Assalamualaikum Dan  salam pagi semua. Alhamdulillah~ dapat menikmati lagi alam ciptaan Allah. Entri Kali ni, em.... em...em


Okay... entri nie sambungan dari kisah semalam ..baca kat SINI

Harini check upt ( urine pregnancy test ) naik 2 line. Gulp!!! Tapi aii sikit tak terkejut pun.Malahan bersyukur kerana Allah masih berikan lagi Rezeki baby.. Iyealah.. aii dah tua,29 pun tahun nie ( perempuan bila umur dah meningkat macam macam penyakit mengganggu organ peranakan : cyst,Fibroid atau Pcos) Eloklah ada baby lagi.Soffea pun bulan depan dah 1 tahun.. Maknanye,nanti anak aii rapat la.Bersusun...ekekekeke.

Reaksi Suami

Terperanjat! Cik Hubby. Boleh pulak dia bagi ceramAh..kata soffea masih kecil.Haaahahaha. Aii balaslah.. kata nanti dah tua susah pula Nak tambah. Terdiamlah hubby kat situ. ( Rezeki dah ada,terima Je ).








Supplement Membantu

E
hem .. sebelum kehamilan berlaku,aii makan Omega Guard alfalfa Complex je. Dan Cik hubby aii makan Vivix .. kata aii kat hubby.

 Ina : Abang,makan vivix nie kan.. Abang makan bagi masalah kencing manis dan Kolesterol / darah tinggi tapi mana la tau,dengan izin Allah kita dapat baby lelaki pulak ke Kan?. Hikhikhik~ Sebab salah satu fungsi Vivix Ialah membaiki DNA. Haaaa...Akar umbi kencing manis bermakna takde jugak pada baby no 3 nie.

 Hubby: Errkkkk .. (Muka malas nak layan Isteri).

**Alhamdulillah.. aii gurau gurau je dengan hubby. Ternyata allah dengar.Mengandung jugak aii no 3.. hikikss~


Nak dapatkAn supplement shaklee?
Hubungi 0179506861

Step by step akan diajar cara pengambilan supaya berkesan

Wednesday, March 16, 2016

Tekak Oh tekak

Lewat update entri Kali nie... tak larat sangat.Badan letih je sejak kebelakangan nie, humm. Kuat sangat tidur, sensitif sangat, tekak pula kuat makan..(kalo lapar Je,mesti terasa loya.. dalam tekak nie..bergelora Je air liur.Terasa penuh Je).

Kawan kawan cakap,dah ada isi. Mungkin  betul..mungkin tak.Haiiiss la..selalu lupa Nak beli UPT tu.Nak pergi klinik,maluuu. Kang takde,dah patah harapan Cik hubby aii. Tapi tanda tu dah ada la sikit... (bulan lepas miss period ..bulan nie pulak spotting.Hermmm)


Now,bulan 3 nie pulak.. area miss V terasa keras ( herm... mase anak no 2 pon perasan gak keras kat area situ). Hahahaha... aii nie banyak sangat teori tatau boleh pakai idak..hihihi. Mungkin Lain orang lain tanda- tanda.

Lagi satu...aii breastfeeding yang no 2 ( 11bulan) semasa bf tu,terasa pedihnya.Herm...macam dah tuuuu.


Okay..naanti da official ke ape aii inform kat entries next ya.

Tuesday, March 15, 2016

MANGO CHEESE KEK



Tuan empunya resipi telah mngizinkan resipi nya diambil untuk rujukan.. alhamdulillah~~~ takdelah susah nak scroll. Maklumlah ade beratus kot resipi dia.. jenuh nak scroll down.. jadi...,sini lah kita tempek.  yang nak Follow tuan empunya resipi sila lah.. Azlina ina (eh eh..,sama pulak fesbuk kite)



Bahan Bahan  kek manggo lessy cheese

3bijik telur ayam
1sb ovalate
1 1/4 cawan tepung gandum
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
1sk cream off tartar
2 bijik mangga
1/4 cawan minyak
Pewarne kuning atau oren
3/4 cawan gula
1sb gelatin (elak kan puri yg dilorek atas kek jd lebam)
Satukan telur+gula+ovalate+esen sket mix kan..nak letak pewarna kuning sket pon boleh
 Blender mangga yg dipotong halus dgn susu cair atau air sket smpai jd puri cam tu
 
AYAKKAn tepung
Dah gebu adunan mix masukkn puri td 3sb atau kalau ade pes mangga letak 1sb lg sedap

masukkan PURI mangga 3Sb


 
masukkan tepung secara sikit sikit ( mix kan.. selama 4 minit biar sebati)


 
campurkan minyak..biarkan sebati
 
masukkan adunan separuh ..dan kukus selama 20 minit
 BAHAN UNTUK CREAM CHEESE





Dah siap bia sejuk jap baru tuang cream cheese
250g cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan whipping
Blender dan tuang atas kek
Tabur hirisan mangga
campurkan dgn 1sb gelatin yg dicampur dgn air suam dan kacau dah larut masuk dalam lebihan puri lessy mangga td dan kacau masuk plastik dan paipkan atas kek..kalau nak letak puri dgn air panss sket pon xpe tp lebih 2 ari die akan jd lebam kuning tu jd coklat xshantek tuk niaga leh praktik kan hal ni
** sejukkan selama 4 jam.. kemudian baru bole makan.
selamat mencuba...
sumber :azlina ina

Monday, March 14, 2016

BLOG It : Update Blog Dengan apps Ini

Assalamualaikum Dan salam maghrib!. selepas solat duduk la lama sikit kat sejadah tu.Zikir Dan bertahmid.., apa salahnya.Doa dengan khusyuk Dan akhir sekali baca la Al  Quran satu muka Surat pun jadii.. 

Eh...,sebelum melalut lebih parah.Kita berbalik ke tajuk utama. Pernah tak Laptop korang meragam? Tak leh on..?Haaaa,sudah! Takpe takpe.Korang Nak kejar trafik kan? Takkan Nak biarkan blog korang tak berasap ( macam aii ni..aggagaga..Ok,cukup. Ketawa sikit dah la yea) Apa penyelesaian nya Erk? Berkejar ke Cc (cyber cafe) malam malam sambil dukung anak? Ehhh... susahkan pulak kan. 

Ni Haa caranya..Korang donlod la apps ini kat playstore .. Blog It.







Kalo ada lebih dari satu blog akan jadi macam nie


Nie pulak entri kita yang dah di publish.




Boleh tengok komen yang masuk kat sini.


  


ini pula,paparan untuk new PoSt.
Masukkan gambar kat ilustrasi petak
Tanda B ( tebalkan tulisan)
Tanda I ( Italic ..nak tulisan condong)
Tanda U ( jadikan tulisan bergaris)
Gambar BUMI ( untuk tambah LINK pada entri pos )


Okay...aii harap korang faham la.
 Sekian.Assalamualaikum.

PUFF Inti EPAL

Okay,entri Kali ni aii Nak letak resipi PUFF.. resipi ni kalo tak silap Dari dapur kak azlitamasammanis.Zaman Serba mahal ni,baiklah sendiri masak.. mudah amat. Nie kalo kat luar 1 Je pun RM 4 jual tau.. cara penyediaannya tersangatlah mudah!  Hem..jom intai resipi.

PUFF berintikan EPAL



BAHAN-BAHAN INTI EPAL :-)

2 biji epal hijau
1 genggam cranberry kering (atau kismis)
1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis
2 camca besar penuh gula perang
1/2 camca teh tepung jagung*
2 camca besar air*(*disatukan dan kacau rata)
2 camca besar penuh mentega
1/2 camca teh jus lemon (optional)
Secubit garam

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 - 10 keping puff pastry jenama KAWAN (saiz 4inci x 4inci)
1 kuning telur, untuk menglis



CARA MEMBUATNYA :-)

    UNTUK INTI EPAL :- Kupas kulit epal, belah enam setiap satu, kemudian didadu, rendam dalam air. Panaskan mentega dalam periuk, toskan epal, dan masukkan ke dalam periuk. Goreng epal tadi dengan mentega hingga layu. Masukkan cranberry kering, gula perang, secubit garam dan serbuk kayu manis. Gaul rata dan masak hingga epal lembut, tambah jus lemon dan gaul rata, jika guna.
    Masukkan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan biar pekat. Matikan api dan sejukkan inti tadi untuk kegunaan kemudian...



    UNTUK PUFF PASTRY APPLE PIE :-

Ambil sekeping puff pastry, gunakan plastik lapisannya sebagai pelapik. Kerat dua pastry tadi seperti gambar diatas.

2.  pastikan satu bahagian besar sedikit. Kelar2 bahagian yang besar tadi atau buat corak ikut kreativiti anda.

3.Bahagian satu lagi sudukan 2 camca teh inti epal, kemaskan dan tutup dengan bahagian berkelar.

4. Kemaskan tepi2nya dan tekan dengan garfu, pastikan anda tekan kuat sedikit. Alih ke dalam dulang pembakar, buat kaedah sama dengan baki bahan2 dan pastry tadi.
 
5.  Sapu dengan kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit. Jika oven anda ada kipas, hidupkan. Teknik ini akan menjadikan puff pastry lebih ringan dan cantik. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan....


Thursday, March 10, 2016

NAK KURUS? CUBA TIPS INI...

Assalamulaikum dan selamat pagi. Dah sarapan ke? harap korang janganlah memandai SKIP sarapan ya, memandangkan korang nak KURUS kan? Ada yang beranggapan , jika SKIP sarapan boleh kurus.. yeke? Rasa tak delah..Makan naik bertingket tingket ada lahhh. Sebabnya..makan TENGAHARI mesti korang  makan bertambah tambah kann? ishhh ishh..





Okay,berbalik ke tajuk utama kita. Nak KURUS kan? kan? Ikuti tips ini..

Lakukan aktiviti yang banyak  pergeraka.Apabila anda ingin menjadi KURUS, pasti korang trbayang aktiviti berjogging atau masuk Gym yang melibatkan kos. Korang sebenarnya mempunyai pilihan lain dengan hanya membuat aktiviti berjalan kaki sahaja. Ia lebih murah dan menyeronokkan.Tambahan pula,aktiviti itu cukup untuk menjana tenaga dengan melatih paru paru serta jantung untuk bekerja.

untuk pengetahuan korang, setiap hari korang boleh melakukan aktiviti sebanyak 10,000 langkah .


Selamat mencuba!!!


Tuesday, March 8, 2016

TIPS : MILIKI PEHA YANG CANTIK

Assalamualaikum dan selamat pagi! Dah sarapan ke? jangan skip ya sarapan tuu..kalo taknak berat badan naik mendadak..hihihihih.

 Haii.. nie hari,aii nak bagi sedikit petua kecantikan.Petua nak bagi Peha anda CANTIK,SEKSI macam Maria Farida tuuuu...eh,kikikikiki..





Untuk bentuk peha yang menarik, sila ikuti langkah-langkah dibawah:

sila baring  di atas lantai dengan  kedua belah tangan di sisi.

Angkat kedua belah kaki lebih kurang 45 darjah .

Silangkan kaki anda dengan kaki dengan kaki kanan bersilang diatas kaki kiri (pergerakan menggunting)

Kemudian, tukar kaki kepada kaki kiri pula bersilang di atas kaki kanan.

Ulang langkah ini sebanyak 12 hingga kali untuk setiap set.

Anda akan dapat merasa tekanan di otot otot `bahagian peha anda.

selesaii...

 Tips lain :

okay..bagi korang yang mempunyai peha menggeleber..tak fit walaupun dah kurus.Apakata korang cuba consume CINCH SHAKE ..yang mana ia berkesan dalam menegangkan serta mengecilkan peha/pinggul dan pinggang anda.

Bolehlah hubungi ina 0179506861 whatsapp / telegram

Monday, March 7, 2016

SUARA LATAR BOBOIBOY THE MOVIE (2016)



WOW!!! menarik jugak BOBOIBOY...animasi berbahasa melayu. Kini di pawagam!!  Bermula 3march 2016.

jom tengok di sebalik tabir BOBOIBOY ...Watak animasi boboiboy,suara latar.

Sunday, March 6, 2016

KURUS PUNCA SUKAR HAMIL

DOKTOR ; Saya rasa Puan sukar Hamil.Disebabkan Puan terlampau Kurus..
Ina ; Haaa? yeke? Peneyelesaiannya macam mana doktor? Adakah saya tak boleh mengandung sampai Bila bila??
DOKTOR ; Puan kena naikkan sedikit berat badan.Kemudian barulah .. teruskan misi TTC (trying To coneceive)


baca artikel ini KENAPA ORANG KURUS SUKAR HAMIL

Jumlah lemak dalam badan anda memberi kesan terhadap kesuburan. Anda lebih berkemungkinan mengalami kitaran haid yang tidak tetap jika berat badan anda terlalu rendah. Jika anda sering tidak datang haid, anda tidak akan membebaskarn telur (mengovulasi) ketika setiap kitaran.

Anda perlu mempunyai kandungan lemak badan minimum 22 peratus untuk mendapat haid yang normal dan untuk mengovulasi. Memanglah sukar untuk mengetahui dengan tepat berapa banyak lemak yang ada dalam badan anda. Cara yang paling mudah untuk tahu samada berat badan anda sihat bagi ketinggian anda ialah dengan mengukur indeks jisim badan (BMI) anda.

Satu kajian menunjukkan bahawa wanita dengan BMI di antara 20 dan 25 mempunyai peluang lebih baik untuk mengandung berbanding wanita dengan BMI di bawah atau di atas julat ini.

Walaupun sekiranya haid anda tetap, anda masih perlukan lemak badan pada jumlah tertentu untuk membolehkan anda mengovulasi.

Jika lemak badan anda terlalu sedikit, ia mengganggu aliran hormon-hormon dari otak anda ke kelenjar pituitari. Ini bermakna bahawa isyarat dari kelenjar pituitari yang memberitahu ovari supaya membebaskan telur tidak sampai. Jadi walaupun anda mempunyai banyak telur yang sihat, ia akan duduk sahaja dalam ovari anda.

Jika anda terlampau bersenam, anda mungkin tidak mengovulasi setiap bulan, atau haid anda tidak tetap. Ini berlaku kepada sesetengah atlit professional dan penari balet.

Ramai wanita rasa tertekan untuk kekal kurus dengan berdiet secara terus-menerus, dan mengekalkan berat mereka di bawah tahap sihat. Jika BMI anda kurang daripada 18.5, anda dianggap terlalu kurus.

Jika anda terlalu kurus dan haid anda tidak tetap, atau tidak datang haid langsung, jumpalah doktor. Doktor akan cuba mengenal pasti mengapa ini berlaku. Doktor mungkin merujuk anda kepada seorang pakar pemakanan untuk membantu anda merancang diet dan mengambil lebih kalori berbanding yang dibakar. Atau doktor mungkin merujuk anda kepada pakar kesuburan yang akan cuba mengenal pasti kalau-kalau anda mengalami masalah tertentu seperti masalah tiroid yang menjejaskan kitaran haid anda.

Jika anda sekadar perlu menambah berat badan, lakukanlah dengan mengamalkan pemakanan sihat dan mengambil snek sihat. Simpan diari pemakanan untuk membantu anda mengenal pasti di mana anda boleh menambah kalori.

Ada sebab-sebab lain mengapa penting bagi anda meningkatkan berat badan ke tahap yang sihat sebelum anda cuba untuk hamil. Jika anda memulakan kehamilan pada berat yang rendah, anda mempunyai risiko lebih tinggi melahirkan bayi dengan berat badan kelahiran yang rendah atau yang kecil berbanding usianya. Terdapat bukti bahawa bayi dengan berat semasa lahir yang rendah mempunyai risiko lebih tinggi menjadi obes dan menghidap penyakit kardiovaskular dan diabetes apabila dewasa.

Tidak kira berapa berat anda, jika anda sedang mencuba untuk hamil, sasarkan untuk makan diet yang sihat dan pelbagai yang mengandungi:


buah-buahan dan sayur-sayuran;
protein (daging, ikan, telur dan kekacang);
produk tenusu;
makanan yang kaya dengan zat besi (daging lembu/kambing, kekacang, sayur-sayuran hijau dan bijirin sarapan diperkaya);
bijian penuh berkanji (bijirin sarapan, mi and roti).
Ambil juga asid folik tambahan setiap hari.

Jika anda bimbang tentang peningkatan berat badan, atau perlukan sokongan untuk menangani masalah kecelaruan makan, bincanglah dengan doktor anda untuk mendapatkan bantuan.

(masa ina berjumpa doktor, berat badan ina 45kg je...cekeding.Tapi alhamdulillah, dengan izin allah juga.Allah izinkan juga kehamilan berlaku (ina berhabis duit sikit nak beli shaklee...yelah kan? nak pnyambung zuriat mestilah sanggup..) pada ina walaupun doktor sahkan ina SUKAR HAMIL sebab terlalu kurus)

testimoni ; set subur..
bagi  mereka yang ingin selesaikan masalah kurang berat badan  dan masalh kesuburan dapatkan SET KESUBURAN shaklee..
hubungi 0179506861

HAID TIADA TETAPI UJIAN KEHAMILAN NEGATIF


ada 2 orang customer yang whatsapp..tanyakan mengenai UJIAN KEHAMILAN Masih Negatif.Tetapi  haid tiada.. Ini jawapan bagi soalan buat customer saya dan bagi mreka di luar sana juga mempunyai masalah sama.




Apabila anda sedang mencuba untuk hamil, dan haid anda lambat tetapi ujian kehamilan tidak menunjukkan tanda positif, ini boleh membuatkan anda runsing dan keliru. Jika kitaran haid anda yang biasanya normal dan teratur tiba-tiba menjadi tidak teratur, atau terhenti, fikirkan apakah yang berubah dalam gaya hidup anda.

Contohnya, terlalu banyak tekanan, senaman berlebihan, penurunan berat badan dan penambahan berat boleh menjejaskan tahap hormon anda dan mengganggu aturan haid.

Ovari anda biasanya mengeluarkan sebiji telur setiap hari, kira-kira 12 hingga 14 hari selepas hari pertama haid. Jika telur ini tidak disenyawakan, lapisan dalam uterus akan luruh dan haid anda akan bermula.

Jika ovari anda tidak mengeluarkan telur sebagaimana sepatutnya, maka uterus anda mungkin tidak menerima kesemua isyarat yang diperlukan untuk memulakan kitaran haid. Kadang kala wanita terpaksa mengambil ubat untuk membantu ovari dan uterus mereka berkomunikasi supaya mereka boleh mendapat haid yang teratur.
Jika haid anda tidak datang lebih daripada tiga kali berturut-turut, dan ujian kehamilan menunjukkan negative, doktor anda perlu membuat pemeriksaan untuk mengetahui puncanya. Ada dua kemungkinan di sini:

Anda mungkin mengalami polisistik ovari
Sindrom Policistik Ovari (Polycystic ovary syndrome - PCOS) berlaku apabila sesetengah hormon dalam kadar yang tinggi merangsang ovari anda supaya menghasilkan banyak folikel. Kesemua folikel ini tidak cukup matang untuk mengeluarkan telur. Oleh kerana anda belum berovulasi, anda juga tidak datang haid. Tanda-tanda lain PCOS termasuk pertumbuhan rambut yang berlebihan di bahagian muka, dada dan bawah abdomen, jerawat, dan kecenderungan peningkatan berat di bahagian pinggang.

  terlalu banyak hormon prolaktin
Jika anda menghasilkan prolaktin pada tahap yang tidak normal, anda mungkin tidak datang haid sekali atau dua kali. Seorang wanita biasanya mengeluarkan prolaktin apabila dia sedang menyusukan, maka kerana itulah haidnya terhenti pada waktu ini. Jika anda tidak hamil atau menyusukan, tetapi keluar susu daripada puting, maka prolaktin mungkin adalah penyebabnya.

Ada sebab-sebab lain mengapa haid anda mungkin menjadi tidak teratur atau terhenti. Contohnya, anda mungkin mengalami kesan sampingan daripada ubat yang sedang anda ambil. 

Rawatan lain bolehlah mencuba set Kesuburan shaklee..yang mana ia boleh melancarkan kitaran haid,menyuburkan rahim serta memberi  nutrisi lengkap dalam keprluan tubuh badan.

Jika haid anda tidak tiba, dan anda masih mendapat keputusan negatif daripada ujian kehamilan, atau kitaran haid anda terus menjadi tidak menentu, jumpalah doktor
 
dengan izin allah, berjaya hamil dengan set kesuburan shaklee
 
 
 
bagi mereka yang ingin mencuba set kesuburan shaklee
Hubungi 0179506861

Saturday, March 5, 2016

FASA PERKEMBANGAN BAYI (1-12BULAN)

Tidak ada dua orang kanak-kanak yang membesar tepat pada kadar yang sama. Setiap kanak-kanak itu berbeza dalam melakukan sesuatu aktiviti yang tertentu lebih awal atau kemudian daripada yang lain. Sebab itulah tidak mungkin diberikan jadual yang tepat tentang perkembangan seorang bayi dalam tahun pertama. Coraknya memang ada, walau bagaimanapun penerangan berikut adalah satu rajah tentang kemajuan dan tabiat seorang bayi secara bulanan. Berikut adalah rajah perkembangan bayi pada setiap bulan.





Bulan Pertama:
Bayi yang baru lahir boleh melihat bayang-bayang. Dia boleh mengecam dan tertarik kepada bunyi. Dia akan tidur sepanjang hari.

Bulan kedua:
Bayi akan menoleh ke arah bunyi dan menangis dengan nada yang berlainan untuk memberi isyarat lapar, kurang selesa atau seronok. Bayi boleh memegang benda-benda dengan sendiri dan bayi boleh juga berjaga pada waktu yang lebih lama. Dia juga boleh tidur sepanjang malam.

Bulan ketiga:
Bayi mula mengukir senyuman dan mengagah. Dia kurang menangis dan tidur lebih nyenyak pada waktu malam. Bayi pada peringkat ini biasanya boleh menegakkan kepalanya ketika meniarap.

Bulan keempat:
Bayi lebih giat dan suka bermain. Dia memilih waktu menyusu untuk bermain dan men cuba sesuatu. Pandangannya lebih tajam dan dia suka pada warna terang.

Bulan kelima:
Berat badan lahirnya dua kali ganda dan dia lebih aktif. Dengan bertambah'llya penguasaan belakang dan otot kakinya membolehkan dia mengimbang dirinya dengan sendiri dan duduk dalam masa yang agak lama. Dia mula mencapai sesuatu benda, menyelaras mata dan pergerakan tangan.

Bulan keenam:
Sekarang dia boleh duduk dengan mudah. Dia mula menunjukkan pergerakan yang akan membawa kepada merangkak. Dia juga mula menyebut beberapa bunyi.

Bulan ketujuh:
Kebanyakan bayi sekarang sudah aktif merangkak, mereka juga boleh memegang sesuatu benda atau mengubah benda itu dari satu tangan ke satu tangan lagi. Makan secara sendiri boleh dimulakan. Gigi mula tumbuh pda waktu ini dengan munculnya salah satu batang gigi kacip rahang bawah. Bayi mula menye.but perkataan seperti "mama" atau "dada".

Bulan kelapan:
Bayi mula berdiri, menggunakan sesuatu sebagai membantunya. Sekarang bayi anda bergerak dengan lebih baik, anda tidak harus meninggalkan benda-benda yang mungkin bahaya jika dimasukkan ke dalam mulutnya bertaburan.

Bulan kesembilan:
Sekarang kebanyakan bayi pandai merangkak. Mereka cuba berdiri dengan sendirinya dengan sokongan sebelah tangan. Mula memahami arahan ataupun perkataan mudah.

Bulan kesepuluh:
Bayi mula berjalan sekiranya kedua-dua belah tangannya dipegang. Dia menyambungkan perkataan dengan gerak-geri dan mengulangi perkataan atau bunyi berkali-kali.

Bulan kesebelas:
Seorang bayi mungkin dapat berdiri dari keadaan duduk menjelang waktu ini. Apabila berdiri dia boleh menoleh ke kiri atau ke kanan. Dia boleh duduk bertinggung untuk mengambil sesuatu benda dan mula mengawal pergerakan sudu dari tangan ke mulutnya. Sekarang dia boleh bertutur beberapa patah perkataan yang boleh difahaminya.

Bulan kedua belas:
Sekarang bayi itu bersiap sedia untuk melakukan langkah yang pertama. Kadang-kadang dia boleh berjalan digabungkan dengan gerakan lain seperti melambai atau membawa barang. Dia boleh memanjat katilnya atau kandang permainannya

ISTERI Vs TUNANG ( FULL EPISODE)


Drama Adaptasi Novel Isteri vs Tunang kerya Aesya Azahar lakonan Scha Al-Yahya dan Hisyam Hamid akan menemui penonton pada Februari 2016 di saluran Astro Ria dan Ria HD. Drama ini terbitan Cube Film Sdn Bhd dan diarahkan oleh Michael Ang.


Tajuk: Isteri vs Tunang
Tarikh / Masa: Februari 2016
Terbitan: Cube Film Sdn Bhd
Pengarah: Michael Ang
Pelakon: Scha Al-Yahya, Hisyam Hamid, Sharifah Sakinah, Lia Natalia, Fahad Iman, Shah Rezza, Liza Abdullah

Barisan Pelakon Isteri vs Tunang


Hisyam Hamid sebagai Zaim Azfar
Scha Al-Yahya sebagai Alana Sofea
Sharifah Sakinah sebagai Amira Irdina
Lia Natalia sebagai Putri
Fahad Iman sebagai Zain Aryan
Shah Rezza sebagai Dahlan Sinopsis Isteri vs Tunang

TONTON sekarang :


Friday, March 4, 2016

TIPS : WASPADA KETIKA MENGGUNAKAN PC DI CYBER CAFE

sebelum korang guna PC..1st Check device ni sama ada disambungkan dekat CPU atau tak..

Alat ini dinamakan Keystroke. Ia dicucuk di hujung cable keyboard yg terhubung ke PC, ini digunakan untuk menyimpan semua data yg telah diketik oleh keyboard itu...



Kebanyakan ini dipakai di Internet kafe, pameran, hotel Dan lapangan terbang. Maka berhati2lah terutama anda yg menggunakan Internet di tempat seperti itu untuk mengakses account bank online atau site penting lainnya.





Setelah anda masuk ke account bank, Dan setelah selesai, meninggalkan PC, itu akan dgn mudahnya untuk membuka account itu kembali dgn apa yg sebelumnya anda ketik, yg telah tersimpan di dlm Black Device.



Jadi, sebaiknya anda periksa dahulu PC jika Ada sesuatu yg mencurigakan di belakangnya sebelum menggunakan Internet di tempat umum untuk mengakses site penting



Semoga informasi ini berguna untuk anda semua..

MITOS : SOYA PENYEBAB KULIT BABY SENSITIF

haiii...assalamualaikum. Ramai ibu - ibu mengandung dekat luar sana sangat takut nak minum SOYA semasa mengandung.BETUL? haa..kan dah cakap.

Okay..sebelum itu, meh kita tengok dulu BEZA SOYA DI PASARAN DENGAN SOYA SHAKLEE






1. ESP dibuat daripada kacang soya yang benar-benar semulajadi, iaitu kacang soya yang tidak diubahsuai genetiknya (non-GMO) sejak dari penghasilan biji benih sehinggalah dituai dan diproses menjadi ESP.

Manakala produk soya komersial lain, termasuk kacang soya yang dibeli di pasar, adalah kacang soya yang telah diubahsuai genetiknya supaya cepat membesar (sama seperti penghasilan ayam daging).



2. Kacang soya non-GMO adalah rendah lemak dan bebas kolesterol. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yang aktif.

Kacang soya biasa yang diubahsuai genetiknya pula mengandungi bahan-bahan aktif yang tidak dapat menghasilkan tenaga yang mencukupi untuk tubuh badan manusia malah membahayakan.



3. ESP membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim serta hormon yang sempurna. ESP juga membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah.

Soya biasa tidak membantu kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim serta hormon, walaupun diminum dalam kuantiti yang banyak kerana perubahan pada genetik soya itu sendiri.

Apatah lagi mengekalkan paras gula dalam darah apabila kandungan gula dalam soya tersebut sendiri pun sudah berlebihan daripada apa yang diperlukan oleh tubuh badan.



4. Kandungan lemak dalam ESP sangat minimum iaitu 1 gram dan tidak mempunyai laktosa bagi memastikan kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah.

Soya biasa pula mengandungi paras laktosa yang tinggi dengan gula berlebihan yang terkandung dalam setiap pek soya tersebut.



5. Yang paling penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, selain mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga.

Sedangkan soya biasa banyak mengandungi perasa tiruan, pemanis berlebihan, pewarna dan pengawet yang menampakkan kecantikan susu soya, malah tidak mengandungi sebarang khasiat selain sebagai penghilang dahaga sementara ketika diminum sejuk saat berbuka puasa.





7 CIRI KRITERIA SOYA SHAKLEE


1.Kacang soya untuk ESP itu sendiri tumbuh membesar secara organik.

Kenapa mesti ditanam secara organik? Kerana penanaman secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.

Kajian telah membuktikan bahawa ada hubungkait antara kanser dan nitrat.

Jadi amatlah penting pestisid, fungisid, and herbisid tidak digunakan disepanjang proses pembesaran kacang soya.


2.Kacang soya untuk ESP adalah non-GMO (tidak dihasilkan secara genetik).

Kenapa bukan genetik sedangkan kos penghasilan melalui kaedah genetik adalah jauh lebih rendah?

Sama seperti vitamin sintetik dan vitamin natural, kebanyakan syarikat lain akan jimatkan kos ke paras paling rendah, iaitu salah satunya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara genetik.

Seorang saintis Brazil (Dr. Louis J. Pribyl) menegaskan kajiannya bahawa apabila genetik baru dimasukkan ke dalam tumbuhan, maka toksin akan dibina tanpa disedari!


3.Protein perlu mengandungi 9 asid amino penting. Tubuh badan memerlukan kesemua 9 asid amino ini untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi dan enzim.

Jika salah satu asid amino penting ini tiada, sistem imun boleh menurun sebanyak 30%, di samping banyak fungsi tubuh badan tertangguh atau terhenti terus.


4.Dalam proses pembuatan serbuk soya, kepingan soya hendaklah dicuci dan dibersihkan dengan air, bukan alkohol yang memusnahkan kandungan isoflavon sehingga 88%!

Padahal isoflavon ini yang diperlukan untuk mengurangkan risiko mendapat kanser paru-paru dan sebagainya. Isoflavon juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.


5.Bahan anti-tiroid dan anti-ketumbuhan ada terkandung dalam soya mentah. Kekurangan bahan-bahan ini di dalam tubuh badan boleh mengakibatkan tekanan darah rendah, suhu badan menurun dan sindrom resah (restless leg syndrome).

Carilah satu jenama soya selain ESP yang mampu membuat proses pengasingan dengan mengekalkan soya dalam keadaan mentah, yang mampu mengekalkan kandungan asid amino dan isoflavon yang sensitif haba pada tahap yang paling tinggi dan dalam masa yang sama tidak mengasingkan bahan anti-tiroid dan anti-ketumbuhan ini.

6.Proses pembuatan protein soya sebaiknya dibuat tanpa pemanasan. Ini kerana asid amino sangat sensitif terhadap suhu yang tinggi. Beberapa kajian mendapati memanaskan protein telah terbukti memusnahkan 50% daripada asid amino.

Individu yang secara berterusan mengambil diet tanpa asid amino penting ini akan mengganggu perkembangan otak dan hormon serta tisu badan.

.7.Serbuk soya mesti mempunyai kalsium yang tinggi, kerana sifatnya yang sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang.

Kebanyakan soya biasa jenama lain tidak mengandungi kalsium yang mencukupi. Itulah perbezaan ESP dan soya komersial biasa.



promo march 2016 ESP..twinpack less 5%

TESTIMONI saya sendiri semasa mengandung... saya amalkan ESP bersama set mengandung pada mulanya untuk kuatkan rahim.Sebab sepanjang mengandung wardina (kandungan ke 2) sering bleeding.Jadi saya start dari awal mengandung (trimsester 1)  sampai ke penghujung kehamilan.Bleeding pun STOP dengan izin allah.Selepas brsalin.Kulit baby langsung tak sensitif.TAPI...,kulit anak macam cina gebuss. selepas menyusu, memang takde ruam susu yang tumbuh dekat pipi baby masa tu. ALhamdulillah!

baby shaklee



okay..bagi yang ingin dapatkan ESP ini..hubungi 0179506861 samada whatsapp / telegram



BERZIKIR : Mudahnya Tanpa Menggunakan Tasbih

assalamualaikum,salam jumaat.Haii entri harinai mengenai ZIKIR.Bila korang last berzikir ya? konsisten tak? mesti ada antara korang yang beralasan "susahnya nak bertasbih,Kerja banyak kat pejabat ..Adoii lahh!"  betul? "Saya takde masa nak berzikir nie. "


Okay, untuk pengetahuan korang.Zikir nie tak susah pun. Tak sampai 2 3 jam..,tapi luangkan masa beberapa minit aje.Allah tak paksa pun korang berzikir sampai 2 3 ribu ..janji korang selesa.Dan bila dah selesa, tiada paksaan..bolehlah dengan kerelaan hati nak tambah zikir sampai ribu ribu pun.Janji Korang faham maksud zikir tersebut sudahlahh..


Oh ya, tadi cakap mudah kan nak berzikir.Cara dia dengan berzikir dengan menggunakan 5 JARI tangan sahaja.Cuba perhatikan jari kelingking korang tu.. Perasan tak ada nampak garisan  ( 3 bahagian yang memisahkan antara 3 ruang jari )

zikir cara Nabi


ps: Eh,, ada tak kat sini siap kira pakai kaki sekali masa berzikir? ehehe.. kot lahh sampai tak cukup tangan tambah kaki pulak wat zikir ke kan?

TIPS KEHAMILAN : DAPATKAN ANAK MUDAH MESRA DARI AWAL KEHAMILAN



Bakal ibu yang mahukan anak mereka berjaya dalam menjalin hubungan mesra dengan orang lain dan mudah mendapat rakan perlu menghindarkan tekanan ketika hamil, menurut saintis.

Pakar mendapati hormon yang dikeluarkan wanita hamil mempunyai kesan secara langsung terhadap kemampuan masa depan anak mereka untuk bergaul, berkomunikasi dan membina skil bahasa.

Bakal ibu yang tertekan mengeluarkan lebih banyak hormon lelaki iaitu testosterone yang dikatakan bertanggungjawab ke atas kekurangan skil komunikasi.

Jadi, rahsia untuk mendapat anak yang lebih mudah mesra dan bergaul ialah tenang ketika hamil, kata penyelidik.

Kesan tekanan ke atas bayi di dalam rahim sejak usianya seawal 13 minggu dikatakan begitu hebat sehingga boleh menyebabkan kanak-kanak lambat dalam mengembangkan skil bahasa, sukar menjalin hubungan dan lebih cenderung membangunkan tingkah laku keterlaluan.

Lebih menakutkan, ia menunjukkan gejala autisme, masalah saraf yang digambarkan dengan kesukaran dalam membina hubungan dan fanatik dengan rutin seharian.

Janin menghasilkan testosterone secara semula jadi tetapi turut terjejas oleh tahap hormon di sekitar cecair amnion yang datang daripada ibu.

Pengarah pusat penyelidikan autisme Universiti Cambridge, Profesor Simon Baron-Cohen, mendedahkan penemuannya kelmarin di satu persidangan di London bertujuan menentukan sama ada wanita dapat menjadi ketua yang lebih baik.

Kajiannya membabitkan 100 kanak-kanak, sejak pada peringkat awal dalam rahim ibu sehingga berusia tujuh tahun, untuk melihat bagaimana tahap testosterone menjejaskan perkembangan mereka.Bakal ibu yang mahukan anak mereka berjaya dalam menjalin hubungan mesra dengan orang lain dan mudah mendapat rakan perlu menghindarkan tekanan ketika hamil, menurut saintis.

Pakar mendapati hormon yang dikeluarkan wanita hamil mempunyai kesan secara langsung terhadap kemampuan masa depan anak mereka untuk bergaul, berkomunikasi dan membina skil bahasa.

Bakal ibu yang tertekan mengeluarkan lebih banyak hormon lelaki iaitu testosterone yang dikatakan bertanggungjawab ke atas kekurangan skil komunikasi.

Jadi, rahsia untuk mendapat anak yang lebih mudah mesra dan bergaul ialah tenang ketika hamil, kata penyelidik.

Kesan tekanan ke atas bayi di dalam rahim sejak usianya seawal 13 minggu dikatakan begitu hebat sehingga boleh menyebabkan kanak-kanak lambat dalam mengembangkan skil bahasa, sukar menjalin hubungan dan lebih cenderung membangunkan tingkah laku keterlaluan.

Lebih menakutkan, ia menunjukkan gejala autisme, masalah saraf yang digambarkan dengan kesukaran dalam membina hubungan dan fanatik dengan rutin seharian.

Janin menghasilkan testosterone secara semula jadi tetapi turut terjejas oleh tahap hormon di sekitar cecair amnion yang datang daripada ibu.

Pengarah pusat penyelidikan autisme Universiti Cambridge, Profesor Simon Baron-Cohen, mendedahkan penemuannya kelmarin di satu persidangan di London bertujuan menentukan sama ada wanita dapat menjadi ketua yang lebih baik.

Kajiannya membabitkan 100 kanak-kanak, sejak pada peringkat awal dalam rahim ibu sehingga berusia tujuh tahun, untuk melihat bagaimana tahap testosterone menjejaskan perkembangan mereka.

Thursday, March 3, 2016

Belalang PELESIT

Assalamualaikum.. dan selamat malam! Entri kali ini ..menceritakan satu kejadian seram.Bolehlah..,nak dikatakan seram juga iaitu PELESIT.Haaa.. bila sebut je pelesit,dalam kepala korang mesti fikir macam macam kan bentuk pelesit.Muka buruk ke,menyeringai ke ap kan? Betul tak?

Ada satu malam itu, aii baru habis cod.Nak sampai rumah dah..lebih kurang jam 10 malam.Awal lagi kan? Mesti korang pelik kan? Awalnya..Hantu dah keluar ke kan?hihihihihi.

Apabila melintasi satu kawasan..boleh dikatakan agak seram lah jugak. Tetiba tu ada satu belalang...Aii belum perasan lagi masa tu.Tetapi..aii dapat rasakan suasana yang sangat seram pada malam itu.Habis meremang..aii hanya diamkan diri. Risau suami seram pulak masa tengah drive nie..

BELALANG PELESIT

Tiba- tiba...,suami memecut kereta terus ke destinasi lain.Walhal dah sampai ke rumah masa itu.Aii pelik,tetapi..mulut aii seolah olah terkunci..terkatup.Tanpa sebarang perkataaan untuk bertanyakan suami..kemana mahu pergi.Rupa rupanya, suami aii dah perasankan belalang pelesit tu di cermin depan kereta.Wahhh!!! Seram okay.. Suami aii berhentikan kereta di suatu  simpang..trus buang belalang itu serta meninggalkan tempat tersebut.Alhamdulillah!
alam tu tidur tanpa sebarang gangguan.



Wednesday, March 2, 2016

TRAILER : Animasi BOBOI The Movie 3




JOM TONTON BOBOIBOY THE MOVIE OFFICIAL TRAILER KE-2! Jangan lupa tau semua, untuk menonton BoBoiBoy The Movie di pawagam pada 3 Mac nanti ya?


best best,,mak budak pun tak sabar nak tengok ..

PETUA KEHAMILAN : Atasi Ketidakselesaan Perut

Rata rata wanita yang pernah mengandung, masing masing mempunyai pengalaman manis mahupun  pahit semasa mengandung..Salah satunya ketidakselesaan perut.Bagi mengatasi masalah ketidakselesaan perut sewaktu kehamilan..bolehlah mencuba tips ini.


 
tips merawat ketidakselesaan perut semasa hamil



1. Masalah: Mual atau muntah
Punca: Ketidakselesaan terjadi akibat kehadiran hormon beta HCG yang bertindak balas pada bahagian otak. Kebanyakan kehamilan mengalami masalah ini di antara minggu ke-8 hingga
ke-12. Namun, ada yang berlarutan sehingga minggu ke-20. ( macam ina kandungan 27minggu masih muntah-muntah.. tatau la morningsickns ke hape..sebab siang malam muntah..kikikiki)

Cara Mengatasi :
1.Makan kerap tetapi dalam jumlah yang sedikit.
2.Kurangkan pengambilan makanan berlemak dan mengandungi garam yang banyak.
3.Makan lebih buah-buahan yang tinggi potassium seperti anggur dan pisang atau minum air kelapa.
4.Elak minuman berkarbonat dan berkafein kerana ia boleh menambahkan rasa loya.
5.Jangan ambil jeruk atau asam sebab ia mengandungi banyak asid, garam, perisa dan pewarna tiruan.
6.Makan sebelum lapar ( ini apa yang ina praktikkan..mmg berhasil)
6.Jika berterusan perlu ambil ubat tahan muntah seperti peppermint ginger plus

2. Masalah: Sembelit atau kembung perut
Punca: Masalah ini kerap berlaku di awal kandungan akibat peningkatan hormon progesteron yang menyebabkan pergerakan peristalsis usus menjadi perlahan. Oleh kerana itu jugalah angin di dalam badan sukar dikeluarkan.

Cara Mengatasi :
1.Minum air mencukupi minimum 6 - 8 gelas sehari.
2.Ambil serat mencukupi terutamanya sayuran yang berdaun hijau.
3.Elakkan sayuran berkacang kerana ia boleh menghasilkan gas di dalam usus.

3. Masalah: Sakit belakang atau pinggang
Punca: Berlaku akibat penyesuaian badan dan tulang belakang terhadap perubahan pusat graviti tubuh. Selain itu, ligamen yang makin meregang menambahkan lagi kesakitan.

Cara mengatasi:
1.Menjaga posisi tubuh ketika duduk, berjalan dan berdiri.
2.Menggunakan kaedah yang sesuai ketika mengangkat sesuatu barangan yang berat.
3.Lakukan urutan yang perlahan di bahagian bermasalah.
4. Bolehla mencuba Ostematrix shaklee ( sangat berkesan..,kekejangan mampu dielak)

4. Masalah: Pedih ulu hati
Punca: Kehamilan menyebabkan asid di dalam perut lebih banyak daripada biasa. Keadaan rahim yang makin membesar menekan perut memenuhkan rongga abdomen, menekan asid perut kembali ke esofagus membuatkan rasa pedih di dada. Keadaan ini disebabkan oleh hormon progesteron yang meningkat. Oleh kerana hormon ini mengembang, melonggarkan dan meregangkan otot, jadi asid mudah naik ke esofagus.

Cara mengatasi:
1.Tidur sekurang-kurangnya dua jam selepas makan malam.
2.Keadaan tidur perlulah dalam separa duduk dan bukannya menelentang.
3.Jika berlanjutan, perlu ambil ostematrix dari shaklee untuk melegakannya.(berdasarkan pengalaman ina, kandungan pertama memang sakit,pedih hulu hati..trimester 3 menyerang...Kandungan k 2,ina amalkan ostematrix..tiada pedih ulu hati )


Okay...sesiapa yang ingin mencuba produk shaklee bagi ketidakselesaan perut
hubungi 0179506861

PETUA KECANTIKAN : Elak Kulit Kering




pulihkan kulit kering









Masalah kulit kering berpunca daripada pelbagai faktor seperti perubahan cuaca, pemilihan alat solek yang tidak tepat, sinaran matahari dan sebagainya. Terdapat pelbagai cara yang anda boleh amalkan untuk mengatasi masalah kulit kering ini. Diantaranya adalah…..

(1) Minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari. Jika cuaca betul-betul panas, anda perlu minum lebih banyak daripada itu. Sekiranya anda tidak mendapat cukup air dalam badan, ia akan menyebabkan tubuh anda dehidrasi. Minuman seperti kopi dan teh harus diambil secara sederhana sahaja. Ini kerana sebahagian daripadanya akan memberi kesan sampingan yang lain. Sebagai contoh kopi boleh membuatkan kulit anda bertambah kering dan ia juga mungkin menyebabkan masalah kulit yang lain seperti jerawat.

(2) Makan makanan berkualiti tinggi yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran. Elakkan makan kanji, gula, makanan ringan, kentang goreng dan kerepek kentang secara berlebihan kerana ia juga boleh membawa kepada dehidrasi kulit.

(3) Elakkan daripada pengambilan alkohol dan rokok kerana ia merupakan punca utama yang menyebabkan masalah kulit kering.

(4) Elakkan daripada berada didalam tempat yang berhawa dingin untuk satu jangka masa yang lama. Ini adalah kerana penyaman udara sebenarnya akan menyebabkan udara menjadi kering. Ia akan memberi kesan dehidrasi terhadap tubuh anda walaupaun suhu persekitaran sejuk.

(5) Basuh muka anda tidak lebih dari dua kali sehari dengan pembersih muka. Cucian yang lebih kerap boleh mengeringkan lagi kulit muka anda.

(6) Cuba untuk mengetahui jenis masalah kulit muka anda, berminyak atau kering. Ini akan membantu anda untuk memilih produk penjagaan dan solekan yang betul. Penjagaan sepatutnya menyegarkan kulit dan bukannya mengeringkan lagi kulit. Jika kulit anda berasa tegang atau ketat pada waktu tengah hari, ia mungkin bermakna produk yang anda gunakan tidak bersesuaian. fahami jenis Kulit anda di KENALI KULIT ANDA

(7) Cuba untuk mendapatkan 8 jam tidur pada waktu malam. Tidur yang secukupnya sangat membantu dalam mengekalkan tahap kelembapan kulit. Pastikan bilik anda dapat pengudaraan yang bersih.

(8) Tekap kulit muka anda menggunakan tuala secara perlahan-lahan apabila sudah selesai mencuci muka. Elakkan daripada menggosokkan muka kerana ia akan meanggalkan minyak muka yang diperlukan untuk menjaga kelembapan kulit.


Jika inginkan kulit lembab ...bolehlah mencuba vitamin C
Hubungi 0179506861

endometriosis



*Simptom-simptom endometriosis?





Tanda yang paling utama sekali di kalangan wanita ialah *senggugut* ataupun *kesakitan* pada bawah perut dan pinggang. Senggugut ini mungkin dialami dari sejak remaja lagi dan ia berterusan dan mungkin tidak reda walaupun selepas kahwin.





Ada setengahnya lega sekejap lepas berkahwin dan melahirkan anak tetapi senggugut ini akan timbul balik akibat daripada penyakit endometriosis.






Kesakitan yang dialami biasanya berlaku sebelum datangnya haid yang biasanya berbentuk kesakitan yang amat kuat pada bahagian ari-ari dan sering juga ke bahagian pinggang.





Biasanya rasa sakit akan reda selepas dua atau tiga hari sahaja, tetapi jika keadaan di mana endometriosis ini telah merebak dengan banyak, kesakitan ini mungkin akan berterusan waktu haid dan walaupun haid sudah berhenti kadang-kala kesakitan masih ada lagi.





Ini menunjukkan bahawa penyakit ini berada di peringkat yang teruk dan mungkin telah melibatkan kerosakkan pada dinding dan otot rahim.




Kesakitan juga dialami ketika melakukan persetubuhan khususnya jika suaminya menekan agak kuat sedikit dan kesakitan juga mungkin dialami waktu membuang air besar khususnya pada waktu haid.


Ini disebabkan oleh perdarahan yang berlaku dibelakang rahim yang mungkin melibatkan usus besar.



Gangguan lain ialah *ketidaksuburan dan kemandulan*. Ini adalah masalah besar di kalangan pengidap-pengidap penyakit endometriosis. Mereka tidak sedar yang penyakit ini mungkin telah terjadi, yang mereka tahu ialah mereka sukar untuk mengandung, samada buat kali pertama ataupun selepas melahirkan seorang anak ia tidak dapat hamil lagi beberapa tahun kemudian.





*Bagaimana endometriosis menyebabkan kemandulan?





Sebenarnya ada beberapa penjelasan








1. Penyakit ini boleh merosakkan kilang telur menyebabkan ia tidak boleh keluar benih.






2.Ia menyebabkan kerosakan pada saluran fallopian menyebabkan benih lelaki tidak boleh masuk untuk bertemu dengan telur.






3. endometriosis ini juga mengeluarkan beberapa jenis racun yang mungkin mematikan benih dan telur atau embrIO.






4Ia menimbulkan gangguan-gangguan hormon yang biasanya mengawal kesuburan wanita.Tetapi di kalangan pengidap endometriosis ada juga yang boleh hamil walaupun tanpa diberi rawatan. Inilah kebesaran serta kehendak Allah s.w.t.

*Endometriosis boleh menyebabkan keguguran yang berulang-kali

*Endometriosis juga boleh menyebabkan kehamilan gugur di peringkat awal iaitu tiga bulan pertama kehamilan. Bagaimana ia menyebabkannya kita tidak mengetahui, tetapi ada kemungkinan endometriosis menyebabkan gangguan dalam hormon wanita ataupun ia menimbulkan keadaan beracun yang boleh membunuh atau menganggu pertumbuhan janin. Kadang-kala wanita yang mengidap penyakit endometriosis boleh gugur berulang-kali.



Tanda-tanda atau gangguan lain akibat dari penyakit endometriosis termasuklah berbagai jenis kesakitan iaitu


di bahagian perut,
dibawah perut
atau di bahagian pinggang serta juga berbagai masalah*perdarahan* samada waktu haid atau di luar waktu haid seperti haid yang banyak atau yang berpanjangan. Kadang-kadang berlaku perdarahan di luar waktu haid.


*Mendiagnos penyakit endometriosis.
Daripada tanda-tanda/simtom-simtom tersebut kita sering mengesyaki pengidap berpenyakit endometriosis dan ini dapat disahkan melalui beberapa pemeriksaan serta ujian.

Apa yang biasa dilakukan ialah untuk pesakit yang disyaki mempunyai tanda-tanda endometriosis mereka menjalani pemeriksaan ultra sound melalui bahagian kemaluan dan dari situ doktor dapat mengesan kedudukan rahim mungkin jatuh ke belakang ("retroverted") dan bila dibahagian dalam ditekan dengan jari doktor bahagian belakang rahimnya akan merasa sakit.


Ujian "ultrasound"melalui faraj ("vaginal sonography") juga adalah sangat penting kerana ia boleh mengesan pertumbuhan cyst pada bahagian kilang telur.

Bagi Mengurangkan Kesakitan ENDOMETRIOSIS.Dinasihatkan megambil set ENDOMETRIOSIS
 hubungi 017-9506861




Tuesday, March 1, 2016

selesaikan masalah : ERROR 400 BAD REQUEST






assalamualaikum..salam tengahari semua..Kali nie, terpanggil untuk buat tutorial bagi masalah error : 400 BAD REQUEST .Setelah seminggu lebih ina selalu buka nuffnang dekat hendset, di PC gagal buka.Bila taip carian..tetiba keluar Error 400 BAD REQUEST.Ina mengaku ina nie memang buta IT..hihihihi.Tapi hasil carian di blog blog lain..Akhirnya masalah telah selesai..

 
 
 
BAD ERROR 400 REQUEST
 
 
 
 
 
Menurut rujukan yang ina baca dapat mengikuti langkah-langkah berikut:

-Buka Tools pada Halaman Browshing anda

– Lalu klik OptionsPrivasiRemove Individual Cookies
-Pilih Remove All Cokies
-Selesai

 
jom lompat Bintang bersama!! yip yip horreyyy..
Sekarang alhamdulillah blog anda sudah normal kembali.
 
 
kredit :bLOG AMAN

MAMA SADO (TELEFILEM TV9)

JUDUL : MAMA SADO
TARIKH / MASA : Isnin, 29 Februari 2016, 8.30 malam
SIARAN : Skrin Di 9 (TV9)
SKRIP : Azlina Din
PENGARAH : Haizul Anafer Ali
TERBITAN : Wiranusa Corporation Sdn Bhd
PELAKON : Didie Alias, Miera Liyana, Ben Amir, Mubarak Majid, Isma Danial, Enot, Dato Tarmimi Serigar
SINOPSIS MAMA SADO
Andra Raina malu untuk mengaku wanita yang berperwatakan seperti seorang lelaki itu adalah ibunya, Shamsiah. Sungguhpun Shamsiah gemar menunggang motosikal berkuasa tinggi, dia adalah seorang ibu yang baik dan penyayang. Andra memperkenalkan Idris, teman lelakinya kepada Shamsiah dan mereka mempunyai keserasian tentang motosikal berkuasa tinggi. Namun tidak bagi ibu Idris yang tidak gemar akan perubahan Idris. Andra melarikan diri kerana tertekan dengan keadaan yang terjadi. Shamsiah mulai rasa sedar yang dia tidak boleh berterusan sebegitu. Dia mula berubah kepada seorang wanita yang feminin. Andra pulang dengan lega namun dia perasan yang ibunya tidak seceria dulu. Menjelang hari perkahwinan Andra dan Idris, Shamsiah resah menunggu Andra yang tidak kunjung tiba. Lalu dikejutkan dengan sekumpulan geng motosikal berkuasa tinggi mengiringi ketibaan Andra dan Idris disusuli paluan kompang untuk memeriahkan majlis mereka.
 
 
selamat menonton.. MAMA SADO.. KLIK SINI

nak KAYA? Baca SURAH ini


SURAH  untuk menjadi KAYA



Ramai antara kita yang mengalami masalah kewangan, duit tidak cukup untuk menampung kehidupan. Pendek kata rezeki selalu sempit.

Al-quran merupakan mukjimat terbesar dan mempunyai fadhilat yang sangat banyak. Sebagai umat Islam kita seharusnya membaca al-quran setiap hari kerana ia adalah ibadah yang sangat tinggi nilainya di sisi Allah.

Sesiapa yang mempunyai kedudukan ekonomi yang sempit bacalah surah al-Waqiah untuk menolak kefakiran dan mendatangkan rezeki. Selain dari berusaha bersungguh-sungguh, amalan kerohanian seperti membaca quran, berzikir dan berdoa juga perlu dilakukan.

Berikut adalah cara yang paling mudah dalam mengamalkan surah al-Waqiah. Anda boleh memilih mana-mana yang berikut

1. Membaca secara rutin setiap malam samada selepas sembahyang maghrib atau sesudah Isyak.
Sabda Rasulllah SAW yang bermaksud: "Barangsiapa yang membaca surah al-Waqiah setiap malam, maka tidak akan tertimpa kesulitan selamanya "
(Walaupun ada ulama mentafsirkan hadis ini dalam kategori lemah, ia tidak menjadi kesalahan untuk mengamalkannya).

2. Mengamalkan membaca sekali siang (selepas subuh) dan sekali malam
3. Membaca 3 kali selepas subuh dan 3 kali waktu malam
4. Membaca surah al -Waqiah sebanyak 14 kali selepas waktu asar. Amalan ini dikatakan mujarab dalam mendatangkan hajat terutamanya rezeki.

Fadhilat surah al-Waqiah akan berkesan bila dilakukan secara istiqamah dan jangan meninggalkannya walaupun sehari. Bacalah dengan tartil dan tajwid yang betul. Membaca surah ini juga akan memberi pencerahan kepada minda kita.

ps: tapi jalan lupa, usaha jangan lupa pulak..barulah mujarab!

PROMOSI MARCH 2016 : ESP

Assalamualaikum ...salam pagi.Harini dah 1 march.Fasa baru bagi setiap bulan ahli shaklee. Promosi yang di tunggu tunggu kini telah tiba juga iaitu PROMO esp.Ramai di luar sana ternanti nanti akan promo ini.jOM baca artikel ini sampai habis


APA ITU ESP??

1. Energizing Soy Protein ini membekalkan 14 gram non-GMO Protein Soya berkualiti tinggi yang mengandungi semua   9 Asid Amino Perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia.

2. Energizing Soy Protein membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam selepas diminum kerana ia mengandungi 5 jenis Vitamin B yang diperlukan tubuh, serta Kalsium separuh daripada jumlah keperluan seharian.. 

3. Isofalvones pula meningkatkan fungsi jantung, tulang, payudara dan prostat. Kajian juga menunjukkan soya dapat membantu mengimbangi kitaran hormon semasa proses menopaus. 
4. Energizing Soy Protein ini dihasilkan dibawah kawalan IPP(Identity Preservation Program) bermakna penghasilan kacang soya ini dipantau ketat pada setiap peringkat dari penanaman sehinggalah sampai kepada pengguna.Diproses dengan air ( bukan dengan bahan kimia ) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones .


5. Dijamin Halal. Tanpa Laktos, kolesterol dan bebas kafien.


Macam-macam jenis soya yang ada di pasaran. Ada dalam bentuk serbuk, kotak dan sebagainya. Adakah anda pernah mengambil berat soal soya ini? Adakah soya yang anda ambil selamat?

YA, memang ada risikonya. Jom kita tengok checklist di bawah.. ADAKAH SOYA ANDA SELAMAT?

Adakah kacang soya kegemaran anda…



-Ditanam secara organik?

-Tidak menjalani proses genetik (Bukan GMO)?

-Mengandungi 9 asid amino penting?

-Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol?

-Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan?
-Diproses tanpa haba?
-Ditambah dengan kalsium? (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)?

Sekiranya anda mendapati semuanya atau kebanyakannya TIDAK, maka inilah masanya untuk anda mendapatkan minuman soya yang terjamin dengan ciri-ciri di atas.

Apakah penerangan di sebalik ciri-ciri di atas?

1 - KACANG SOYA TIDAK ORGANIK (menggunakan baja kimia, pestisid, etc) – mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER!!!

2 - KACANG SOYA GMO - lebih murah untuk menghasilkannya, dan lebih berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan toksin!

3 - 9 ASID AMINO - adalah penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino perlu ini menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.

4 - KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL – mengurangkan kadar isoflavone hingga 88%! Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang.

5 - BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN – menyebabkan fungsi tubuh terganggu dan meningkatkan risiko kanser.

6 - KACANG SOYA YANG DIPANASKAN - merosakkan kandungan proteinnya!

7 - KACANG SOYA YANG DIPROSES (DIBUANG MINYAKNYA) – menjadi berasid. Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral semula.

Sanggupkah anda merisikokan diri dengan mengambil langkah yang tidak selamat, sedangkan anda sebenarnya ingin menjaga kesihatan? Mungkin anda dah pernah baca tentang risiko penyakit kanser yang disebabkan oleh soya.. seperti yang digembar-gemburkan.

Dapatkan soya yang berkualiti dan selamat. 







Energizing Soy Protein Shaklee adalah sememangnya Non-GMO, iaitu yang tak diubah genetiknya. Sangat selamat diminum tanpa was-was.





Adakah anda mengalami simpton- simpton berikut :

  1. Kulit wajah yang kusam?
  2. Wajah penuh dengan tompokan bekas jerawat yang hitam?
  3. Bekas gigitan nyamuk yang akhirnya menjadi kudis dan meninggalkan kesan ?
  4. Rambut sering gugur?
  5. Lemah dan tidak bertenaga?


Tahukah anda ia antara punca kekurangan protein?



 Tahukah anda, Kekurangan protein yang berpanjangan boleh mengakibatkan masalah berikut :


✔ Anemia (kurang darah)

✔Masalah buah pinggang

✔Masalah hati

✔Kolesterol tinggi

✔ Tekanan Darah rendah 

✔ketidakstabilan saraf

✔Peptic ulcers (Ulser perut & usus)
✔Penyembuhan luka lambat
✔Kekurangan ketahanan kepada jangkitan
* Poor circulation (Pengaliran darah yang tidak baik)

  1. Poor vision (Penglihatan kurang baik) 
Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
* Low blood Sugar :kandungan gula darah rendah
*Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar) 
* Seorang kanak-kanak yang menggunakan protein terlalu sedikit dalam tempoh masa yang lama juga boleh mengalami terencat akal






pembelian 2 tong dengan potongan 5% dari harga pasaran






SIAPA YG PERLUKAN ESP?



Pelajar dan pekerja atau individu dewasa  As 

energy booster (kalau minum pagi2 tu.terasa energetic dan tak rasa lapar 

sangat.. so bonus for weight management)


2. Lelaki : Protect from any disease (heart,cancer,etc)

3. Ibu mengandung : For a healthier pregnancy- well grown fetus ; membantu 

mengurangkan ketakselesaan ketika hamil.Menguatkan rahim ( ina makan masa bleeding dulu,alhamdulillah..dgn izin allah selamat baby)


4. Ibu yang menyusu: Membantu menggalakan dan mengekalkan 

pengeluaran susu . 


Dan yg bestnya, pengambilan ESP konsisten sepanjang penyusuan susu 

ibu,dapat

membantu pekembangan fizikal bayi secara sihat.
5. Wanita: Keanjalan kulit.. Awet muda gitu..…

(protein penting kepada mereka yang

kulit yang cantik dan ton warna yang sekata.

Mereka yang mempunyai bekas jerawat 


yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina

sel baru dan 


menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).


TESTIMONI:

Saya sendiri pun mengamalkan ESP nie,, saya BF ( fully 

Breastfeeding)..banyak sangat khasiat yang saya perolehi.. saya minum ESP nie utk banyakkan susu saja,tapi apa yang saya dapat LEBIH lagi.Antaranya.. 

Pecah-pecah dipeha sewaktu mengandungkan anak pertama sudah 

hilang..Rambut tak gugur,bertenaga (aktif saya : dulu buat kerja rumah sikit.. da penat),kulit gebus.. cik abang suka sangat usik peha.opppps! hahaha. muka 
pulak kesan sunburn (belang dimuka dek bahang cahaya matahari sudah 

hilang).. sangat lama tau kesan sunburn ni. lau Xsilap dari zaman sekolah 

duluuu.. lama punya lama. sekarang baru hilang.. nasib jumpa ESP.


dAH baca?? berminat Tak dengan ESP?
CEPAT rebut peluang niee...
Anda INSAN yang TERsangat RUGI kalau Tak grab yo PROMOSI BULAN MARCH ni...

jiran sebelah siap kumpul order lagi tau,, punya nak GRAB promosi ni.. katanya dia 1 family, dari adik akak & ipar duai pengguna ESP tegar.

JIKA PEMBELIAN ESP 6 canister Percuma 1,,Keahlian 

automatik PERCUMA!!!


beli 2 tong Dapat DISKAUN 5%


cepat..cepat..
sms / whatsapp / telegram saya ke no 0179506861 (ina)


TAWARAN SAH DARI 1MARCH HINGGA 31MARCH 2016
artikel lain :HILANGKAN SELULIT

POST TERKINI!!

Resipi Roti asas

250 gram Tepung Roti / High Protein 50 gram Margerin (ina guna margerin Pelangi) 50 gram Gula Kastor 1 sudu kecik...