Read more: http://www.azhafizah.com/2013/11/tutorial-ringankan-blog-dengan-lazyload.html#ixzz41XVpsa2x

Monday, March 9, 2015

Rengat:: Sakit Selepas Bersalin

Assalamualaikum semua...

 Harini baru Je minggu ke 32 kehamilan (32minggu 3hari).Otak terlintaS nak tulis artikel rengat.Walaupun due date lambat lagi,heee.. Itu pun jika sempat bersalin 39 @ 40minggu (dari kes anak pertama,ina bersalin minggu ke 35..)ina sudah terfikir akan rengat.Erkkk... sakit.


 

Apa itu rengat..?

 

 ikut pemahaman ina,rengat nie ialah darah kotor semasa bersalin tidak keluar habis dalam badan selepas bersalin. macam ina...,serangan sakit rengat semasa berpantang hari ke 3. Hanya allah je yang tau masa tuu, siap menangis lagi tau. hihihihihi...ina ni cengeng sikit. waktu tu, tengahari rengat datang menyerang.Memang sangat-sangat sakit.Sakitnya seolah nak bersalin lagi...sudah la luka jahitan masih baru...miss V Terasa kembang kuncup masa rengat menyerang. Sara masa tuu, terabai la.. kesian pulak.

Sakit rengat ini berpunca dari darah yang tidak habis di keluarkan dari badan kita..Sepatutnya selepas bersalin, badan kita dah bersih dari darah tersebut yang sekian lama terkumpul dalam badan kita.Hanya ibu2 yang mengalami keadaan ni yang tahu bertapa sakitnya..Kesakitan yang dialami oleh ibu-ibu yang diserangrengat sama seperti kesakitan konsyraksi hendak melahirkan anak.Ketulan darah yang bergerak-gerak dalam rahim ibu seolah-olah seperti ada bayi yang hendak keluar.Boleh bayangkan tak??


Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin



Sakit rengat ini berpunca dari darah yang tidak habis di keluarkan dari badan kita..Sepatutnya selepas bersalin, badan kita dah bersih dari darah tersebut yang sekian lama terkumpul dalam badan kita.Hanya ibu2 yang mengalami keadaan ni yang tahu bertapa sakitnya..Kesakitan yang dialami oleh ibu-ibu yang diserangrengat sama seperti kesakitan konsyraksi hendak melahirkan anak.Ketulan darah yang bergerak-gerak dalam rahim ibu seolah-olah seperti ada bayi yang hendak keluar.Boleh bayangkan tak??

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

 Sedikit Tips apabila diserang rengat


 #Cuba kencing dengan kerap. Sebab punci kencing yg penuh akan mengambil ruang rahim. Sebab tu la rengat boleh terjadi. In fact bukan takat sakit je. Pendarahan pon boleh jadi lebih teruk lagi.

 

 #Baring meniarap dan letakkan bantal pada bahagian bawah abdomen. Tapi kalau c section camni nak baring meniarap. Huhu.

 

 #Kebanyakan hospital akan bagi painkillers untuk kita tahan rasa sakit yg datang selepas melahirkan ni. Kalau rasa sakit tu muncul seminggu lepas bersalin atau sakit menjadi jadi, refer dengan doktor cepat sebab risau ada jangkitan kuman. Pada saya, penggunaan painkillers ni elokla dijadikan sebagai resolusi terakhir. 

 

 # Gunakan warm packs. Kalau orang melayu kita prefer bertungku kot kan. Sekarang ni banyak jenis tungku dah. Kalau takde batu sungai boleh guna tungku besi, tungku herba, tungku tanah liat. Macam -macam ada. Bila letak tungku atas perut dapat la mengurangkan kesakitan dan mengeluarkan saki baki darah beku yg ada dalam rahim tu. 

 

# Berurut pon dapat melegakan rengat ni. Kalau tak rengat pon memang urutan la cara paling sesuai dan best untuk legakan sakit2 badan lepas melahirkan. Bestnya kena urut..keletak keletuk bunyi tulang.bestt.

 

 # Sapukan minyak panas. Ni pon salah satu cara untuk melegakan rengat dan sakit2 badan lepas bersalin. Lagi2 kalau pakai minyak panas. Memang lega la.

 

Selamat berpantang!

set berpantang sudah beli?

kalau belum,meh la order set berpantang shaklee..

selamat dimakan sejurus beberapa minit bersalin

selamat dimakan siibu samada bersalin secara pembedahan mahupun secara normal

tidak mengganggu pengeluaran susu sebaliknya memperbanyakkan penghasilan susu badan (mengenyangkan baby)

tidak menyebabkan kuning (jaundis)

memberi tenaga kepada siibu selepas seharian berhempas pulas proses bersalin

menghasilkan sel darah putih

mengelakkan meroyan (stress)

percepatkan luka bersalin sembuh

bantu ibu tidur lena

 

bagaimana ingin order?

sms / whatsapp ke no 017-9506861 / 016-9232988

cod sekitar kuantan pada setiap hari

 

No comments:

Post a Comment