Monday, March 16, 2015

KEPENTINGAN PENYUSUAN SUSU IBU KEPADA IBU DAN BAYI

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT Pagi..

Selamat pagi semuanya..musim sekolah sudah bermula harini.. mesti mommies semua berada dikampung saat ini kan? erm, untung la yang balik kampung tuu.Ina disini, sedang menunggu hari je. Jadi,DUK la dirumah nie.Mommies semua ada bawa bekalan supplemen tak dikampung? harap bekalan mencukupi laa,kalau tak cukup,boleh la order dengan ina yea.. hihihih. harini kita bercerita pasal kepentingan penyusuan kepada ibu dan bayi..Mommies di luar sana yang sedang mengandung tu, eloklah dari sekarang anda set minda untuk menyusukan anak sehingga 2tahun. Sebenarnya minda kita yang mengawal kuantiti pengeluaran susu..sebab kita asyik duk fikir..susu takde,eh..susu aku kering,eh..nipple breast aku buta..susahlah aku nak menyusu.

entri kali ini mengenai kepentingan penyusuan susu ibu kepada bayi dan ibu.Jom teruskan pembacaan anda..

KEPENTINGAN PENYUSUAN SUSU IBU KEPADA BAYI :

  1. SUSU ibu adalah pemakanan yang unggul, memenuhi keperluan pertumbuhan dan perkembangan bayi.

  2. melindungi bayi dari pelbagai jangkitan , dapat mencegah sesetengah kematian bayi.

  3.  mengurangkan risiko alahan, seperti juvenille-onset diabetes,obesiti dan darah tinggi.

  4. Telah tersedia, pada bila-bila masa ,tidak memerlukan sebarang penyediaan.

  5. kandungan SUSU ibu berubah mengikut keperluan bayi.



KEPENTINGAN PENYUSUAN SUSU IBU KEPADA IBU

 

IBU dapat mengurangkan risiko :::

 

  1. Kanser payudara dan beberapa jenis kanser ovari.

  2. Patah tulang pinggul apabila meningkat  usia (osteoporosis)

  3. Membakar lemak badan yang terkumpul semasa hamil dan seterusnya akan mengembalikan bentuk badan asal.

  4. Mempercepatkan  pengecutan rahim selepas bersalin dan melewatkan kedatangan haid.

  5. Menjarakkan kehamilan.

  6. Merapatkan ikatan kasih sayang  antara ibu dan bayi.

     

     supplemen penyusuan susu ibu

    VITALEA – VITAMIN C – BCOMPLEX

    vitalea/multivitamin membekalkan vitamin dan mineral penting buat si ibu yang mungkin tak dapat nutrien lengkap dari diet harian.

    bekalan vitamin C dan B yang cukup dalam diet harian ibu dapat membantu menghasilkan susu ibu yang berkhasiat dan sihat untuk memberi kesihatan menyeluruh buat ibu dan bayi.


    kenapa vitamin C penting?

    sebab vitamin C memainkan peranan penting dalam pertumbuhan sel tumbesaran bayi.


    kenapa pulak vitamin B complex penting?

    sebab vitamin B complex dapat mengekalkan kesihatan sistem saraf bayi. ia juga penting untuk penghasilan hormon dan sel darah merah bayi.

    buat si ibu pulak, ia dapat mengurangkan tekanan sekaligus dapat buat ibu sentiasa berasa tenang.


    ESP

    bayi kita memerlukan sumber protien yang mencukupi dalam proses tumbesaran kerana protien adalah ‘basic building block of the body’.

    selain tu, sumber protien yang selamat seperti non-gmo soy sangat membantu dalam penghasilan susu ibu.



    OSTEMATRIX


    susu ibu dihasilkan 40% daripada kalsium.
    dan, kalsium ini sangat penting untuk tulang dan gigi yang sihat buat simanja.

    OMEGA GUARD

    omega guard yang mengandungi omega-3 fatty acid sangat membantu dalam perkembangan otak dan mata yang sihat buat si manja.
    kajian saintifik membuktikan, lebih banyak bekalan omega-3 anda bekalkan kepada bayi anda, lebih hebat dan cepat neurons akan berhubung sekali gus menjadikan anak kita pintar.

    ALFALFA

    alfalfa mengandungi banyak nutrien penting seperti vitamin K,A,B1,B6,C,E kalsium, zinc and iron.
    kesemua nutrien2 ini adalah penting untuk tumbesaran bayi yang sihat.
    dan….alfalfa ini adalah rahsia turun temurun untuk menambahkan susu ibu!

BAGAIMANA UNTUK MEMBUAT TEMPAHAN?

SMS / WHATSAPP 017-9506861

COD SEKITAR KUANTAN PADA SETIAP HARI

POSTAGE KE SELURUH MALAYSAI.

 

 

No comments:

Post a Comment

POST TERKINI!!

Resipi Roti asas

250 gram Tepung Roti / High Protein 50 gram Margerin (ina guna margerin Pelangi) 50 gram Gula Kastor 1 sudu kecik...