Friday, November 25, 2016

Pengalaman mengandung : Trimester 2

Assalamualaikum..alhamdulillah.Saat ina menulis entri ini.Ina dalam pantang 38hari..sikit je lagi nak habes ( tapi.. orang tua tua pesan..hati hati sebab macam macam boleh berlaku ..contoh : Bentan ) Haihhh.. minta jauhh.

Entri kali ni nak cita pengalaman ina semasa mengandungkan Furqan.. (Muhammad Arif Furqan ) yang bermaksud Yang Bijaksana dan Furqan tu (nama surah dlm al quran..Surah Furqan ).

Semasa trimester 2 kehamilan..sepanjang trimester yang ini.Ina mengidam nak makan masam masam.Asam pedas.. kaw kaw masham ina buat. Takmau ikan biasa..nak kepala ikan merah..(cerewet la tentang makan).. Tiap kali masuk dapur jee, nak makan asam jawa & asam keping. Mulut ina ni.. air liur toksah cakap.. nak menitis nitis jeee.Lepas dapat asam jawa kat dapur tu.Terus OKay pula..hihihi.

Dalam duk berteka teki jantina apa dalam perut.. naluri ina takde pula macam sebelum sebelum niii. Abah(hubby) dia asyik cakap nii lelaki ni.Toksah la kita beli emas.Dalam hati iya iya jee confident... Cehh.

Ermm..masa nii hebat la ina.Aktif masak.Menjual biskut raya..buat roti..jual donat pelbagai topping laa. Masa nii, ada sorang 2 hatii busuk.Bukan ape tau,,cakap.Nii baby girl lagii."tengok pun dah tau,suka masak pulak tuu". Dalam hati..menangis je..,macam tak senang kalo ina dapat baby boy.Itu ina hanya senyap kan aje..iyakan bila orang cakap ina mengandung baby girl.. ada yang cakap lepas 5 tahun lagi baru baby girl..oooopss! memang benda tu small matter bagi dia.Tapi ina lain.. dah anak ina 2 orang perempuan sebelum ni kan? Mesti berharap baby boy pula kan?

Sepanjang kehamilan kali ni..langsung takde alahan.Best sangat.Enjoy sangat pregnant.Sampai ina tak percaya, betul ke tidak ni mengandung..


Sekian, cerita pengalaman ina sepanjang trimester 2.

Saturday, November 19, 2016

Pengalaman::: Mengandung Kali Ke 3 (Trimester 1)

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu.Entri kali ini nak share kisah / pengalaman ina semasa mengandungkan Furqan sepanjang 37minggu 6hari.. (acacacah retis kan?? Tapi takpelah,nak jugak citaa.Supaya ina boleh refer semula kalo dah lupa pengalaman ..kot2 dah lupa..ibarat buku biodata la niii).

Okay..  sepanjang mengandung ni.Memang tak macam mengandung.Alahan memang takde..alhamdulillah..(sampaikan sepupu suami tegur..kata "ohh ..sedap ina mengandung..kalo kak nak gak mengandung gini..tiap tahun pun takpe..Ina?? Senyum meleret jee.Dalam hati?? Emm..2 anak sblm ni..,alahan sangat teruk..kali ni alhamdulillah.Syukur sangat).Semasa berus gigi..barulah ade loya..(terdetik dalam hati ni..ehh,betul ke ni aku preggy erk..)kadang tu, ina siap berlari masuk toilet p berus gigi (sebab doktor cakap, kalo masih loya loya ni..baby masih ada)..

Pantang Dicabar

Masa niii, ina suka sangat buat kek,brownies,dan roti. Sangat Gigih.. Pagi meroti,petang buat donat pulak.Dan kebetulan masa ni sebelum ramadhan..ina buka order untuk jualan biskut raya.Alhamdulillah.. order memang tak menang tangan.Kawan-kawan suami,kawan kat fesbuk banyak tempah.Ada satu hari tu,suami P cabar ina tau..katanya "ayang,kalo banyak tempahan..abang belikan Satu oven lain" Iyelah,ina asyik tidur lewat.. Sebelum ni pakai oven Free jee(hasil redeem kupon kedai emas wah chan..kecik je oven.Memang bercinta la nak tunggu tart nenas masak) .. Berbalik pada dicabar suami,ina amik cabaran suami.Marketing sendiri.. hasilnya dapatlah suami belikan oven 42L tuuu. Dari jam 3pagi sampai jam 8pagi barulahh siap order customer yang duk order tart nenas,almond london dan snow almond. 3ni memang killer produk ina..tehehehe. Masa ni,, perut rasa ringan..tak mengah punn.Mungkin hasil ina mengamalkan Set kehamilan shaklee.. (nak order..sila whatsap 017.9506861).. Ina sorang je buat biskut raya tauu.. hebat tak hebat.Hahahaha..Kuat jee masa mengandung..hihuhi




Ohhh.. lupa nak cakap.Masa niii, semua orang berteka teki.Cakap..ina mengandungkan baby perempuan..sebab suka masak kannn.. ade yang Happy bile ina mengandungkan baby perempuan( siap ayat sindir lagiii...)

Okayyy.. next entri ina sambung kisahh seterusnyaaa.

Sekian,assalamualaikum..
stay tuned tauu.Tunggu entri berikut.

Friday, November 18, 2016

Pengalaman : 16 tanda Mengandung Baby boy

Assalamualaikum..dan salam jumaat. Harini ina nak share pengalaman mengandung baby boy.Entri lama ina pernah tulis ciri ciri mengandung baby boy..tapi kali ini ina dah merasai macam mana dan simptom mengandungkan baby boy ni.. check it out ...(tehwhwhe..speaking)


Simptom atau tanda ina sedang mengandung baby boy: (lain orang,lain tanda)


  1. Alahan atau morning sickness langsung takde.Kecuali semasa memberus gigi je ade rasa loya.
  2. Muka ina masa ni jerawat pasir banyak tumbuh sekitar wajah.
  3. Penampilan: Ina suka melaram.Pakai shawl belit sana belit sini bila ootd.. mekap memang tak tinggal mengandung yg ke 3 nie berbanding no 2 comot je.
  4. Pemalas: Okay..yang ni memang ina mengaku.Semasa mengandungkan Furqan.. memang jadi pemalas nak melipat pakaian.Dalam bilik dah jadi macam tongkang pecah..baju bergunung..tehehe
  5. Rajin (tang lain) : haaa..,masa ni semua orang cakap ina mengandung baby perempuan lagi..sebab?? Ina kuat semangat.. ina rajin menjual cookies.Masa tu musim raya.. dalam bulan puasa tu,ina cergas sangat sangat.Ambil tempahan biskut raya..buat inti jem nenas sendiri.Hantar jualan ina ke kedai kedai.. dari trimester 1 sampai trimester 3..memang kuat ina..(macam tak mengandung langsung, perut tak sakit..emm.. sebab ina makan supplemen shaklee semasa awal kejadian ...ececeh sampai kehamilan berlaku..nak oder contact ina 017.9506861).. macam macam juga ina buat jual..roti,kek..sepanjang mengandung.Cuma ina malas nak masak untuk makan berat je..rasa nak nanges ajew bila suami paksa masak.
  6. Kanak kanak menyukai ina: kebetulan mak pindah masuk rumah ina.Mak memang ada mengasuh budak budak.. apa yang pelik,tatau la kalo korang pelik ke tak..sebab anak asuhan mak semuanya kanak kanak lelaki... dannn mereka semua tu mesra dengan ina.Kebiasaannya dorang taknak tau dengan ina..haaa. macam mana tuuu?? Kebetulan kahhh?
  7. Yang ni bole pulak nak dijadikan cerita.. pernah beli baju baby utk sofea..(mula tu ingatkan mengandung no 2 boy..ina beli la kan.Tup tup time sofea nak pakai,tak jumpa.. bila furqan keluar,boleh ade pulak baju tuu.. haihhh.)
  8. Suka makan masam masam (kalo duk masak kat dapur, kecur air liur tengok asam jawa...terus makan macam tu.. asam gelugor pon same duk ratah)
  9. Akhir kehamilan asyik nak makan manis jeee.. nak kek hantu jee.
  10. Emosi: kali ni normal.. takde dah sensitif.Suami cakap ape pon..,tak sentap.
  11. Suami mengidam: suami nak makan manggis.. ehh, ina ade jugak mengidam..nak makan kepala ikan merah.. gulp!! 
  12. Keadaan PERUT: mak cakap macam bola.Ipar ipar semua dapat teka yg ina pregnant baby boy.. scan tak tunjuk pon gender baby.Baby malu.. 
  13. Okay...yang ni part paling mencabar sepanjang kehamilan no 3.. dugaan besar2 je datang.( Rahsiaaa)
  14. Rezeki : kali ni rezeki melimpah ruah..Alhamdulillah.. rezeki mengandungkan Furqan.Betul la tiap anak ade rezeki.. syukurrr sangat! 
  15. Perut: keadaan perut ina berat sebelah kanan
  16. Posisi tidur: Suka aangat mengadap kanan ..tidur mengiring
Dahhh..tu je kot tanda mengandung baby boy ina.

(( masa bersalinkan furqan.. seronok tak terhingga,sampaikan ina takboleh tidur malam tuu kat hospital...kikikikiki..perasaan tu macam bersalin anak 1st pulak..iya la kan 6 tahun menanti baby boy.Akhirnya allah izinkan juga.. kami merasa punyai baby boy..syukurrrrr! )

sekian...cerita.
assalamualaikum
( masih berpantang 33hari)

Friday, September 23, 2016

ESP mampu menukarkan WAJAH anda

Kebaikan dan Kelebihan ESP 1. Dilengkapi dengan unsur kalsium untuk elakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya yang tidak bersifat keasidan. 2. Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam 3. Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan 4. Membantu menjadikan kulit lebih berseri dan menganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit. 5. Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan, 6. Memberi ton warna kulit yang sekata 7. Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu 8. Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan) 9. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral 10. Rendah lemak, tanpa kolestrol 11. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi 12. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya 13. Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone 14. Protein soya(tumbuhan )lebih mudah dihadam berbanding protein haiwan 15. Membantu mengurangkan risiko kanser, 16. Bertindak sebagai antioksidan, 17. Menguatkan sistem imun tubuh, 18. Mempertingkatkan tahap kolestol baik, 19. Memelihara kesihatan jantung 20. Membaiki pigmentasi – membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, pigmentasi, kedutan dan kesan tua 21. Membaiki memori – meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan 22. Pembekal tenaga – membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, insomnia dan tekanan 23. Baik untuk hormon – kacang soya kaya dgn isoflavones. 24. Membantu merendahkan paras kolestrol, 25. Mencegah osteoporosis 26. Membantu pembentukan sel-sel baru. 27. Membantu menyembuhkan gastrik. 28. Memberi kekenyangan, sesuai untuk diet menguruskan badan. 29. Mempercepatkan pemulihan luka selepas pembedahan. 30. Memudarkan parut 31. Membantu pembinaan tubuh kanak-kanak 32. Kecantikan kulit dan rambut

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

Antara pengguna tegar ESP

Dapat Menyelesaikan masalah KULIT yg kering , berkedut, kusam

PM ina utk order @ SMS / whatsapp 0179506861


TAWARAN terhad..

Hanya bulan SEPTEMBER shj
Anda akan dapat harga LELONG!!

Foto Nor Azlina Mohd Ali.

Foto Nor Azlina Mohd Ali.
GAMBAR terKINI beliau...pengguna TEGAR ESP
 
Kebaikan dan Kelebihan ESP 1. Dilengkapi dengan unsur kalsium untuk elakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya yang tidak bersifat keasidan. 2. Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam 3. Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan 4. Membantu menjadikan kulit lebih berseri dan menganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit. 5. Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan, 6. Memberi ton warna kulit yang sekata 7. Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu 8. Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan) 9. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral 10. Rendah lemak, tanpa kolestrol 11. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi 12. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya 13. Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone 14. Protein soya(tumbuhan )lebih mudah dihadam berbanding protein haiwan 15. Membantu mengurangkan risiko kanser, 16. Bertindak sebagai antioksidan, 17. Menguatkan sistem imun tubuh, 18. Mempertingkatkan tahap kolestol baik, 19. Memelihara kesihatan jantung 20. Membaiki pigmentasi – membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, pigmentasi, kedutan dan kesan tua 21. Membaiki memori – meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan 22. Pembekal tenaga – membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, insomnia dan tekanan 23. Baik untuk hormon – kacang soya kaya dgn isoflavones. 24. Membantu merendahkan paras kolestrol, 25. Mencegah osteoporosis 26. Membantu pembentukan sel-sel baru. 27. Membantu menyembuhkan gastrik. 28. Memberi kekenyangan, sesuai untuk diet menguruskan badan. 29. Mempercepatkan pemulihan luka selepas pembedahan. 30. Memudarkan parut 31. Membantu pembinaan tubuh kanak-kanak 32. Kecantikan kulit dan rambut Perbezaan ESP dengan soya lain 1. Dihasilkan daripada soya non-GMO (selamat dari risiko toksin) 2. mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan 3. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral 4. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya 5. Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone 6. Rendah lemak, tanpa kolestrol 7. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Kebaikan dan Kelebihan ESP 1. Dilengkapi dengan unsur kalsium untuk elakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya yang tidak bersifat keasidan. 2. Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam 3. Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan 4. Membantu menjadikan kulit lebih berseri dan menganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit. 5. Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan, 6. Memberi ton warna kulit yang sekata 7. Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu 8. Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan) 9. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral 10. Rendah lemak, tanpa kolestrol 11. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi 12. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya 13. Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone 14. Protein soya(tumbuhan )lebih mudah dihadam berbanding protein haiwan 15. Membantu mengurangkan risiko kanser, 16. Bertindak sebagai antioksidan, 17. Menguatkan sistem imun tubuh, 18. Mempertingkatkan tahap kolestol baik, 19. Memelihara kesihatan jantung 20. Membaiki pigmentasi – membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, pigmentasi, kedutan dan kesan tua 21. Membaiki memori – meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan 22. Pembekal tenaga – membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, insomnia dan tekanan 23. Baik untuk hormon – kacang soya kaya dgn isoflavones. 24. Membantu merendahkan paras kolestrol, 25. Mencegah osteoporosis 26. Membantu pembentukan sel-sel baru. 27. Membantu menyembuhkan gastrik. 28. Memberi kekenyangan, sesuai untuk diet menguruskan badan. 29. Mempercepatkan pemulihan luka selepas pembedahan. 30. Memudarkan parut 31. Membantu pembinaan tubuh kanak-kanak 32. Kecantikan kulit dan rambut Perbezaan ESP dengan soya lain 1. Dihasilkan daripada soya non-GMO (selamat dari risiko toksin) 2. mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan 3. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral 4. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya 5. Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone 6. Rendah lemak, tanpa kolestrol 7. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8

Friday, September 16, 2016

PROMOSI ESP (september 2016)

PROMOSI SEPTEMBER (ESP) 2016


JOM KITA TENGOK APA KELEBIHAN DAN KESAN PENGGUNAAN ESP ;-

1. Kulit muka cantik,halus ,gebu dan berseri
2. Membantu hilangkan parut jerawat di muka.
3. Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih.
4. Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur.
5. Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.
6. Menyokong kesihatan imunisasi badan.
7. Mengawal paras kolesterol.
8. Menyokong kesihatan jantung dan prostat.
9. Membantu meningkatkan penghasilan susu
ibu lebih cepat dan banyak
10. Membantu menghasilkan susu yang lebih pekat dan berkrim menjadikan bayi anda akan cepat kenyang dan kurang meragam.
11. Membantu perkembangan fetus dan memastikan kesihatan ibu mengandung di tahap optimum.
12. Untuk yang alami masalah kesuburan, ESP bantu membentuk tisu rahim serta sel ovum dan sel sperma yang sihat dan sempurna sekaligus menaikkan tahap *kesuburan*dan meningkatkan peluang untuk hamil
pengguna ESP SHAKLEE

Utk order

Pm Nor Azlina 
 
Sms / whatsapp 0179506861
 
Cod sekitar Kuantan
POSTAGE setiap HARI

Monday, August 22, 2016

Hebat SANGAT KE SHAKLEE??



Dulu alergik kalo dengar SHAKLEE
Dengar kwn2 cakap SHAKLEE bagus (dalam hati kata propa Je lebeyy..kunon Nk promote jee)

Tapi lepas guna Produk SHAKLEe terus taknak berpaling dahh.. sunggguh Weiiii!!


BUKTI??
Ade customer pulih strok hasil consume Vivix,Ade yang Resdung beransur pulih(saya),Ade yang CYST/fibroid hilang(kecut),testimoni diabetes pulih..dapat turunkan bacaan gula,pesakit darah tinggi, Ade buasir pulih dahh,dll.. dannnn..

Testimoni saya sendiri..
BERJAYA HAMIL 2x asbab consume SHAKLEE.. dgn izin Allah juga.heee.. customer pun mcm sy.alhamdulillah..

Ade yg whatsapp sy..suruh try produk mrk la utk Subur. Sy mmg takkan berpaling dahhh.

Okay??? Jom berSHAKLEE..
Nak cari utk supplement ape? Pm jee.. Nk fast respon whatsapp 0179506861
 
COD sekitar kuantan jee..
kalo nak bypos bolehh, seluruh malaysia .
 
*Setiap pembelian akan saya guide anda cara makan dengan betul serta tips tambahan. Insyallah..
 
 

Tuesday, August 16, 2016

PCOS


Info PCOS

✔✔✔Pcos ialah polycystic Ovary dimana satu keadaan kilang telur @ ovari menjadi bengkak krn benih benih telur telah terperangkap didalam ovari Dan telur tak dapat melakukan proses penetasan pada Waktu Subur.

๐Ÿ’œPCOS juga dikenali sebagai ‘Stein-Levanthal syndrome’

. ๐Ÿ’œ Dianggarkan bahawa 5-10 peratus wanita yang berada di dalam umur reproduktif mengalami masalah ini.

๐Ÿ’œ disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon di dalam badan, di mana terdapat berlebihan hormon lelaki dan insulin di dalam pesakit.

 ๐Ÿ’œboleh mengakibatkan kitaran haid yang tidak teratur disebabkan tiada ovulasi, haid yang berpanjangan dan banyak, kemandulan, obesiti, pengangguan metabolisme gula dan kolesterol. Para doktor masih tidak dapat memastikan apakah punca sebenar PCOS ini tetapi mungkin penyakit ini adalah kait-paut dengan genetik.

Jom baiki kesihatan anda.. Taip Pcos dan WhatsApp ke 0179506861

MASALAH KEINTIMAN SUAMI ISTERI


Ramai antara pasangan Suami Isteri mengalami masalah sebegini..
Bagaimana nak PULIH..? Ape penyelesaiiannya ya?
Jom baiki masalah kesihatan anda
WhatsApp ina 0179506861

Thursday, August 4, 2016

PROMOSI ostematrix august 2016

assalamualaikum dan selamat pagi semua... AWAK laa. sape lagi duk baca blog ina..
Harini dah 4ogos Sudahhh! Makanya.. PROMOSI AUGUST ialah OSTEMATRIX.

JOM lihat ape tu OSTEMATRIX..

Ostematrix menyediakan: 

1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber semulajadi yang pekat dan mudah diserap 

400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang dan menguatkan mereka 

400 IU vitamin D (100% DV) untuk merangsang penyerapan kalsium


fungsi OSTEOMATRIX

MENGUATKAN TULANG -
 Kalsium menghalang osteoporosis,menguatkan kuku,gigi,sistem
saraf.Ia juga merawat tulang retak,osteomalacia ( Rickets dewasa )
kuku rapuh,eczema,konvulsi / kekejangan,gusi berdarah &
merangsang darah utk memekat.

MEMPERBAIKI KEKEJANGAN & KEBAS2
Pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur akan
memperbaiki kebas2,kekejangan,sakit sendi
dan artritis.

MERINGANKAN STRESS
Ianya mengimbangi tekanan darah,memelihara denyutan jantung
impuls saraf,penanang saraf,menggalakkan tidur selesa,memperbaiki
jantung berdebar,gementar,mimpi buruk & stress.Ianya juga
memperbaiki depresi,mood swing,sakit kepala & pitam.

MEMPERBAIKI MASALAH HAID - 
 Kajian menunjukkan dengan pengambilan 1000mg kalsium
& magnesium serentak meringankan sakit waktu haid
& membantu melawasakan pembuangan air kecil.

PENGALKALIAN TUBUH -
 Kalsium adalah mineral alkalin,& ianya berkesan memastikan
imbangan PH tubuh.Ianya juga menghalang Obesiti diwaktu umur
tua.Tambahan pula kalsium membantu sel menyerap nutrien
& merangsang detoksifikasi.

MEMPERBAIKI HIPERAKTIVITI PERUT & SAKIT GASTRIK -
Vitamin D: Dinamakan sebagai vitamin D pada tahun 1916 bila didapati Ia mampu merawat
penyakit rickets.Ia meningkatkan penyerapan kalsium & fosforus utk meninggikan
ketumpatan tulang,menguatkan kerangka,memperbaiki penyakit periodontal.
Vegetarian yg kurang terdedah pada matahari sewaktu musim panas,individu
melebihi 55tahun,wanita hamil,& kanak2 perlu mengambil supplement Vitamin D.
Magnesium : Ini adalah ion positif no.2,penting didalam tubuh kita.Ianya menggalakkan
komposis tulang & rawan.Membantu sistem saraf,mengaktifkan enzim tubuh utk
menghasilkan tenaga,pengecutan saraf & otot,menstabilkan denyutan tidak
sekata pesakit jantung.Memudahkan rembesan keluar sisa dari perut & usus.
Menghalang mendapan kalsium,melarut & mengurangkan formasi batu karang
@ batu hempedu.ianya juga penting utk mereka yg mempunyai masalah
fluktuasi glukos.
Zinc,Boron,Manganes,kuprum : Memelihara metabolism kerangka & pertumbuhan otot,
menyusun enzim yg diperlukan utk membaiki tulang rawan & menghalang artritis.


SIAPA PERLU MAKAN OSTEMATRIX???
1.Ibu menyusu, mengandung
2. Suami/isteri bekerja yang selalu kepenatan dengan kerja
3. Warga emas
4. Wanita yang mengalami masalah PMS - sakit semasa datang bulan
5. Mereka yang mengalami kekejangan otot



sebotol ada 120biji .. penggunaan sehingga 1-2 bulan.

RM 61.00
 
 
 OFFER TWINPACK !!

pembelian 2BOTOL ostematrix RM 122.85
`
atau NAK lagi MUUUURAHHH..
BOleh PILIH pakej b ( seperti dibawah)
 
offer pembelian ( AUGUST 2016) bagi 6 BOTOL akan dapat 1 PERCUMA pada harga RM 387.96 (( Bermakna setiap botol jatuh harga RM 56..kalo asal sebotol RM 61))

 

hubungi saya sekarang.. 0179506861 / SMS WHATSAPP

COD SEKITAR KUANTAN




PROMO OGOS..2016 OSTEMATRIX





Monday, July 25, 2016

kebetulan???

Alhamdulillah...
Kali ni preggy lg.




Pun bantuan supplement..๐Ÿ˜†๐Ÿ˜‰ juga diizinkan allah juga.

Mula tu... semasa kandungan ke 2, pun bantuan supplemen. ada yang cakap.. Ohhh, kebetulan je tuu.

Tapi sekarang... kandungan ke 3, hemm. Korang rasa?? Heeeehehe. Jangan marah tau.. Pun bantuan supplemen juga.. heeeeeehehehe.Oppps!

Now, 6bulan already..
Perut mmg x nampak. Sebab saya kecil ya.. haaa, jgn tanya pulak yaa๐Ÿ˜„ kang kena cepuk.

Whatsapp #0179506861  utk order ya.. Setsubur๐Ÿ“ฒ๐Ÿ“ฒ

Cod shaklee sekitar kuantan setiap hari

Thursday, July 14, 2016

Projek Bulan RAMADHAN 2016

Assalamualaikum... hai. Salam Syawal yang keberapa entah..(jika tak silap syawal 9) heeeeehehe. Dah dewasa nie, kurang la beraya. Suasana pun hilang entah kemana..ditelan arus zaman milenia mungkin.TAPI... baju raya WAJIB ade.. kikikiki( itupun terpaksa beli.. sebabya perut ai takmuat dah nak sarung baju kurung tahun lepas... emm, preggy 5bulan masa ni). Untuk anak anak .. Suami? Dia pakai tahun lepas punya..sakan dia p raya.. mana taknye. Dah kurus suamiku. 18kg hilang.. okay. FULLSTOP!!! 

Entri kali nie kita cite projek ramadhan..2016.












Nie dia projek ramadhan kali nie.. jeng jeng jeng.. minggu ke 2 ramadhan baru la suami belikan oven pensonic.Suami siap cabar lagi suruh biznes biskut raya kali nie. Ummm... bak kata dato seri najib, darah bugis pantang dicabar!  begitu juga dengan ai. Tup tup.. order mencurah. Tak menang tangan dibuatnya... sehinggakan order terpaksa ditolak untuk tart nenas..

Sebelum kehadiran oven nie, ai pakai oven kecil je.. brand morgan..(memang tahap nak meraung nak siapkan 100biji tart nenas..mana la taknya.Kapasiti dia kecil jeee. Sekali masuk dalam oven, 1 dulang je.. anggaran 40biji je)..haiiih laa. Mujur suami memahami saat nie. P belikan oven yang besar sikit.. yang kat atas tuu. Skali masuk,, 3 dulang sekali.Ade sekali kipas ..memang cepat sangat masak biskut dan paling bestt.Boleh buat ayam golek dalam tuu.. memang berbaloi la beli brand pensonic nie.



Nie la hasil projek ramadhan 2016..
Hanya jualan kecil kecilan sahaja.Ada banyak lagi gambar... cuma taksempat nak snap jee.

Penangan dari ni.. kaki ai vengkak tau.Akibat terlalu lama berdiri buat jem nenas.. tapi memang beebaloi sangat. Customer duk repeat order je.. 











Wednesday, June 1, 2016

Soda Bikarbonat.. Pelbagai Kegunaan Selain Membuat Kek



Kegunaan Cuka dan Soda Bikarbonat di dapur selain digunakan sebagai bahan masakan:-
***********************************************************************
Cuka sering digunakan sebagai pembersih atau pencuci yang berkesan untuk menghapuskan bakteria berikutan paras asid yang terkandung di dalamnya. membersih menggunakan cuka adalah kaedah bijak untuk mengelak penggunaan bahan kimia selain ia mesra alam dan menjimatkan.

Manakala Soda penaik merupakan produk isirumah yang mudah diperolehi. Ia juga dipanggil Natrium Bikarbonat atau Soda Bikarbonat. Ia lebih murah dan berkesan untuk menghilangkan bau, dan membersih.

Antara kegunaan kedua bahan tersebut ialah:

1. Membersihkan permukaan dapur.
Campurkan 1/4 cawan soda bikarbonat, 1 sudu cecair pencuci dan cuka. 
bersihkan permukaan dapur menggunakan bahan tersebut dengan menggunakan span atau kain dan bilas bersih.




2. Membersih dan mengharumkan tong sampah 
Campurkan 1/2 cawan soda bikarbonat dan cuka. 
Biarkan selama lima minit dan curahkan air panas.
Bilas tong sampah hingga bersih.




3. Menghilangkan bau ketuhar gelombang mikro
Campurkan 1/2 cawan cuka dan 1/2 cawan air. 
Didihkan campuran tersebut dalam ketuhar gelombang, memudahkan kekotoran yang melekat tanggal dan menghilangkan bau.




4. Menjadikan perkakas bersinar.
Untuk perkakasan kaca yang kusam, 
rendam tisu dapur atau kain pengelap di dalam cuka, kemudian balut kertas atau kain tersebut pada perkakasan. 
Biarkan seketika sebelum dibilas sehingga bersih.




5. Menghilangkan kesan kekotoran pada jag/teko.
Campurkan 1/2 cawan cuka dan air, biarkan semalaman. untuk mendapatkan kesan lebih drastik didihkan cuka dengan air di dalam teko tersebut beberapa minit. 
Biarkan sejuk dan bilas.




7. Menghilangkan kesan kopi pada cawan. 
Caranya gosok garam atau soda bikarbonat bersama cuka pada cawan tersebut dan bilas bersih.







8. Menghalau semut.
Gunakan semburan cuka untuk elak semut di kawasan luar rumah terutama berhampiran jajaran pintu dan tingkap.




9. Menghilangkan bau di dalam peti sejuk.
Mula-mula bersihkan bahagian yang berkenaan dengan sabun dan air. sembur di bahagian permulaan dengan cuka dan lap dengan kain. isi soda bikarbonat dalam bekas dan letak di dalam peti sejuk. biarkan beberapa hari.




10. Menghilangkan bau busuk tandas.
Harumkan tandas anda dengan memasukkan tiga cawan cuka ke dalam mangkuk tandas kira-kira setengah jam, kemudian pam tandas.




11. Menjadikan mangkuk tandas bersinar
Untuk menjadikan mangkuk tandas bersinar, tuangkan secawan atau lebih cuka yang dicampur air, biarkan beberapa jam atau semalaman.
Bersihkan menggunakan berus tandas dan bilas.




12. membersih permaidani
tanda pada permaidani boleh dihilangkan dengan campiran dua sudu cuka dan 1/4 cawan garam atau soda bikarbonat. gosok bahan tersebut pada kesan kotoran dan keringkan.







13. Menghilangkan kulat/ tanda hitam papan pemotong
Gosok permukaan papan pemotong menggunakan baking soda.
Semburkan cuka makan dan biarkan permukaan papan pemotong anda menjadi berbuih. 
Bilaskan dengan air bersih dan lihat perbezaannya.




14. Membersih lantai
Campurkan 1/4 baking soda, satu senduk sabun cair, dan cuka secukupnya. anda pun memiliki bahan pengganti pembersih kimia.




15. Membersih meja.
Tuangkan cuka putih pada sehelai kain lap lalu gunakan supaya meja lebih segar. Bilas hingga bersih




16. Di dalam cucian pakaian
Bagi mengantikan bahan pelembut@i softener, 
Masukkan 30 ml cuka putih untuk 4 kg pakaian, campurkan 5 titis minyak essensial aroma lavender sebagai haruman. 
Tambahkan 1/4 cuka ke dalam cucian anda. selain melembutkan kain, cuka juga boleh menghilangkan kekotoran yang degil.




17.Membersih tingkap.
Campurkan cuka dengan air ke dalam botol penyembur (campukan 1/4 sukatan gelas cuka dan 1 liter air), keringkan dengan kain bersih & kilatkan dengan kertas surat khabar untuk membersihkan tingkap dan kaca rumah anda




18. Membersih gusi.
Panaskan cuka putih, letakkan di atas gusi anda, dan lihatlah hasilnya.




19. Menghilang kekotoran pada kayu.
Campurkan cuka dan minyak zaitun dengan perbandingan yang sama, dan gosokkan dengan kain di atas kayu. lihatlah, kotorannya telah hilang.




20. Membersih karat. 
Rendamkan alat yang berkarat di dalam cairan cuka selama satu malam, namun pastikan anda membilasnya bersih di pagi hari, agar cuka tidak membuat logam berkarat




21. Membersih dan hilangkan bau saluran air
Tuangkan sedikit baking soda dengan cuka putih yang panas. Biarkan selama beberapa minit dan larutkan dalam air. lalu tuangkan ke saluran air.




23. Membersih pintu oven
Sapukan cuka putih di seluruh bahagian dalam pintu oven, kemudian biarkan selama 15 minit, lalu bersihkanlah. penggunaan cuka sebagai pembersih ini dapat mengurangkan penggunaan sabun dan lainnya.




24. Membersihkan oven
Campurkan baking soda dan air. 
Sa[u rata ke seluruh permukaan oven yang perlu dibersihkan, lalu biarkan selama semalam. Setelah itu, bersihkan dengan lap basah. 
Selain itu, anda boleh campurkan 1 sudu teh baking soda dengan 2 sudu teh cuka atau perahan lemon, 
1/4 sudu teh cecair pencuci pinggan, dan 1 cawan air panas. Letakkan dan goncang semua dalam bekas penyembur, sembur ke dalam bahagian oven yang kotor, Biarkan sejam atau lebih, bilas bersih.




25. Untuk Menghapuskan serangga perosak tanaman 
Masalah semut boleh dikawal dengan cara menaburkan sedikit baking soda di sekeliling pokok; menabur campuran tepung gandum dan bedak bayi di sekeliling tanaman atau menyembur campuran satu bahagian air dan satu bahagian cuka pada pokok yang diserang.

Untuk ulat pemakan daun, semburan bawang dan cili padi didapati berkesan. Kaedahnya agak mudah seperti berikut: Bahan-bahan seperti cili padi (15 biji), bawang besar (4 labu), bawang putih (2 labu) dikisar dengan 2 Liter air sabun.


Tapis dan masukkan air 500 mL dan boleh terus disembur pada tanaman.

Tuesday, May 31, 2016

Tips : Berapa NAK JUAL?

BERAPA NAK JUAL ?

Ramai suri-rumah yang berniaga produk makanan tak tahu nak jual berapa produk yang dihasilkan.

Last-last kita jual pada harga yang tidak menguntungkan. Elok niat nak bantu keluarga tapi jadi sebaliknya. 

Siapa pernah ada masalah macam ni ?

Ok, boleh share ilmu ni untuk manfaat orang lain.

1) KENA TAHU KOS KASAR PRODUK

Nak buat produk masakan mesti ada resepi kan ? So, cuba buat kira-kira berdasarkan resepi yang kita ada.

Contoh :

Katakan resepi kita guna tepung gandum 500g, berapa harga kita beli sekilo ? Bahagikan dan kira berapa yang dibelanja untuk 500g.

Kalau tepung gandum sekilo RM 1.80, maka untuk 500g kita belanja RM 0.90 untuk satu adunan.

Kira jumlah kos untuk semua bahan.

2) KIRA KOS KASAR PER UNIT

Sebagai contoh, katakan satu adunan boleh buat 30 biji roti, kos untuk satu adunan roti tadi kita kira RM 6, bermakna sebiji roti kosnya dalam RM 0.20

3) BERAPA NAK JUAL ?

Yang ni paling banyak orang salah kira, kami nasihatkan harga kos kasar per unit gandakan dengan 3 ataupun 4.

1 bahagian - harga kos kasar
1 bahagian - harga kos upah
1 bahagian - kembangkan perniagaan
1 bahagian - simpanan perniagaan

Katakan kos kasar per unit RM 0.20, jual pada harga RM 0.80.

20 sen untuk kos kasar per unit
20 sen untuk kos upah anda buat produk
20 sen untuk anda nak kembangkan perniagaan
20 sen untuk simpanan perniagaan anda

4) KOS PER UNIT RM 0.20, UNTUNG RM 0.60 SEN ?

SALAH, boleh jadi anda tidak untung langsung untuk setiap jualan. Nak belajar kira berapa banyak untung ? nanti kami akan kongsikan.

LIKE  Kelas Masakan Ya Chef untuk ilmu yang bermanfaat.

Monday, May 30, 2016

Siapa CakaP Supplemen Tidak Perlu??

Kenapa kita perlu ambil Supplemen ??




✔Sering terdedah terhadap pencemaran alam sekitar & radikal bebas yg menjejaskan kesihatan badan.

✔Badan kita memerlukan dos yg lebih tggi bagi sesetengah nutrien.Hakikatnya nutrien hanya boleh didapati dari pemakanan.

✔Buah buahan & sayur sayuran mungkin terjejas & tercemar akibat racun serangga @ bahan kimia  lain 

✔mengamalkan gaya hidup tidak  sihat seperti kurang bersenam / bersukan &  Merokok 

✔Rutin pemakanan kebanyakan rakyat malaysia yg tidak hiraukan diet yg seimbang .

✔Gangguan penyerapan nutrien dari makanan akibat dari pengambilan kafein , gula & garam secara berlebihan.

✔Kehilangan nutrien dalam makanan , terutamanya dikedai makan ,restoran makanan segera dsbgnya.

Jangan ingat badan sihat tidak perlukan Supplemen yea!! 

[Sihat bersama shaklee]
Whatsapp / sms 017-9506861 
Blog » www.nurimanqhaisara.blogspot.com
Page» Iman Beauty & Healthy

Saturday, May 28, 2016

Oven Rosak? Gunakan Cara Ini

Tips: Oven dari facebook: Fauzi Poji 

Ingat lagi tak oven hitam? Zaman 60/70/80an cukup popular... zaman xde leketrik... xde oven elektrik.. xde microwave...

Mungkin masih ramai lagi yang tak mampu beli oven canggih sekarang ni. Namun jangan jadikan ia sebagai alasan anda tak boleh nak buat kek dan kuih...

Pengalaman mendewasakan...
Disebabkan oven saya dah rosak dan dalam keadaan terpaksa (tengah bulan) maka saya terpaksa gunkan apa sahaja yg ada...

Teknik haba ni memang dah lama ada cuma kita terlupa atau tak pernah didedahkan sahaja.





Cara2
1. Pilih periuk besar (lebih besar dari loyang)
2. Letakkan tungku dalam periuk (kalau takut periuk bocor, isikan pasir 1inci tinggi dari lantai periuk dan ratakan... setakat ni saya masak kek x pernah bocor pun periuk nya...)
3. Panaskan periuk dengan api kecil selama 5 minit)
4. Masukkan loyang adunan dan letakkan di atas tungku / pasir dalam periuk tersebut
5. Masak ikut masa cadangan yang diberikan. (Kalau 35-45minit buat 40minit)







NOTA:
SELEPAS ADUNAN DIMASUKKAN KE DALAM PERIUK DAN DITUTUPKAN., ANDA diharamkan MEMBUKA PERIUK KURANG DARI 30MINIT kalau xnak kek mendap / jatuh / bantat

Thursday, May 26, 2016

3 sebab bayi besar dari usia kandungan

Mesti mommies / mom to be gerun kan?
Bila sebut vitamin jee.. Mesti takut Nk makan...,kononnya penyebab baby besar semasa kelahiran.

Jom lihat APA punca...
3 sebab bayi besar dari usia kandungan ialah:

Keturunan 
✔ ibubapa yang bersaiz besar berkemungkinan melahirkan bayi yang besar
Berat badan
✔Terlalu banyak kenaikan berat badan ibu semasa hamil
Kencing manis
✔Ibu yang mempunyai tahap gula tinggi semasa hamil - kencing manis

Info Dari  instagram @pakar_kesuburan
Utk tempahan set Kehamilan direct WhatsApp #0179506861


Kesan penggunaan SET KESUBURAN & SET KEHAMILAN


Nie testimoni ina sebagai pengguna dari set kesuburan Dan set Kehamilan.

Anak no 1 : Gambar baby Kiri (35wk) tanpa consume supplement
✔baby pramatang lahir semasa 35minggu kehamilan
✔bersalin awal disebabkan punca stress melampau ✔baby kecil (ubun kepala tak matang..lembik.kesian sgt)
✔kepala baby berkerak
✔jaundis tinggi (7hari admit ward)

Anak no 2: Gambar baby 2 (38wk)
✔ina makan Dari set subur ✔baby lahir cukup bulan iaitu 38mjnggu Kehamilan
✔kali nie baby lahir Kulit putih gebus (walaupun ina Kulit x putih)
✔kulit baby bersih bersalin Kali nie
✔bleeding di awal Kehamilan hmpir sebulan disebabkan Rahim xkuat(akhirnya baby selamat lahir kedunia)
✔Baby sihat bersalin hanya semalaman di Ward 
✔berat badan terkawal ..tiada kencing manis 
Inginkan baby sihat Dan putih gebu? Ingin Hamil? 

Jom order set Hamil di @pakar_kesuburan_kehamilan sms / WhatsApp #0179506861


Wednesday, May 25, 2016

Tips: Kehamilan ( Elak Bayi Besar dari Kandungan Sebenar)

Cara elak bayi besar dari usia kandungan:


✔Penjagaan dan pemakanan adalah sangat penting semasa hamil


✔Kesihatan ibu hamil perlu dipantau setiap bulan


✔Ibu perlu menjaga pemakanan - kurangkan pengambilan makanan yang tinggi karbohidrat, gula dan berlemak


✔Merawat sebarang penyakit yang dihidapi ibu seperti kencing manis, darah tinggi etc.


✔Memantau pertumbuhan bayi setiap bulan




Info ikhlas dari ina
Utk order whatsapp @ sms ke 0179506861

Monday, May 23, 2016

Resepi : Roti BUN





Bahan :
Adunan ini dapat 22biji roti

3 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu planta
2 sudu susu pekat
4 sb gula
1 biji telur
1 peket yis
1 cawan air suam
1 sk improver 

Cara2...

1. Camporkan yis bsama air suam..biar yis hidup.ketepikan

2. Masukkan gula susu telur improver & tepung .. last skali masukkan yis. Gaul sebati..

3. Uli sehingga doh lembut. 

4. Rehatkan sehingga doh naik 2x ganda.

5. Bakar roti pada suhu 150 darjah.. api atas (oven letrik). 

6. Sapu marjerin pada permukaan roti yg telah masak.


Monday, May 9, 2016

Masalah Kurang SUBUR (Suami)

Seringkali kita dengar punca ketidaksuburan hanya berpunca dari kaum perempuan..sebilangan kecil hanya dari kaum lelaki.. 

Info kesuburan
Masalah Sperma Lelaki

 ✔   Oligozoospermia : Bilangan sperma kurang dari sepatutnya

✔    Asthenozoospermia : Pergerakan sperma tidak normal

✔    Teratozoospermia : Bentuk sperma tidak normal

 ✔   Oligoasthenoteratozoospermia : Bentuk, pergerakan dan jumlah tidak normal

Untuk masalah diatas, kami ada penyelesaiaan..

Sila whatsapp 017-9506861
Cod shaklee sekitar kuantan pada setiap hari

Instagram : @pakar.kesuburan
Page facebook: Iman Beauty & Healthy


Sunday, April 24, 2016

PETUA: RAWAT GHOUT

petua & air rawatan utk penyakit Gout 

□■
gout

Saya berpengalaman 10 tahun mengidap gaut. Saya tak mampu solat dengan sempurna kerana lutut bengkak dan tak boleh dibengkokkan.

Saudara saya beri kapsul Gout dari Amerika..! Saya minum 2 hari, sakitnya cuma berkurang sedikit saja.

Dengan izin Allah swt saya ditemukan  dengan orang Lamongan, umurnya 110 tahun, masih gagah, anaknya yang umur 90 tahun kelihatan lebih tua darinya.

Dia tanya saya, "Sakit apa ya..?"

Saya jawab, "Gout Pak..!"

"Cuba cari sebiji nanas yang masak dan satu batang lobak putih kira-kira 250 gram. Dikisar dan tambah 3 biji buah keras. Jadikan minuman Jus lalu diminum sekaligus..!" Katanya.

"Berapa kali minumnya..?" Tanya saya lagi.

"Sekali saja cukup. Untuk penjagaan yang berterusan minumlah 3 bulan sekali..!" Katanya menegaskan.

Saya buat sebagaimana yang diajarkan. Gout saya dah hilang sama sekali. Sembuh sepenuhnya Alhamdulillah..!

Saya teruskan tiap 3 bulan sekali hingga bertahun-tahun. Ternyata Gout saya dah ucapkan selamat tinggal.

- 1 biji Nenas yang masak 
- Lobak putih 250gm
- 3 biji Buah Keras.

⤴ utk kawan2 yg ada masalah Gout

#CopyPaste: Ahmad ShuidFB

Sunday, April 10, 2016

Mengidam Lagiii..


Nie la yg aii duk mengidam ..(acar mentah)hahaha
.hamek 1 mangkuk lagi.. nak makan masham masham. Gulp!! Kalo duk memasak kat dapur, asam gelugor pun jadi.Asyik menelan jee ayaq liuq nie. Asam jawa pun jadi jugak... 


nie tak mengidam,tapi suami request ayam goreng kfc .. maka terjadi laa ia
( ayam 2nd trade.. yg 1st masak dah habis)

Resipi kat SINI


Ini ponn sama, sotong celup tepung..2nd trade punya. Hihihi..yang sotong kaler putih tu, lupa letak kunyit..hihi

Friday, April 1, 2016

Rahsia Ayam Rangup KFC

Assalamualaikum.. salam jumaat semua.Harini mood makan Ayam jee. Boring dah asyik makan ikan aje.. Kali nie aii Cuba Ayam KFC pulak.Boring dah makan Ayam berempah aje.. kan..

 Okay..jom kita Tengok Apa rahsia nyaa.., Yang boleh jadi rangup begitu sekali.Yang pasti,korang pasti akan tak puas makan Ayam KFC homemade nihh.






Ayam KFC  
Bahan - bahan Perapan : 

1 ekor Ayam
10 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 SK garam
1 SK serbuk lada sulah
1 SK Serbuk lada hitam
 1SK cuka
2 SK Serbuk kari
5 tangkai cili kering (boleh kurangkan jika tak makan pedas)

 Bahan TEPUNG : 

2 cawan tepung gandum
 2 cawan tepung jagung
 1 SK garam
 1 SK soda bikarbonat


Bahan CELUPAN :

2 biji telur


 Cara Masak : 

1. Tumbuk halus bawang putih.Kisar cili kering  bersama serta masukkan rempah Kari , soda bikarbonat, lada hitam,lada sulah Dan cuka bersama Ayam..

2. Perapkan Ayam selama 30minit (biar bahan perapan mesra)

3. Selepas bahan mesra,celupkan Ayam ke dalam telur.


4. Celupkan Ayam tadi bersama bahan tepung.

5.ULangi smpai habis..


6.Goreng Ayam sehingga warna bertukar keemasan.

Wednesday, March 30, 2016

RESIPI: MAKARONI BAKAR PREGO

aroma yang memikat sesiapa yang duk bau.. heeehehe.Sedap n mudah! 
Resipi nie sesuai bg mereka yg tak makan pedas ..

Anggaran Kos dalam bawah RM 50.. 

((Resipi makaroni Bakar ))




Bahan2 :

Makaroni :
-2 cawan makaroni
-1 labu bawang holland (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) dipotong dadu
-1 biji buah tomato dipotong dadu
-1 mangkuk kecil daging dipotong kecil (boleh gunakan daging kisar Ramly)
-1tin sos prego tradisional
-Sayur : Karrot,
batang celery, capsicum
-2 sb lada hitam
-2 sb mixed herbs (boleh dibeli dipasaraya)
-Sedikit minyak untuk menumis (saya pakai minyak zaiton)
-Garam dan gula secukup rasa
-Sedikit air

Cara masak makaroni :
1. Didihkan air, tambahkan secubit garam dan 1 sb minyak. Rebus makaroni hingga lembut. Tos dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak. Tumiskan bawang bersama buah tomato hingga layu.
3. Masukkan daging dan sedikit air. Masak hingga empuk.
4. Masukkan sos prego bersama garam dan gula, kacau hingga didih.
5. Masukkan makaroni tadi bersama lada hitam dan mixed herbs. Kacau rata. Akhir sekali masukkan sayur. Biar sebentar. Tutupkan api.

Sos Putih :
1 sb butter
2 sb tepung gandum
1 tin susu cair (boleh juga gunakan susu segar)
2 keping keju cheddar
1 sk lada putih
Secubit garam
-cairkan butter. Masukkan tepung gandum dan kacau dengan cepat supaya sebati. Masukkan susu, garam dan lada putih. Sentiasa kacau dalam api perlahan supaya tidak berkerak dan hangus. Akhir sekali masukkan kepingan cheese dan tunggu hingga cheese larut. Tutupkan api.

Bahan lain :
Mozarella cheese parut

Cara penyediaan :
1. Panaskan oven terlebih dahulu. Griskan loyang dengan butter.
2. Masukkan makaroni ke dalam loyang tadi. Curahkan sos putih di atasnya secara merata. Tabur cheese mozarella.
3. Bakar hingga masak mengikut oven masing-masing. (Oven saya suhunya 160'C selama 30 minit)

** ina buat dalam foil aluminium ,dapatlah dalam 7bekas semuanya.. 

Dulu dulu ina selalu beli aje..kali nie.. baik buat sendiri.. Puas hati!! Sara suka sangat makan.

Kalau beli nie.. biasa orang jual RM 12 sebekas 


Selamat mencuba!

Tuesday, March 29, 2016

KESUBURAN LELAKI : MAKANAN BANTU PEKATKAN SPERMA

Masalah kesuburan,kaum Adam juga tak teekecuali.Hakikatnya,bila dibuat ujian kesuburan terhadap pasangan..(suami isteri)ternyata,juga berpunca dari sang suami.. iaitu sperma kurang serta terlalu cair. 

Okay..Sedikit tips bagi kaum Adam.Silakan baca!


1. Makan makanan tambahan a yang dapat membantu meningkatkan pengeluaran air mani dan bilangan sperma seperti madu dan extrak tongkat ali. Herba tongkat ali terbukti berkesan dalam meningkatkan hormon testosterone dan DHEA yang secara langsung dapat membantu memantapkan pundi serta kilang sperma.

2. Telur ayam kampung –

√Dalam telur ayam kampung terdapat zat besi, kalori, protein, retinol, thiamin, karbohidrat, vitamin E, omega-3, lemak, vitamin D, vitamin C, lecithin dan betakaroten.

√ Biasanya telur ayam kampung dimakan bersama dengan madu lebah asli untuk menambahkan khasiatnya.

3. Kekacang juga membantu meningkatkan sperma.

√ kacangan termasuk dalam sumber omega-3 yang baik untuk diamalkan. Selain melindungi jantung, ternyata kacang, terutama walnut, bermanfaat menyihatkan sperma.

√Kandungan asam lemak dalam walnut, semacam kacang kenari, memberi positif pada perkembangan sperma.

√Dalam kajian, lelaki yang mengamalkan walnut selama 12 minggu mengalami peningkatan kekuatan, pergerakan, serta bentuk sperma yang positif.

4. Makan makanan yang boleh membantu meningkatkan kualiti dan bilangan air mani.

√Antaranya adalah sayur asparagus, bawang merah, bawang putih, brokoli, buah pisang dan tiram.

5. Makanan yang kaya dengan zink dapat memantapkan kilang sperma.

6.Ambil buah-buahan yang kaya dengan vitamin C. Vitamin C boleh membantu badan anda untuk hasilkan lebih banyak sperma.

7. Pengambilan Suplemen tambahan untuk memberi nutrisi secukupnya.



Bagi mereka yang inginkan supplement shaklee..

Hubungi 017-9506861 ( whatsapp / sms)

Friday, March 25, 2016

Ceriteraku : Mengidam

Kali nie mengidam masam masam Je.jeruk?? Bukan la dalam list tapI Paeh tempoyak..




mint aie la dia Paeh tempoyak... yang buatkan aii mandi tak basah, makan tak Kenyang ,tidur tak Lena lag I,,Dan bila malam.. termimpi mimpi.


Dulu, aii tak layan benda ini semua.Tapi sejak mengandungkan anak no 3,boleh terima la tekak nie.. 


Seriously,memang aii geli sangat sangat dengan ikan patin nie..tapi sekarang,bukan lagi.. sampai menjilat jari aii makan.Ya Allah!! heaven nya lahh...lepas mengidam. 

kisahnya.. dari bulan lepas lagi tekak nak makan.Alhamdulillah! Misi berjaya kali nie

Ps: siang siang kena bagitau .. paeh tempoyak nie,bukan aii masak tau.. Kang ada yang minta resipi pula.

Wednesday, March 23, 2016

Mashed potato (Ala kFC)

 Harini terajin,Nak habiskan stock ubi kentang di dapur.. maklumlah Cik hubby belikan 1guni ubi kentang.. ehh,bukan guni bsr tuu.yang kecil.. dalam 13biji juga.. Jadinya terhasil la mashed potato ni.

Dah try n error..lastnyee,resipi nie yang kena tekak.

Bahan-bahan (Kentang):

8 biji kentang
6 Sb susu tepung (dutch baby) kalo Nak pakai susu kotak pun boleh
sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar)
sedikit serbuk lada hitam dan lada sulah

Cara-caranya; 

1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong 

2. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 20 minit.

2. Bila kentang sudah empuk, toskan air dan letakkan semula di atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan. Dah kering boleh alihkan dari atas api.

3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.( saya hancurkan kentang menggunakan pemukul telur..cepat hancur)

4. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih.

5. ( bancuhkan susu tepung bersama air ..agak2 650ml) Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata.







Cara Buat Gravvy : 

650 ml air
  1 kiub pati ayam 
    5 ulas bawang merah - cincang
    1 batang saderi - cincang
    4 sb buttercup
    4 sb tepung gandum
    1 sudu besar sos tiram
    sedikit serbuk lada hitam
    kicap pekat
    garam (rasa dahulu.,,sebab sos tiram dah masin.. taknak letak pon boleh)

Cara-cara

Masukkan buttercup 4 sudu Dan Tumiskan bawang putih bersama bawang merah (ketepikan)

    Masukkan air (650ml) dengan kiub stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.

    Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.

    Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.

    Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.

    Masaklah ikut pekat mana yg disukai.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.

Monday, March 21, 2016

CHEESEKUT NESTUM

KEMPEN:: Jom buat sendiri Cheesekut... 
Kalo beli ni,bekas kecil dah RM 6 .. sekali ngapp Je habiss. Kalo ada 5 orang anak yang suka makan cheesekut,takkan Nak beli sorang satu kan...penggsaan! MUDAh jee buat cheesekut,tak payah bakar.Hanya sejukkan dalam peti saja.

BAHAN BAHAN:


250gm Cream Cheese 

75gm Buttercup 

 1 cawan dairy whipping cream

  1/3 tin susu pekat (tin 525 g)

  1 pek Cracker ( Cap Pingpong pun OK)

  2 cawan susu segar – untuk rendaman biskut (aii guna susu tepung dan bancuh dengan air)
 
  Setengah cawan Nestum





Cara Membuatnya:

   √  Pukul cream cheese dan butter, (saya pukul dalam blender jer). Dah kembang, masukkan susu pekat, pukul lagi dan akhirnya masukkan whipping cream, pukul sehingga sebati.

   √ Rendam biskut (jangan sampai lembik) dan susun di dalam loyang/bekas.


 √   Sapukan campuran cream cheese tadi sehingga rata, jangan terlalu tebal. Saya hentakkan sedikit bekas tu.. agar cream cheese tu rata dan masuk kecelah-celah biskut.

  √  Kemudian taburkan nestum.

√    Ulangi langkah tersebut sehingga selesai.

√ Masukkan ke dalam peti sejuk dan hidang ketika sejuk.



Yang nie aii tabur VICO sebagai hiasan atas





Nie pula hiasan : nestum biskut yang dihancurkan

Ps:Terpaksa jadikan 2 bekas... nanti si Sara makan sorang2 ..orang Lain takbole merasa la jawabnyeeee.. tehehehehe..pssst! Nie pun aii masuk kejap Je dapur sejak preggy, tak boleh lama lama.. jap lagi pitam.


Anggaran Kos Cheesekut ialah RM 38. . .. itu aii JIMAT! tak guna fresh milk...just bancuh susu tepung Hubby jeee... kikiki.Zaman berjimat!


Selamat mencuba kawan kawan..

Friday, March 18, 2016

Jurulatih Baru TOK GAJAH

KUANTAN : Bekas pengendali skuad Harimau Muda, Mohamed Razip Ismail dilantik menjadi ketua jurulatih Pahang bagi menggantikan Ahmad Shaharuddin Rosdi yang meletak jawatan berikutan prestasi buruk pasukan itu dalam Liga Malaysia setakat ini.

 


Jurulatih berusia 54 tahun yang juga bekas pemain kebangsaan dan Kuala Lumpur itu, secara rasmi memikul tanggungjawab berkenaan selepas menandatangani kontrak dengan Persatuan Bola Sepak Negeri Pahang (PBNP) di sini, semalam.

Mohamed Razip yang turut turun padang untuk sesi pengenalan bersama pemain skuad Tok Gajah, berazam memperbaiki prestasi pasukan itu yang sebelum ini menjadi antara gergasi bola sepak tanah air.

"Saya akan cuba sebaik mungkin mengubah nasib Pahang yang pada masa ini berada di tangga bawah. Bagaimanapun, saya tetap bangga kerana dapat melatih Pahang," kata Mohamed Razip ketika ditemui selepas sesi suai kenal dengan barisan pemain Pahang.

Pada masa sama, beliau turut merakamkan penghargaan kepada Presiden PBNP, Tengku Abdul Rahman Sultan Ahmad Shah, atas kepercayaan melantiknya mengendalikan skuad itu.

Mohamed Razip yang pernah menjadi pemain pasukan kebangsaan pada 1984-1989 mempunyai pengalaman menjadi jurulatih Harimau Muda dan Harimau Muda B.

Mengulas mengenai prestasi skuad Tok Gajah ketika ini, beliau berkata kira-kira 90 peratus barisan pasukan itu adalah pemain muda yang memerlukan bimbingan dan masa untuk membuktikan sesuatu.

"Sehubungan itu saya amat berharap PBNP dapat memberi peluang kepada saya melatih pemain ini sehingga ke akhir musim dan sasaran utama saya adalah untuk mengubah kedudukan skuad ini seterusnya melayakkan diri ke Piala Malaysia.

Slumber: bharian

Thursday, March 17, 2016

Churp Churp

Setelah sekian lama  tak jenguk  churp churp.Alhamdulillah...,semalam baru sempat intai akaun churp churp tetiba.Pelik la kan. Sebab ape boleh naik earning ..




Ohhh..rupanya baru la duk teringat.Bulan februari tempohari join Contest 'Playboy perfume' yang meraikan sempena bulan Valentine.Tak menang pun,tapi dapatlah earning RM 5 untuk 2 keping gambar kat instagram..

Next time,nak lagi join. Tapi banyak ketinggaln laa..

Hamil Lagi...

Assalamualaikum Dan  salam pagi semua. Alhamdulillah~ dapat menikmati lagi alam ciptaan Allah. Entri Kali ni, em.... em...em


Okay... entri nie sambungan dari kisah semalam ..baca kat SINI

Harini check upt ( urine pregnancy test ) naik 2 line. Gulp!!! Tapi aii sikit tak terkejut pun.Malahan bersyukur kerana Allah masih berikan lagi Rezeki baby.. Iyealah.. aii dah tua,29 pun tahun nie ( perempuan bila umur dah meningkat macam macam penyakit mengganggu organ peranakan : cyst,Fibroid atau Pcos) Eloklah ada baby lagi.Soffea pun bulan depan dah 1 tahun.. Maknanye,nanti anak aii rapat la.Bersusun...ekekekeke.

Reaksi Suami

Terperanjat! Cik Hubby. Boleh pulak dia bagi ceramAh..kata soffea masih kecil.Haaahahaha. Aii balaslah.. kata nanti dah tua susah pula Nak tambah. Terdiamlah hubby kat situ. ( Rezeki dah ada,terima Je ).








Supplement Membantu

E
hem .. sebelum kehamilan berlaku,aii makan Omega Guard alfalfa Complex je. Dan Cik hubby aii makan Vivix .. kata aii kat hubby.

 Ina : Abang,makan vivix nie kan.. Abang makan bagi masalah kencing manis dan Kolesterol / darah tinggi tapi mana la tau,dengan izin Allah kita dapat baby lelaki pulak ke Kan?. Hikhikhik~ Sebab salah satu fungsi Vivix Ialah membaiki DNA. Haaaa...Akar umbi kencing manis bermakna takde jugak pada baby no 3 nie.

 Hubby: Errkkkk .. (Muka malas nak layan Isteri).

**Alhamdulillah.. aii gurau gurau je dengan hubby. Ternyata allah dengar.Mengandung jugak aii no 3.. hikikss~


Nak dapatkAn supplement shaklee?
Hubungi 0179506861

Step by step akan diajar cara pengambilan supaya berkesan

Wednesday, March 16, 2016

Tekak Oh tekak

Lewat update entri Kali nie... tak larat sangat.Badan letih je sejak kebelakangan nie, humm. Kuat sangat tidur, sensitif sangat, tekak pula kuat makan..(kalo lapar Je,mesti terasa loya.. dalam tekak nie..bergelora Je air liur.Terasa penuh Je).

Kawan kawan cakap,dah ada isi. Mungkin  betul..mungkin tak.Haiiiss la..selalu lupa Nak beli UPT tu.Nak pergi klinik,maluuu. Kang takde,dah patah harapan Cik hubby aii. Tapi tanda tu dah ada la sikit... (bulan lepas miss period ..bulan nie pulak spotting.Hermmm)


Now,bulan 3 nie pulak.. area miss V terasa keras ( herm... mase anak no 2 pon perasan gak keras kat area situ). Hahahaha... aii nie banyak sangat teori tatau boleh pakai idak..hihihi. Mungkin Lain orang lain tanda- tanda.

Lagi satu...aii breastfeeding yang no 2 ( 11bulan) semasa bf tu,terasa pedihnya.Herm...macam dah tuuuu.


Okay..naanti da official ke ape aii inform kat entries next ya.

Tuesday, March 15, 2016

MANGO CHEESE KEK



Tuan empunya resipi telah mngizinkan resipi nya diambil untuk rujukan.. alhamdulillah~~~ takdelah susah nak scroll. Maklumlah ade beratus kot resipi dia.. jenuh nak scroll down.. jadi...,sini lah kita tempek.  yang nak Follow tuan empunya resipi sila lah.. Azlina ina (eh eh..,sama pulak fesbuk kite)



Bahan Bahan  kek manggo lessy cheese

3bijik telur ayam
1sb ovalate
1 1/4 cawan tepung gandum
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
1sk cream off tartar
2 bijik mangga
1/4 cawan minyak
Pewarne kuning atau oren
3/4 cawan gula
1sb gelatin (elak kan puri yg dilorek atas kek jd lebam)
Satukan telur+gula+ovalate+esen sket mix kan..nak letak pewarna kuning sket pon boleh
 Blender mangga yg dipotong halus dgn susu cair atau air sket smpai jd puri cam tu
 
AYAKKAn tepung
Dah gebu adunan mix masukkn puri td 3sb atau kalau ade pes mangga letak 1sb lg sedap

masukkan PURI mangga 3Sb


 
masukkan tepung secara sikit sikit ( mix kan.. selama 4 minit biar sebati)


 
campurkan minyak..biarkan sebati
 
masukkan adunan separuh ..dan kukus selama 20 minit
 BAHAN UNTUK CREAM CHEESE





Dah siap bia sejuk jap baru tuang cream cheese
250g cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan whipping
Blender dan tuang atas kek
Tabur hirisan mangga
campurkan dgn 1sb gelatin yg dicampur dgn air suam dan kacau dah larut masuk dalam lebihan puri lessy mangga td dan kacau masuk plastik dan paipkan atas kek..kalau nak letak puri dgn air panss sket pon xpe tp lebih 2 ari die akan jd lebam kuning tu jd coklat xshantek tuk niaga leh praktik kan hal ni
** sejukkan selama 4 jam.. kemudian baru bole makan.
selamat mencuba...
sumber :azlina ina

POST TERKINI!!

Resipi Roti asas

250 gram Tepung Roti / High Protein 50 gram Margerin (ina guna margerin Pelangi) 50 gram Gula Kastor 1 sudu kecik...