Saturday, March 28, 2015

cod shaklee setiap hari (kuantan)

Cod harini...sempat lagi duk cod bagi bulan march, walaupun duk sarat mengandung.



Omega guard - Utk ibu mgandung ,bgus BG perkembangan IQ janin, mengawal berat badan IBU semasa mgandung


Cinch shake - khas BG mereka yg ingin kecilkan pinggul,lengan , peha @ bahagian yg menggeleber tuuu.


Ostematrix - kalsium Sgt penting bg setiap manusia,tujuannya elakkn osteoporosis (reput tulang) sebelum usia emas , Sgt penting BG IBU mengandung,menyusu,berpantang, sembelit,insomnia


Vitamin C - bgus bagi pembentukan Kolagen,elakkn gusi bdarah, Kulit kering,jerawat,resdung,dll

Vitamin E - kesuburan lelaki,hilangkan parut dgn cepat..,jeragat, cantikkan Kulit,anti kanser (halang pembentukan sel kanser Dr terus merebak)


Lbih info, Hubungi 017-9506861 SMS / whatsapp
Kawasan cod: Sekitar kuantan

Thursday, March 26, 2015

Pemberian Suami

Assalamualaikum..salam tengahari semua.

Actually,entri nie lama dah ina Nak update.Tapi asyik tertangguh saja.Ada saja halangan.. kali nie betul-betul free.

Tengok tajuk entri, mesti awak-awak semua boolaat bijik mata kan? Bukan berlian,bukan seguni emas tapi Senaskh Al Quran... pemberian suami.Hekhekhek... saja propa.Kasi panas sikit.

Inilah pemberian suamiku,tidak ternilai. Gembira tidak terkata dapat senaskah al - Quran.I love it.. Suami macam tau-tau Je ina Nak beli gantikan yang baru. Al Quran lama,muka Surat depan hilang.. huhuhuhu. Selalu mengaji Dari tengah-tengah juzuk je.Sudah ada yang baru nie, bolehlah start Dari juzuk pertama.. alhamdulillah,syukur sangat dapat Quran baru.

Yang menarik tentang al Quran nie,tulisannya besar (al maklumlah,ina nie suka baca tulisan besar..laju Je baca).Mudah dibaca,ejaan jelas kelihatan (baris-baris huruf mudah dibaca)..seronok la bacanya.

Sekian ..cerita harini. Hihihihi.. Sekarang tengah berehat,35minggu kehamilan.. kerja dah takboleh buat berat-berat dah..Syukur,ayah Dari kampung datang membantu tengok tengokkan cucu.

Monday, March 23, 2015

Batu Bertungku

Assalamualaikum Dan selamat pagi
Nah! Hamek Kau...
Nie persediaan berpantang nanti. Hihihhi...
Pecah satu ...ada baaaanyaak lagi,so standby laa.sementara Nak menunggu 44hari berpantang.
Kegunaan batu nie?? Menurut orang tua lama-lama @ Mak bidan..Batu nie bagus sangat dalam mengeluarkan darah-darah Kotor.
Caranya.. ,mestilah kena bertungku 6Kali sehari maksima.Confirm badan pun cantik nanti.Antara malas dengan rajin aje Nak bertungku tu.
Bagi mengeluarkan darah Kotor,mestilah bertungku (tekan) dengan batu kearah Rahim...arah atas.Sengkak... Dan INI pun ada caranya jugak tau.Tekan tungku tu ditempat yang sakit..
Nota: mestilah lapik batu sungai dengan Kain, sebelum bertungku panaskan dahulu batu tersebut .
Ina standby banyak batu nie,sebab macam dulu...tengah Bakar batu tetiba crack Dan pecah.
Mommies yang bakal bersalin...set berpantang / bersalin sudah ke beli?
Jika belum,boleh la mencuba set bersalin shaklee
Bagaimana ingin dapatkan?
Terus sms / whatsapp ke no 017-9506861 / 016-9232988
Kawasan CoD : beserah,batu hitam,sg karang, Tg Lumpur, bukit sekilau, bukit setongkol, cenderawasih,balok,Dan sekitar bandar kawasan
Penghantaran pada setiap hari..
Pengeposan ke seluruh Malaysia..

Ceritaku : Menginjak 35minggu Kehamilan

Assalamualaikum Dan selamat malam.

Baru laa, berkesempatan untuk mengupdate blog.Sekarang kandungan ina dah mencecah 34minggu 6Hari. Alhamdulillah...alhamdulillah,alhamdulillah.Diberikan kesihatan baik sepanjang mengandung.Sakit-sakit kontraksi palsu biasa aje.

Dan harini,kontraksi kesekian kalinya.Terasa macam Nak uzur pun hado..habis sakit-sakit dari pergelangan kaki sehinggalah pinggang .Harap Kali ini bersalin cukuplah bulan..cukup 40minggu ke.Ehem.

Walaupun doktor wyko dah warning,bahawasanya (ececeh) ina akan bersalin sebelum 35minggu..iaitu lagi awal semasa bersalinkan Sara dulu. Tapi kuasa Allah,siapa tau.Mungkin betul atau mungkin tidak. Itu hanya jangkaan seorang doktor.

Mengikut jangkaan seorang ustaz pula, ustaz tu menjangkakan ina bersalin 30hb march iaitu 35minggu tepat.Katanya lagi, perut ina da banyak kosong diatas.Dan paling terkejutnya..,dari pemerhatian dia. Baby dalam perut nie,baby lelaki.Wallhualam.. Kalaulah betul alhamdulillah.Tujuan sebenar berjumpa ustaz sebab Nak Mintak air penawar,tapi dah ustaz bagitau cenggini.Dengar jelaa...Sekian.

Sesiapa kat sinI Nak order set Berpantang @ set bersalin shaklee?

Terus sms/ whatsapp ke no 017-9506861 @ 016-9232988

Kawasan cod : Batu Hitam,sg karang,bukit sekilau, bukit setongkol, cenderawasih,Teluk cempedak,beserah Dan seluruh kuantan

Postage : ke seluruh negara

Wednesday, March 18, 2015

sengkuang Cina


                                                     Sengkuang Cina.... INI laa dia.

 assalamualaikum..

harini gembira tak terkata, sebab encik suami belikan sengkuang cina.sYUKUR ..,alhamdulillah,akhirnya dapat la juga tekak nie merasa sengkuang cina.Sedap... sekali pandang, macam buah sejenis kerdas tu..(alaaa, yang macam petai..bau dia laaa..)tak sangka pula, suami pandai membeli..hihihihi.Kita yang perempuan nie pula, tak tau bentuk rupa sengkuang cina...rupanya bentuk macam bawang.. kecil-kecil cili padi rupanya..

KHASIAT SENGKUANG CINA


1. Penawar bronkitis


2. Menurunkan tekanan darah tingggi


3. Meredakan selesema, batuk dan demam


4. Mengelakkan bayi terkena jaundis @ penyakit kuning. Ibu-ibu perlu mengamalkan sewaktu mengandung.

 

 

Tuesday, March 17, 2015

surah maryam


Mommies... jom amalkan surah maryam.


Setiap kali lepas solat, bacalah satu mukasurat.

Insyallah.. cepat.. habis.


Selamat mencuba


Notakaki :: Nak baca 10x pon tak apa.. mudah Je.Dapat banyaaaaak pahala..



mommies, sudah hampir bersalin nie. pstt! set bersalin sudah ke beli? atau masih mencari?


meh sini, ini antara fungsi set bersalin di shaklee



SET BERSALIN SHAKLEE

VITAMIN C 180tablet:

Mempercepatkan penyembuhan luka jahitan
Memperbaiki tisu sel yang rosak semasa bersalin

B COMPLEX 120 Tablet

membantu menghasilkan sel darah merah
Membantu melawan simptom tekanan dan murung 
Mencegah penyakit murung atau meroyan

VITALEA 120 TABLET

Memberi tenaga dan mengandungi zat besi yang sangat penting kepada ibu selepas bersalin

ZINC COMPLEX 120 Tablet

sesuai bagi mereka yang sukar makan ikan haruan.
Membantu mempercepatkan luka dalaman (rahim) cepat sembuh
Mengurangkan masalah rambut gugur selepas bersalin

ESP 

MEmbantu penghasilan susu badan
menghilangkan parut pembedahan

OSTEMATRIX 120 Tablet

megelakkan dari masalah sembelit semasa berpantang
kalsium penting bagi penghasilan susu badan
bantu ibu tidur lena selepas seharian menjaga baby

KELEBIHAN SET BERSALIN SHAKLEE::



Set Bersalin Shaklee bantu pulihkan tenaga ibu selepas bersalin.baby blues

25% hingga 85 % wanita mengalami keadaan sugul beberapa hari selepas bersalin. Makanan berkhasiat dan sihat perlu diambil dengan segera sesuai dengan keadaan pantang. Suplemen dalam Set Bersalin ini lengkap memenuhi keperluan ibu bersalin kerana membantu ibu segera pulih daripada kepenatan dan keletihan.

Jadi ibu akan berasa cergas dan bertenaga. Nak jaga anak pun tak letiH


Set Bersalin Shaklee bantu pulihkan luka perineum/episiotomy dan pembedahan dengan cepat.

Kebanyakkan ibu berpantang yang mengambil Set Bersalin Shaklee memberikan testimoni positif di mana luka pembedahan caesarean mereka cepat sembuh.

Walaupun pembedahan caeserean adalah cara bersalin mudah namun kesakitan selepas itu bukan mudah berbanding ibu yang bersalin normal



Set Bersalin Shaklee mengatasi sembelit ketika berpantang.

 

 


Saya selalu dihujani soalan ibu berpantang yang sembelit. Sembelit adalah mimpi ngeri yang bagi ibu sedang berpantang. Sembelit berlaku kerana ibu berpantang tidak minum air pada kadar yang diperlukan badan dan tidak ambil kisah mengenai makanan yang diambil semasa tempoh berpantang. InsyaAllah, pengambilan Ostematrix membantu mengurangkan masalah sembelit..

Pengalaman ina semasa berpantang, duk di toilet 12jam,bayangkanlah.. masa tu ina tak kenal lagi shaklee.Makan ubat hospital..ya allah.Perut sudah terasa nak membuang tau tak? tapi yang keluar hanya air najis..sakit woooo~~ keadaan perut masa tu macam blender.hisssshhh..tak sanggup..

jadi, ina taknak la ini semua berlaku pada anda semua..kesian,baby terabai lagi. dengan sakit jahitan lagi..tak tertanggung.


bagaimana ingin order set bersalin shaklee?

sms/whatsapp ke no 0179506861 / 016-9232988

cod sekitar kuantan pada setiap hari

postage ke seluruh negara

 

 

Monday, March 16, 2015

ceritera :: 34minggu kehamilan

Huisssh...

 

Baby nie duk tomoi ke dlm perut nie? Hiiiihi.

Kejap berbonjol..kejap mengerik.

Sampai mama boleh pegang kaki / tangan kamu..
‪#‎sweetmoment‬ tak lama dah kamu Nak berjumpa ngn mama

Aktif Sgt... lepas dpt mkn, terus senyap.

 

Nota: yg sedang ikhtiar hamil, semoga berjaya.. jgn lupa bcomplex with asid folik produk wajib 3bulan sblm merancang kehamilan.

 

Pastikan juga, kitaran Haid anda tiada masalah.. jika mempunyai masalah consume bsama Gla complex... 

notakaki :: setiap permasalahan berlainan saranan produk

 

Utk lebih info,berkaitan dengan masalah kesuburan
direct Sms / whatsapp
017-9506861

cod sekitar kuantan pada setiap hari

postage ke seluruh negara

AMALAN MINUM AIR HUJUNG RAMBUT SEMASA MENGANDUNG

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT MALAM..

malam nie nak tulis entri, tak banyak pun.Hanya secuit jee..nak bagi petua apa yang ina dapat dari mak dan seorang ustaz.Yang baik wajib la kita share kan...?tak mau kedekut-kedekut ilmu nie.

 

Petua mudah bersalin::

Amalkan minum air titisan hujung rambut setiap Kali selesai mandi..

Masa mengandungkan iman sentiasa buat.. sampai termuntah2 lagi tu..

Kata Ustaz ::

Amalkan semasa Mandi sebelum solat subuh..sambil berselawat keatas nabi 3x.

Katanya lagi... bukan saja2 amal begitu, sebab baby keluar pun mula Dari kepala dulu kan? Iaitu rambut.. begitula mudahnya nanti bersalin.

 

 haaa..cenggitulaah amalan ina dari masa mengandungkan anak pertama dulu dan sampai mengandung kali ke dua pun,ina teruskan juga amalan nie.Selagi tak langgar syarak atau mendatangkan amalan khurafat kan..?

 

 JOM ORDER SET KEHAMILAN / SET BERSALIN SHAKLEE

DIrect sms/whatsapp ke no 0179506861 / 0169232988

cod shaklee sekitar kuantan pada setiap hari


KEPENTINGAN PENYUSUAN SUSU IBU KEPADA IBU DAN BAYI

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT Pagi..

Selamat pagi semuanya..musim sekolah sudah bermula harini.. mesti mommies semua berada dikampung saat ini kan? erm, untung la yang balik kampung tuu.Ina disini, sedang menunggu hari je. Jadi,DUK la dirumah nie.Mommies semua ada bawa bekalan supplemen tak dikampung? harap bekalan mencukupi laa,kalau tak cukup,boleh la order dengan ina yea.. hihihih. harini kita bercerita pasal kepentingan penyusuan kepada ibu dan bayi..Mommies di luar sana yang sedang mengandung tu, eloklah dari sekarang anda set minda untuk menyusukan anak sehingga 2tahun. Sebenarnya minda kita yang mengawal kuantiti pengeluaran susu..sebab kita asyik duk fikir..susu takde,eh..susu aku kering,eh..nipple breast aku buta..susahlah aku nak menyusu.

entri kali ini mengenai kepentingan penyusuan susu ibu kepada bayi dan ibu.Jom teruskan pembacaan anda..

KEPENTINGAN PENYUSUAN SUSU IBU KEPADA BAYI :

  1. SUSU ibu adalah pemakanan yang unggul, memenuhi keperluan pertumbuhan dan perkembangan bayi.

  2. melindungi bayi dari pelbagai jangkitan , dapat mencegah sesetengah kematian bayi.

  3.  mengurangkan risiko alahan, seperti juvenille-onset diabetes,obesiti dan darah tinggi.

  4. Telah tersedia, pada bila-bila masa ,tidak memerlukan sebarang penyediaan.

  5. kandungan SUSU ibu berubah mengikut keperluan bayi.



KEPENTINGAN PENYUSUAN SUSU IBU KEPADA IBU

 

IBU dapat mengurangkan risiko :::

 

  1. Kanser payudara dan beberapa jenis kanser ovari.

  2. Patah tulang pinggul apabila meningkat  usia (osteoporosis)

  3. Membakar lemak badan yang terkumpul semasa hamil dan seterusnya akan mengembalikan bentuk badan asal.

  4. Mempercepatkan  pengecutan rahim selepas bersalin dan melewatkan kedatangan haid.

  5. Menjarakkan kehamilan.

  6. Merapatkan ikatan kasih sayang  antara ibu dan bayi.

     

     supplemen penyusuan susu ibu

    VITALEA – VITAMIN C – BCOMPLEX

    vitalea/multivitamin membekalkan vitamin dan mineral penting buat si ibu yang mungkin tak dapat nutrien lengkap dari diet harian.

    bekalan vitamin C dan B yang cukup dalam diet harian ibu dapat membantu menghasilkan susu ibu yang berkhasiat dan sihat untuk memberi kesihatan menyeluruh buat ibu dan bayi.


    kenapa vitamin C penting?

    sebab vitamin C memainkan peranan penting dalam pertumbuhan sel tumbesaran bayi.


    kenapa pulak vitamin B complex penting?

    sebab vitamin B complex dapat mengekalkan kesihatan sistem saraf bayi. ia juga penting untuk penghasilan hormon dan sel darah merah bayi.

    buat si ibu pulak, ia dapat mengurangkan tekanan sekaligus dapat buat ibu sentiasa berasa tenang.


    ESP

    bayi kita memerlukan sumber protien yang mencukupi dalam proses tumbesaran kerana protien adalah ‘basic building block of the body’.

    selain tu, sumber protien yang selamat seperti non-gmo soy sangat membantu dalam penghasilan susu ibu.



    OSTEMATRIX


    susu ibu dihasilkan 40% daripada kalsium.
    dan, kalsium ini sangat penting untuk tulang dan gigi yang sihat buat simanja.

    OMEGA GUARD

    omega guard yang mengandungi omega-3 fatty acid sangat membantu dalam perkembangan otak dan mata yang sihat buat si manja.
    kajian saintifik membuktikan, lebih banyak bekalan omega-3 anda bekalkan kepada bayi anda, lebih hebat dan cepat neurons akan berhubung sekali gus menjadikan anak kita pintar.

    ALFALFA

    alfalfa mengandungi banyak nutrien penting seperti vitamin K,A,B1,B6,C,E kalsium, zinc and iron.
    kesemua nutrien2 ini adalah penting untuk tumbesaran bayi yang sihat.
    dan….alfalfa ini adalah rahsia turun temurun untuk menambahkan susu ibu!

BAGAIMANA UNTUK MEMBUAT TEMPAHAN?

SMS / WHATSAPP 017-9506861

COD SEKITAR KUANTAN PADA SETIAP HARI

POSTAGE KE SELURUH MALAYSAI.

 

 

Monday, March 9, 2015

Rengat:: Sakit Selepas Bersalin

Assalamualaikum semua...

 Harini baru Je minggu ke 32 kehamilan (32minggu 3hari).Otak terlintaS nak tulis artikel rengat.Walaupun due date lambat lagi,heee.. Itu pun jika sempat bersalin 39 @ 40minggu (dari kes anak pertama,ina bersalin minggu ke 35..)ina sudah terfikir akan rengat.Erkkk... sakit.


 

Apa itu rengat..?

 

 ikut pemahaman ina,rengat nie ialah darah kotor semasa bersalin tidak keluar habis dalam badan selepas bersalin. macam ina...,serangan sakit rengat semasa berpantang hari ke 3. Hanya allah je yang tau masa tuu, siap menangis lagi tau. hihihihihi...ina ni cengeng sikit. waktu tu, tengahari rengat datang menyerang.Memang sangat-sangat sakit.Sakitnya seolah nak bersalin lagi...sudah la luka jahitan masih baru...miss V Terasa kembang kuncup masa rengat menyerang. Sara masa tuu, terabai la.. kesian pulak.

Sakit rengat ini berpunca dari darah yang tidak habis di keluarkan dari badan kita..Sepatutnya selepas bersalin, badan kita dah bersih dari darah tersebut yang sekian lama terkumpul dalam badan kita.Hanya ibu2 yang mengalami keadaan ni yang tahu bertapa sakitnya..Kesakitan yang dialami oleh ibu-ibu yang diserangrengat sama seperti kesakitan konsyraksi hendak melahirkan anak.Ketulan darah yang bergerak-gerak dalam rahim ibu seolah-olah seperti ada bayi yang hendak keluar.Boleh bayangkan tak??


Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin



Sakit rengat ini berpunca dari darah yang tidak habis di keluarkan dari badan kita..Sepatutnya selepas bersalin, badan kita dah bersih dari darah tersebut yang sekian lama terkumpul dalam badan kita.Hanya ibu2 yang mengalami keadaan ni yang tahu bertapa sakitnya..Kesakitan yang dialami oleh ibu-ibu yang diserangrengat sama seperti kesakitan konsyraksi hendak melahirkan anak.Ketulan darah yang bergerak-gerak dalam rahim ibu seolah-olah seperti ada bayi yang hendak keluar.Boleh bayangkan tak??

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

 Sedikit Tips apabila diserang rengat


 #Cuba kencing dengan kerap. Sebab punci kencing yg penuh akan mengambil ruang rahim. Sebab tu la rengat boleh terjadi. In fact bukan takat sakit je. Pendarahan pon boleh jadi lebih teruk lagi.

 

 #Baring meniarap dan letakkan bantal pada bahagian bawah abdomen. Tapi kalau c section camni nak baring meniarap. Huhu.

 

 #Kebanyakan hospital akan bagi painkillers untuk kita tahan rasa sakit yg datang selepas melahirkan ni. Kalau rasa sakit tu muncul seminggu lepas bersalin atau sakit menjadi jadi, refer dengan doktor cepat sebab risau ada jangkitan kuman. Pada saya, penggunaan painkillers ni elokla dijadikan sebagai resolusi terakhir. 

 

 # Gunakan warm packs. Kalau orang melayu kita prefer bertungku kot kan. Sekarang ni banyak jenis tungku dah. Kalau takde batu sungai boleh guna tungku besi, tungku herba, tungku tanah liat. Macam -macam ada. Bila letak tungku atas perut dapat la mengurangkan kesakitan dan mengeluarkan saki baki darah beku yg ada dalam rahim tu. 

 

# Berurut pon dapat melegakan rengat ni. Kalau tak rengat pon memang urutan la cara paling sesuai dan best untuk legakan sakit2 badan lepas melahirkan. Bestnya kena urut..keletak keletuk bunyi tulang.bestt.

 

 # Sapukan minyak panas. Ni pon salah satu cara untuk melegakan rengat dan sakit2 badan lepas bersalin. Lagi2 kalau pakai minyak panas. Memang lega la.

 

Selamat berpantang!

set berpantang sudah beli?

kalau belum,meh la order set berpantang shaklee..

selamat dimakan sejurus beberapa minit bersalin

selamat dimakan siibu samada bersalin secara pembedahan mahupun secara normal

tidak mengganggu pengeluaran susu sebaliknya memperbanyakkan penghasilan susu badan (mengenyangkan baby)

tidak menyebabkan kuning (jaundis)

memberi tenaga kepada siibu selepas seharian berhempas pulas proses bersalin

menghasilkan sel darah putih

mengelakkan meroyan (stress)

percepatkan luka bersalin sembuh

bantu ibu tidur lena

 

bagaimana ingin order?

sms / whatsapp ke no 017-9506861 / 016-9232988

cod sekitar kuantan pada setiap hari

 

Saturday, March 7, 2015

Jalan Jalan cari Makan

Assalamualaikum...Dan selamat pagi sabtu.

Pagi nie santai-santai aje.Duk berehat..rehatkan badan.Sejak kandungan 32minggu nie..memang tak larat.Berjalan sikit Je pun, dah terasa sakit kaki nie.

Ermm...semalam hajat Nak makan roti Nan sebenarnya.Kekdahnya menonong ke restoran Zam Zam Arabic (area Cimb jalan Tun Ismail).Adik yang cadangkan tempat nie.. kisahnya,memang tak hado roti nan disitu.Rasanya roti nan kedai mamak Je kot yang Jual..heee.

Sampai Je di restoran tersebut,terus order makanan.Ina order Roti kebab kambing aje..... Suami makan nasi mandi , air mineral Dan teh limau ais.Jumlah keseluruhan hanya RM 42.00..

Suasana pun boleh tahan...ala-ala eksekutif gitew.Dengan alunan lagu Arab..terasa macam betul-betul berada di Arab (cheeeewah..padahal tak pernah pun jejak kaki kesana)..

Okay... ini saja review yang dapat ina berikan.

Bawah nie ina attach sekali dengan gambar..tapi gambar semua malu-malu.Malu orang tengok.

Friday, March 6, 2015

Promosi Shaklee (March 2015)

Promosi shaklee...
Twin pack ESP offer 5%
Zinc complex beli 3Percuma 1
Vitalea for kid Beli 3 Percuma 1.


Dan paling special...
ESP beli 6Tong...
PERCUMA 1tong (JIMAT RM150)
PERCUMA membership JIMAT RM 75
PERCUMA bonus cashback 8%
JOM pakatla rebut promosi March..
Tidak rugi... Anda boleh share beli dengan kawan kawan sepejabat,jiran,saudara Mara,adik beradik.
Sama sama kita cantik Dan sihat ..jangan kedekut Nak hebahkan kebaikan bersama.

Bagaimana ingin dapatkan promosi March shaklee?

 

sms / whatsapp 017-9506861

cod sekitar kuantan pada setiap hari 


Sunday, March 1, 2015

Bayi Pramatang

Assalamualaikum Dan selamat pagi semuanya..Harini 1st March 2015.DUP dap DUP dap jantungku berdebar.Hihihihihi..berdebar sebab kemungkinan bulan march ina bersalin.

Estimated Due Date sepatutnya 29.4.2015,disebabkan ina sudah pernah ada sejarah bersalin awal,makanya kata doktor memang akan berlaku lagi. Kali ini kemungkinan besar ina bersalin awal Dari 35minggu ( Sara 35mggu sudah keluar) kata doktor lagi,mungkin ina bersalin 34minggu atau 32minggu paling cepat.. ini jangkaan doktor.Kuasa Allah siapa tau..Kun Fa Yakun. Perut ina,sudah jatuh.Memang macam tengah tunggu hari jee nie.Bila berjalan, terasa something Nak keluar dah. Kontraksi palsu macam-macam keluar.. Okay.Entri Kali ini, kita bercerita mengenai bayi pramatang yea.. jom baca.

APA yang dimaksudkan dengan Kelahiran pramatang?

Kelahiran pramatang berlaku apabila bayi anda dilahirkan sebelum lengkap minggu ke-37 kehamilan. Dianggarkan bahawa 5 peratus daripada kelahiran adalah pramatang. Bayi yang dilahirkan pada minggu ke-36 selalunya tidak mempunyai masalah, walaupun saiz bayi itu mungkin lebih kecil dan ia mungkin mengalami masalah pernafasan. Walau bagaimanapun, bayi yang dilahirkan lebih awal dari 36 minggu memerlukan lebih banyak pembesaran lagi dan organ dalamannya perlu menjadi lebih matang. Bayi sedemikian mungkin lemah sedikit dan sukar menghisap dan bernafas. Bayi-bayi yang lahir seawal minggu ke-22 hingga minggu ke-25 memang mempunyai peluang yang baik untuk hidup, tetapi lebih daripada separuh akan mempunyai ketidakupayaan sama ada ringan atau lebih teruk.

Notakaki : Ina bersalin minggu ke 35 disebabkan ketuban pecah terlalu awal.Sebelum subuh (selepas bersahur), tiba-tiba semasa tidur.. ada cecair keluar.Cecair tu mulanya ina fikir terkencing, lama-lama semakin banyak pula cecair keluar sampaikan 3helai kain batik tukar. Yang peliknya, semasa ketuban pecah.. air turun ( cecair likat semacam gam) bersama bulu halus. Sesudah Sampai di hospital,doktor sahkan rambut baby keluar..kepala bayi terlalu kebawah.Itu yang jadi begitu.

Semasa ina bersalin 35minggu,baby memang kecil 2.40kg (alhamdulillah,baby tak duduk dalam inkubator)..keadaan baby, berbeza Dari baby lain.Dari segi keadaan fizikal,tangan memang kecil..kecut jari jemari. Tapi masa tu, memang ina tak terfikir pun anak ina nie pramatang.Emm.. macam tak percaya pun ada.Tapi Apa yang ina terkejut, ada hamba Allah datang melawat duk mengata anak ina katanya macam anak kucing.Sedih sangat tau.. huuuu. Emm, pesan ina,jaga la mulut sikit.Harini anak ina yang lahir pramatang, mungkin esok lusa Allah balas ..awak dapat cucu atau cicit pramatang ke.

POST TERKINI!!

Resipi Roti asas

250 gram Tepung Roti / High Protein 50 gram Margerin (ina guna margerin Pelangi) 50 gram Gula Kastor 1 sudu kecik...