Sunday, October 19, 2014

Suamiku mengidam

Bismillahirrahmanirahim



asssalamualaikum dan selamat petang semua..Selamat berhujung minggu 
suasana disini ( raub ) mendung. Hanya menunggu masa je nak hujan.. mungkin intro musim tengkujuh sekarang.

MENGIDAM


Sekarang kandungan ina baru masuk minggu ke - 2, dalam 2bulan lebih. Alhamdulillah, apa yang ina mengidam hampir semua dapat makan.. [ sekarang ina dah habis mengidam kott ] Tapi cik suami kita pulak yang mengidam [mangga muda je]. Emm, beliau asyik duk sebut mangga je manjang.. agak-agak musim mangga ke sekarang nie yerk.. ?  mana la nak cari. [ Kalau berhenti ke stesen minyak, confirm cik suami beli.. haiss,  terasa tekak nie masam pulak, macam makan mangga.. eei, ina memang tak suka masam-masam. ]. 

ehsan gambar google.
ini lah mangga yang suami duk mengidam ..
ehsan google


OKAY,sampai sini sajela coretan kali ini.. selamat bercuti yea.








Wednesday, October 15, 2014

cerewet ke?

Bismillahirrahmanirahim

Assalamualaikum dan selamat pagi. Ina baru selesai duk bersiap-siap mengemas rumah.Harini terawal bangun,Sebab perut buat hal.. ( em, celik mata muntah, alhamdulillah.. sempat solat tahajud juga.Mungkin baby suruh mama dia solat tengah malam kot.Hihihi. )

ina makan peppermint ginger plus.. fungsinya melegakan loya tekak,gastrik,pedih hulu hati,dan bantu penghadaman lebh baik


Entri kali nie, nak fefeeling sikit.Sikit je, walaupun tidak banyak..tehehehe. Terasa indah pulak preggy kali ini.Bermula disahkan mengandung kali ke-2.. baca sini 

Tidak Cerewet (preggy ke-2)

Alhamdulillah, kandungan kedua ina okay jee.Motif?? Hee, dulu-dulu masa mengandungkan iman, ina seorang kerani bengkel.Yang amat busy la.. ( hihihi, busy la sebab ina la kerani. buka bil pelanggan, check stock sparepart, kenal-kenal sparepart kereta.. iskh. Sangat sukar.Nasib la ina minat bab-bab stock sparepart pengalaman lama la..dalam bidang automotif.Tau mana bearing,cara tukar minyak hitam dan lain-lain. Ko ada? hihihi.. tetiba je kan ? ) . Haa, nak habaq mai, dulu sangat cerewet ina nie tau. Semua staff-staff kat situ ina handle. Bos?? macam takda je.Sebab? Bos dah bagi mandat pada ina. Kikikiki. Apa yang ina tidak berkenan pada staff semua ina tegur.Memang tidak berkenan la ina, walaupun benda remeh. Contoh : bengkel bersepah: spanar merata-rata. Minyak atas lantai.Hoii, dulu pernah beberapa kali,nyaris nak jatuh terlentang ke belakang ko.Masa tu ina da  sarat.

 La ni, ina tidak bekerja dah.Penat dah. Umur pun 27Tahun, bersara lebih baik.Boleh tengok anak membesar depan mata..waa~~ nikmatnyer.Ina surirumah fulltime ( work at Home Mother ) je. Sambil duk jaga anak, order tetap masuk.Cod sana sini.. alhamdulillah.Rezeki allah luas.. ( sebak masa tulis entri ni).Bab pasal Cerewet ke tidak? Sekarang, tekak tengah menggila tau. Kejap nak makan western.. pasta : fettucini carbonara, makaroni cheese dan pizza. 1 lagi tak terlaksana iaitu makaroni cheese. nyumnyum~~ Oh, dapat bayangkan makaroni cheese berada di tekakku.Gulpp!





Setiap bulan mengidam bertukar selera..memang ketagih nak makan masakan sendiri je tau.Tengah menaip entri ni pulak, tetiba tekak nak makan pajeri terung.. hmm. Harap ada rezeki..

okay.. sampai sini jela ina sempat coretkan catatan. Salam sayang dari saya ina..


Bagaimana nak dapatkan produk shaklee?

sms / whatsapp 0179506861

*Cod sekitar kuantan 
( sesiapa yang ingin cod,cepat-cepatla hubungi saya segera.. jangan tengah malam-malam suh cod yea.. yang tu,ina tak dapat nak penuhi. Hihihihi. Tapi yg berada sekitar Pelindung,bole self pickup kat rumah ina )

*Pengeposan ke seluruh malaysia & sabah sarawak menggunakan perkhidmatan  poslaju @ GDex.

Tuesday, October 14, 2014

Hari Gaji a.k.a BONUS

Bismillahirrahmanirahim
Assalamualaikum WBT~~


Hari BONUS shaklee

Salam tengahari semuanyer.Alhamdulillah~  Sukanyer, harini 14 Oktober 2014, bermakna bonus shaklee sudah masuk..( Shaklee akan bayar ontime tau.. kalo 14hb hari sabtu, makanya 13hb shaklee dah bank in pada kita ) Bonus nie hasil kita berpenat lelah dengan menjual produk shaklee. Untung masuk shaklee nie, mudah sangat nak dapatkan Income dari 2 angka sehingga laa 4angka..  yang dapat 5 angka sebulan pun ada.






Bukan MLM tindas menindas


Ini adalah syarat-syarat yg wajib ada pada MLM yg patuh syarak. 


1. Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya seperti produk yang benar-benar bermanfaat dan dibangunkan dengan serius seperti ubat-ubatan berkualiti, unik dan lainnya. 


Justeru, produk MLM yang kabur kualiti dan kegunaannya tidaklah dibenarkan kerana ia hanyalah bertujuan untuk mengabui dalam undang-undang dan hukum Shariah, ia tiadalah halal di sisi Shariah. Justeru, kekuatan MLM itu ialah kepada produknya yang bermutu dan bukan kepada objektif jangka pendek mengumpul dana (modal). 


2. Produknya bukan emas dan perak yang boleh dijual beli secara tangguh. 


Ini kerana penjualan barangan emas secara tangguh adalah Riba jenis Nasiah. 


3. Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas. 


Tiada komisyen tanpa usaha, ini bermakna orang atas hanya berhak mendapat komisyen dari ahli bawahan yang dibantunya sahaja. 


4. Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala' atau ahli yang ditaja, tetapi adalah berdasarkan nilai produk yang berjaya dijualnya. 


Ini diperlukan bagi membuktikan ia menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan dan bukannya permainan wang (money game) atau head hunter. 


5. Tidak diwajibkan bagi si ahli membuat belian sendiri dalam jumlah tertentu bagi memperolehi komsiyen dari orang bawahannya. 


Ini kerana dibimbangi ia mirip paksaan belian. Namun jika syarikat meletakkan syarat JUALAN MINIMA untuk memperolehi komisyen kumpulan dan sebagainya, ia mungkin dibenarkan dengan syarat ia dibuat atas asas ju'alah. Untuk itu, syarat dan rukun jua'alah mestilah dipastikan sempurna. 


6. Setiap ‘upline' atau orang di sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan perjumpaan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya. 


Ia perlu bagi melayakkannya menerima komisyen itu dari sudut Shariah, jika tidak adalah dibimbangi ia akan terjerumus kepada keraguan ‘syubhah'. Ini kerana konsep niaga dalam Islam tidak membenarkan suatu keuntungan dari sesuatu perniagaan yang diperolehi tanpa usaha. Justeru, sedikit usaha perlu dicurahkan bagi menjadi sebab haknya ke atas komisyen. Perlu diingat, kebanyakan ahli di kaki yang 10 ke bawah, mungkin tidak mengenalinya lantaran ia dilantik oleh orang bawahannya yang kesembilan. Jika tidak, apakah haknya untuk mendapat komisyen yang demikian berangkai dan begitu jauh ?. 


7. Tidak menggunakan skim piramid iaitu skim siapa masuk dulu akan untung selamanya.
Manakala hak mereka yang masuk kemudian akan berkurangan. Justeru, plan pemasaran mestilah memberikan hak kepada semua, malah orang bawahan mampu mendapat keuntungan lebih dari orang atasannya, apabila ia mampu menjual dengan lebih hebat. 


8. Mempersembahkan system komisyen dan bonus yang telus dan boleh difahami dan dipantau oleh ahli dengan jelas. Ia bagi mengelakkan segala jenis penipuan. 


9. Menstruktur plan pemasaran di anatara ahli dan orang bawahannya secara musyarakah iaitu perkongsian untung dan rugi berdasarkan modal masing-masing dengan nisbah pembahagian keuntungan yang ditetapkan di peringkat awal lagi. 


Diharap anda dapat membuka mata dan akal untuk melihat Islam adalah agama yg MENGAWAL bukan MENGHALANG. Dikawal perniagaan agar semua pihak tidak rugi dan keadilan sosial dapat ditegakkan. Jangan sampai anda menggunakan agama untuk menjadi lapik alas bagi alasan untuk tidak bergiat dalam bidang perniagaan atau menghalang niat muslim yg lain untuk berniaga. 


Jika diperhalusi, bukankah syarikat anda bekerja juga melakukan skim MLM atau sistem piramid dan itu mungkin lebih teruk lagi jika tidak dikawal. Contohnya, jika saya tanyakan berapa orang CEO syarikat anda? Tentu jawapannya seorang sahaja. Tiada dua. Pengurus pula berapa? Tentu dijawab 4-5 orang atau lebih, pekerja bawahan tentulah lebih ramai dari atasannya. Bukankah begitu? 


Dari segi keuntungan pula, berapa keuntungan yg anda dapat berbanding atasan anda jika syarikat anda mendapat laba RM 10 juta sebagai contoh. Tentu semua akan menjawab yg di atas tentulah mendapat keuntungan/gaji/bonus yg lebih tinggi dari org bawahan. Inilah SISTEM PIRAMID MLM tetapi kenapa dibenarkan? Sebab ia adalah betul dan dibenarkan oleh syrak dengan syarat-syarat tertentu. Hendak tahu syarat-syaratnya, sila bertemu para ulama dan belajarlah 4-5 tahun lagi untuk memahaminya secara mendalam. 


Yang penting, jangan menampakkan Islam sebagai agama RIGID dan akhirnya umat Islam sendiri kurang produktif dari sudut ekonomi dan kekal miskin selama-lamanya.

CREDIT :wafiqulya.blogspot.com


Ini baru lah dikatakan MLM menepati selera ina ( sebelum nie ina perrnah buat MLM, jual macam nak mati.. banyak sangat jual, tapi bulan ke tiga ina merajuk dah, iyalah.. orang atas cakap payment BONUS ina dapat next month.Dahlah ina seorang surirumah..,,bergantung harap hanya pada jualan bulan lepas je.. tuptup bonus tak dapat. Nasib la Allah tunjukkan jalan, ina tak jadi berdaftar bawah si Polan.. ( masa tu, hanya ahli biasa .., kalo jaadi stokis RM 3000 melayang, itu sekali stok lah.. em, sebenarnya sudah 2 orang yang offer ina duduk bawah dorang ). Jualan susah sikit nak jalan kalau produk tuu, sekarang ni produk tu slow sangat.. Dengar cite, si polan yang ajak ina bisnes tu pun, sudah bertukar bisnes. Tak larat laaa, asyik topup stok Rm 3000 Setiap bulan..



Pendaftaran Ahli SHAKLEE


Yang nie ina suka, dulu hajat ina nak jadi pengguna biasa jelakan.Sebab ina ada masalah penyusuan.Anak baru 7bulan, susu badan kering. Dari sini la ina bermula, sebab pendaftaran keahlian murah sangat RMM 75.00 je.. seumur hidup pulak tu,lagi tak payah renew pun.Apalah la sangat, nak bayar RM 75 tu.. ( akan dapat starter kit bag yang  dalamnya mengandungi buku manual bisnes,pricelist,Pnr dalam bisnes dan buku resit ) Tiada paksaan untuk berbisnes,jika anda rasa nak income lebih.. cuba-cuba lah berniaga. Ina start online dulu, dekat facebook dan instagram. Alhamdulillah,, ramai rupenyer pengguna setia shaklee dan pasaran shaklee amat luas sebenarnya. 





ni pulak untuk order online.. 





jOM DAFTAR KEAHLIAN SHAKLEE sekarang!!! bukan setakat dapat harga ahli je tau.. Bonus pun masuk.

hubungi ina di talian 017-9506861 @ sms / whatsapp 


Friday, October 10, 2014

Tangani Parut campak

RBissmillahirahmanirrahim
Assalamualaikum dan selamat malam.

Penat sikit harini baru selesai cod barang.. Baru je sampai rumah( udah jam 11malam daa )..

Alhamdulillah, harini ina dapat selesaikan penghantaran barang yang dipesan oleh pelanggan walaupun selepas maghrib tadi hujan disertai ribut petir.. Yela kan, walau macam mana sekalipun..penghantaran ina tetap lakukan kecuali ada masalah yg tidak dapat dielakkan sahaja. (alhamdulillah, Allah memudahkan urusan umatnya dalam setiap perkara.Kita perlu bersangka baik pada allah swt..)

Pelanggan nie beli supplemen Vitamin E dan Vitamin C bagi masalah parut campaknya. Dan ini kali kedua beliau repeat order.. Semoga parut cepat pulih yea dik.

Bagaimana nak dapatkan produk shaklee?

sms / whatsapp 0179506861

*Cod sekitar kuantan
( sesiapa yang ingin cod,cepat-cepatla hubungi saya segera.. jangan tengah malam-malam suh cod yea.. yang tu,ina tak dapat nak penuhi. Hihihihi. Tapi yg berada sekitar Pelindung,bole self pickup kat rumah ina )

*Pengeposan ke seluruh malaysia & sabah sarawak menggunakan perkhidmatan  poslaju @ GDex.

Tuesday, October 7, 2014

Bleeding dan Morningsickness

Bissmillahirrahmanirahim
Assalamualaikum. Salam tengahari, harini ina nak share pengalaman bleeding ( sampai 3minggu pendarahan) dan mual @ morningsickness.. Suplimen apa ina ambil untuk berhentikan masalah tersebut. Baca la entri ini sampai habis yea.. heeee.

3 suplimen penting bagi saya..

ESP ~ ibu hamil mmg cepat lapar.. kdg2 terasa nk pitam & juga pening @ loya. Bagi sy..,ESP sgt bkesan. Menguatkan rahim.. even yg bleeding mnum bole stop pendarahan. Alhamdulillah, segala puji bagi allah.. ina diuji dengan pendarahan ( bleeding ) sehingga 3minggu.. masa tu hanya allah yg tau perasaan ina.Keadaan ina masa turun darah, memang nampak macam keguguran.Sampaikan ina sendiri dah start berpantang masa tu.. Hari pertama minum ESP, darah terus stop..badan yang asyik lemah semakin sihat dan Tekak terasa loya-loya..keadaan macam orang mengandung gitu. Pagi keesokan terus pergi ke klinik bersalin untuk buat DnC.. alhamdulillah,baby ina selamat masa buat scan.

Vita C ~ sy amalkan sblm hamil smpai skrg,sgt jimat.. sampai 6bln penggunaan. & Antibodi pn smkin kuat.. selsema payah nk serang. hihihi.. dan utk pengetahuan anda, vita C mampu mengurangkan sakit bsalin.

Bcomplex with Acid folid ~ sgt menjimatkan... hanya 1tablet saja. X perlu mkn mcm ubat klinik bg tu.. yg tu ada 2jns kna telan. Bcomplex shaklee mudah dserap & larut air.Bcomplex ni penting semasa pembentukan baby semasa awal kandungan lagi.

Alhamdulillah... baru selesai makan Pizza homemade. Hihihi.. Dapat 2doh pizza. Jimat fulus... tak perlu lagi beli yang pizza hut tu.Jimat RM 80++ lalalalala.

Bagaimana Nak dapatkan Produk shaklee sekitar kuantan?

sms / whatsapp 0179506861

*penghantaran pada setiap hari secara byhand / cod ( hanya sekitar kuantan )
* Luar kawasan, penghantaran melalui poslaju

Wednesday, October 1, 2014

Saat Indah Bersama Shaklee

Bissmillahirahmanirrahim
Assalamualaikum

Selamat petang.. Hai. Harini ina kembali aktif (hihihihihi) Setelah agak lama tak update blog buat sekian kalinya.

Semalam seharian, ina melembik. Eh,, melembik tu.. Maksud ina morningsickness la. Memang gelap jap duniaku semalam.. Bangun je berdiri, terasa berputar keadaan sekeliling..( dinding-dinding rumah nampak macam nak runtuh ).

Keadaan Bertambah teruk

Iyalah, menginjak waktu tengahari keadaan ina semakin teruk.Hasrat ingin memasak tengahari terbantut.. ( baru je melangkah ke dapur kering, dah muntah.. Nasiblah asyik muntah angin tapi walau bagaimanapun masih tak larat jugak .. Bila masuk jer dapur, terus muntah-muntah sampai kejang-kejang perut ni..sakit ). Keadaan ina semakin berlarutan sampai ke malam, pantang bau busuk @ kentut terus muntah.kikikiki..  Eeeeuw~~

Supplemen untuk mencegah Morningsickness

Harini.. Pagi-pagi lagi masuk bilik ( tempat simpan stok supplemen...buka setong ESP. Bila dah minum ESP,, baru lah terasa ada tenaga sikit.Morningsickness .. Alhamdulillah, tiada lagi. Harini dah boleh masak macam biasa.
Selain ESP..supplemen tambahan lain ina makan Vitamin C,OstematriX dan Bcomplex.

Berminat dengan Produk Shaklee?

Sms / whatsapp ke no 017-9506861
*penghantaran terus ke kawasan anda pada setiap hari
*cod hanya sekitar kuantan
*Pengeposan ina buat juga.. Melalui poslaju @ GDex

POST TERKINI!!

Resipi Roti asas

250 gram Tepung Roti / High Protein 50 gram Margerin (ina guna margerin Pelangi) 50 gram Gula Kastor 1 sudu kecik...