Monday, June 30, 2014

Masakan ala thai : Paprik Ayam

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum.. Hai,macam mana puasa harini? Segar kah? ke lemau? Kalau lemau,meh sini Cuba Set 3 gems.. Klik SINI : 3 Gems .. Harini Ramadhan pertama berbuka apa semua? Heeh..  ina berbuka tadi Paprik ayam je. Sebelum masak paprik ayam,macam - macam dalam fikiran..,nak masak tomyam , Rendang ayam, Bubur kacang lahh..((itu semua NAFSU semata!!). Sekali suami cakap 'Puasa kita sebulan,,masih banyak hari lagi untuk pelbagai menu awak '.. hihihi. Nasib baik ada yang ingatkan yea.. Okay.. Sekarang ina nak tempek resipi dekat entri kali ini.. * kalau nak tukar ayam kepada sotong @ udang @ daging pon bolehh)

  RESIPI Paprik Ayam
Bahan-bahan 
2 Keping Dada Ayam
150gm bunga kobis (potong kecil)
1 Ulas bawang Besar (dipotong tebal)
2 ulas bawang Putih (diketuk)
2 tangkai Serai (Diketuk)
2 helai daun limau purut
4 Tangkai cili padi
kunyit hidup  ( kunyit serbuk pn boleh)
sedikit garam


Bahan sos::
2 sudu Sos cili thai
2 sudu besar sos tiram
2 Sudu besar sos tomato
2 Sudu Besar kicap



CARA-CARANYA ::


1. Gaulkan ayam tadi bersama garam dan kunyit.. (ayam di potong sebesar duit 20sen ..hihi) .. 
2. Goreng ayam secara  sederhana (jangan garing.. sebab nanti nak masak skali lagi).Angkat dan biarkan seketika.
3. panaskan minyak ke dalam kuali, masukkan  bawang , daun limau purut, serai dan cili padi..tumis sampai naik bau.
4. Masukkan ayam tadi, bunga kobis.(MASAK sehingga sayur lembut)
5. Masukkan Bahan sos, garam,gaul rata.
6. Letakkan air jika perlu.
7. Hidangkan semasa panas..

SELAMAT MENJAMU SELERA!!




Saturday, June 28, 2014

Penat Di bulan Ramadhan??

Assalamualaikum...
Stock panaz sudah sampai~~ Jom order.

persiapan ramadhan..

#shaklee & ramadhan tidak dapat dipisahkan.

SEBAB??

shaklee ada Set untuk Cadangan Berpuasa!!

Oyeaahh!!

#ESP
#performancedrink
#mealshake

(Hilangkan dahaga , penat berpuasa dengan shaklee)

| SID ina 0179506861 |

Sunday, June 22, 2014

JENIS - JENIS JERAWAT

bismillahirahmanirrahim..
assalamualaikum



Bagi entri kali ini, ina  akan kongsikan dengan anda jenis-jenis jerawat. Di samping itu, ina juga akan menerangkan kepada anda perbezaan-perbezaan antara jerawat dan resdung agar anda lebih peka terhadap masalah jerawat sebenar yang mungkin melanda diri anda, keluarga anda ataupun rakan-rakan anda. Seperti yang anda sedia maklum, jerawat dikategorikan sebagai penyakit kronik yang dihidapi oleh hampir 80% individu di negara kita.

Oleh itu mari kita kenali jenis-jenis jerawat yang boleh dihidapi oleh golongan penghidap jerawat:
1. Acne Vulgaris (Jerawat Biasa)
  • Whiteheads - belum dijangkiti kuman tetapi terjadi kerana liang kulit tersumbat dengan sebum dan kulit mati dan menyebabkan liang atas tertutup dan perlu dirawat secara agresif.
Jerawat Terbongkar menunjukkan jerawat jenis Whitehead

  • Blackheads - belum dijangkiti kuman tetapi berbeza dengan whitehead di manabahagian atas blackhead terbuka dan kehitaman disebabkan oleh pengoksidaanudara. Tidak boleh dihilangkan menggunakan skrub muka kerana akan merosakkan lagi kulit muka.
 jerawat jenis Blackhead
  • Papules - radang yang berlaku dalam liang dan kawasan sekeliling akibat jangkitan awal kuman.
  • Pustules - radang yang berlaku akibat jangkitan kuman berterusan serta mengeluarkan nanah akibat dari jangkitan kuman tersebut.

2. Acne Vulgaris (Jerawat Serius)

                                                  

  • Nodul - bonjolan jerawat yang lebih besar dari jerawat biasa dan biasanya sakit jika dipegang dan tidak hilang dalam masa yang singkat. Kebiasaannya akan menyebabkan parut di muka atau berulang membentuk jerawat nodul atau pun jerawat batu.
      • Sista (cyst) - timbul akibat percantuman nodul-nodul yang berdekatan lalu menjadikan satu cyst yang besar. Ia tidak boleh dipicit sama sekali dan memerlukan rawatan lanjut dari doktor untuk mendapatkan suntikan ``A1```steroid bagi mengelakkannya meninggalkan kesan parut.

3. Acne Rosacea (Jerawat Kronik)

                          

Rosacea sering dianggap sebagai salah satu jenis jerawat tapi sebenarnya tidak dan cara merawatnya juga tidak sama seperti merawat jerawat. Ia tidak mempunyai blackhead dan hanya merupakan benjolan merah yang bernanah. Kebarangkalian untuk menghidapi penyakit ini adalah wanita-wanita yang berusia 25 tahun keatas sahaja.

4. Pyodermafaciale folliculitis


         
Sejenis penyakit kulit yang sering disalah anggap sebagai sejenis jerawat namun ianya hanyalah penyakit kulit yang berlaku akibat jangkitan bakteria pada kulit muka. Rawatannya juga tidak sama dengan rawatan bagi masalah jerawat. Kebanyakkan orang juga sering menganggap bahawa penyakit jerawat adalah berpunca daripada resdung. Sekali lagi saya katakan bahawa ianya tidak benar. Apa yang membezakan jerawat dengan resdung adalah:
Jerawat (Acne):


  • Sejenis penyakit kulit yang kronik.
  • Tumbuh apabila liang kulit atau liang roma yang tersumbat dan memerangkap kotoran.
  • Terjadi di dalam lapisan kulit.
  • Boleh tumbuh disebabkan oleh ketidak seimbangan hormon, persekitaran, dan tekanan.
  • Tidak berjangkit dengan sentuhan dan boleh dihidapi secara turun-temurun.

Resdung (Sinusitis)


  • Radang yang berlaku pada lapisan rongga hidung
  • Berpunca daripada alahan (habuk, makanan, parasit) atau perubahan cuaca
  • Kesannya boleh mengakibatkan hidung berair, serta kegatalan pada kulit muka dan mata
  • Jika serius, pesakit perlu menjalani pembedahan untuk membuang resdung yang menghalang laluan udara dalam rongga hidung yang turut boleh menyebabkan sakit kepala dan mata yang teramat sangat.
  • Tidak boleh berjangkit melalui sentuhan dan boleh diwarisi secara turun-temurun.
  • Boleh dihidapi bersama dengan lelah dan eczema, sejenis penyakit kulit yang lain.


Saya harap dengan penjelasan ini anda sudah boleh memahami apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan masalah jerawat dan sekaligus membezakannya dengan penyakit resdung


So, apa tindakan anda sekarang?? nak biarkan macam tu saja? nak tunggu muka jadi kawah dan bernanah ke, baru bertindak?Okay,okay.. rileks yea.Ina ada cadangan shaklee yang sesuai untuk anda mengikut jenis jerawat.

Bagaimana nak dapatkan produk?

sms / whatsapp 017-9506861
add fb : Nor Azlina Ina
Instagram : Storvitaminsid
Kawasan COD: Kuantan (free penghantaran sekitar kuantan)
Pengeposan : Ke seluruh malaysia menggunakan poslaju/ citilink / GDex

Friday, June 20, 2014

Testimoni : 14Kg turun dengan set shape up shaklee

Bismillahirahmanirrahim.. Assalmualaikum & salam sejahtera kepada mereka yang bukan muslim.. hehehe.Sambil - sambil nak tunggu solat subuh, baik ina buat Entri baru.Aloh... semalam termiss pulak nak create entri sebenarnya.BanyaK sangat idea datang ... tup tup, sekali enset samsung ni bikin masalah.Haa.. cas pun dr subuh sampai petang tak penuh - penuh .Kekdahnya ina p sambung cas pada laptop..baru masuk rupenyer(kemungkinan Charger rosak.. henset suami pon .bila dicas perkara sama berlaku) Tolong la jangan buat hal lagi ye henset... aku dah format 2X tau!
   

Okay, taknak lah cerita pasal henset.. mungkin next entri akan menyusul kisahnya Ermm.Ha.. semalam ina pergilah hantar barang Customer dekat Beserah tau.Customer ni muda lagi, baru lepas habis pantang.. Turun 14Kg tau.. dari mula mengandung, sampailah sekarang masih kekal berShaklee.Baby dia kulit putih tau, halus mulus gitew.. kalah kulit mak ayah. Sampaikan orang tak percaya tau itu anak dia. Haisss, geramnya tengok baby.. sampaikan iman (anak) ina menjerit - jerit tengok baby (teruja kot nyer, macam nampak retis gitew) .. excited maybe.
   Kali ni customer repeat Omegaguard 2 botol dan ostematrix. Katanya harini dia dan family ingin pergi holiday..itu yang beli sakan (utk ayah & dia sendiri.. erm.. bestnyer,dapat tunaikan kewajipan (beli omega :kolesterol ayah) sebagai anak.. besar pahala). Mana taknya, produk meletup.. lagi- lagi berkesan dan mujarab.WAJIB lerr repeat kann.

     Customer ni bercerita pada ina lagi,, berat sudah turun 14Kg secara totalnya.Gila kurus.. Memang meletop la awk raya ni. Suami pun makin sayang tau.. Teringat masa dia (customer) ni bujang dulu..berat sekitat 48Kg je.Lepas kahwin dan beranak  sorang terus naik dan seterusnya sampai anak no 2, mendadak naik badan ke 78Kg.. Masa mengandung lagi la teruk katanya. Sampai malu nak bergambar..Lengan tangan nak pakai jam pun dah takmuat. Selepas bersalin.. dia hanya amalkan ESP + Lecithin + alfalfa complex + herblax + Omegaguard + Cinch Shake.

   Tambahnya lagi, sejak berat turun. Tapi bukan turun secara mngejut tau, secara berperingkat.. hampir sebulan berpantang turun sampai 13Kg  .. Selera makan memang berkurang (ina guide denagan jadual yg betul), susu badan tak terjejas langsung dengan mengamalkan set kurus shaklee ni. Susu dia banyak sangat tau.. chubby baby. Sekarang Dah sebulan lebih, keseluruhan turun 14kg. 

  Haaaa... bagi mereka yg masih tercari - cari suplemen untuk turunkan berat badan.Jangan semborono ye makan .. awak menyusu badan. Walau sekalipun nak cantik, nak kurus, mesti kena cari suplemen yg ada kelulusan dari kementerian kesihatan.. vitamin semulajadi.Macam shaklee,, sah - sah selamat & berkesan tau .. ina taknak lah nanti, sebab produk tu murah.. anda beli.Kemudian,baby anda yg menderita tau... bab ibu breastfeeding memang kena jaga tau! sebab apa yng kita makan,baby yang turut dapat kesan tau.. kalo kesannya bik takpe.Ini kulit anak jadi menggerutu.. sebab amalkan produk yg takde KKM(kementerian kesihatan malysia)



BAGAIMANA INGIN DAPATKAN?

SMS / WHATSAPP : 017-9506861

Add saya di facebook : Nor Azlina Ina

Instagram : storvitaminsid

kawasan COD : KUANTAN

PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA MELAlUI : POSLAJU / GDEX/ CITILINK

selamatkah minuman SOYA yang anda MINUM?

BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM..
ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT PAGI. Sudah minum pagii ke?? Ina sudah, minum ES je, untuk bekalkan tenaga sepanjang hari. Nak-nak lagi puasa nak tiba..okayy, jom tengok kepelbagaian SOYA.


Soya ada pelbagai jenis. Macam-macam jenis soya yang ada di pasaran. Ada dalam bentuk serbuk, kotak dan sebagainya. Adakah anda pernah mengambil berat soal soya ini? Adakah soya yang anda ambil selamat?


YA, memang ada risikonya. Jom kita tengok checklist di bawah..


 ADAKAH SOYA ANDA SELAMAT?


Adakah kacang soya kegemaran anda…
  • Ditanam secara organik?
  • Tidak menjalani proses genetik (Bukan GMO)?
  • Mengandungi 9 asid amino penting?
  • Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol?
  • Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan?
  • Diproses tanpa haba?
  • Ditambah dengan kalsium? (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)?

Sekiranya anda mendapati semuanya atau kebanyakannya TIDAK, maka inilah masanya untuk anda mendapatkan minuman soya yang terjamin dengan ciri-ciri di atas.

Apakah penerangan di sebalik ciri-ciri di atas?

KACANG SOYA TIDAK ORGANIK (menggunakan baja kimia, pestisid, etc) – mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER!!!

KACANG SOYA GMO -  lebih murah untuk menghasilkannya, dan lebih berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan toksin!

9 ASID AMINO - adalah penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino perlu ini menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.
   vmn
KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL – mengurangkan kadar isoflavone hingga 88%! Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang.

BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN – menyebabkan fungsi tubuh terganggu dalm meningkatkan risiko kanser.

KACANG SOYA YANG DIPANASKAN - merosakkan kandungan proteinnya!

KACANG SOYA YANG DIPROSES (DIBUANG MINYAKNYA) – menjadi berasid. Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral semula.

Sanggupkah anda merisikokan diri dengan mengambil langkah yang tidak selamat, sedangkan anda sebenarnya ingin menjaga kesihatan? Mungkin anda dah pernah baca tentang risiko penyakit kanser yang disebabkan oleh soya.. seperti yang digembar-gemburkan.
Dapatkan soya yang berkualiti dan selamat..


Nak SOYA yang SELAMAT?? pilihlah ESP .. 

Untuk lebih jelas produk  ESP shaklee.. sila KLIK :esp soya shaklee


BAGAIMANA INGIN DAPATKAN?

SMS / WHATSAPP : 017-9506861
Add saya di facebook : Nor Azlina Ina
Instagram : storvitaminsid
kawasan COD : KUANTAN
PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA MELAUI : POSLAJU / GDEX/ CITILINK

Friday, June 6, 2014

Tip kurus dari Imanbeautystore

[ tips kurus ]

Sila tidur awal.. utk mengelakkan korang makan macam macam waktu malam.. sebab metabolisma kita menurun time nie. lagi2 badan kita tak perlukan tenaga yg banyak.. jadi makanan yg korang makan  takkan ditukarkan kepada tenaga... lemak yg dapat. Naik la 1kg..

[ SELAMAT MALAM ]

Thursday, June 5, 2014

Imanbeautystore ::: delivery shaklee

repeat order dari Customer utk kesekian kalinya ... set gastrik..

Ada sapa2 kat sini gastrik tak??

Bertindaklah sekarang..

Puasa nak dekat kan?? kesian plak nanti perut tu pedih, takkan nak ponteng puasa pulak kan?

Persediaan Di bulan puasa » ESP + Performance Drink + Mealshake

hubungi saya melalui sms / whatsapp | ina 017-9506861 |  kol kadang saya tak dengar bunyi phone.. hihihi

facebook : www.facebook.com/ina.norazlina
Page : Iman Beauty & healthy
Instagram : Storvitaminsid
email : norazlina181@gmail.com

Wednesday, June 4, 2014

Imanbeautystore : pengedar vitamin Shaklee

Assalamualaikum wbt.. Saya Shaklee Independent Distributor yg sah.. Jika anda ingin mendapatkan Barangan Shaklee sila hubungi saya.Antara Vitamin Cadangan Shaklee merangkumi semua jnis masalah..seperti :

✔SET KESIHATAN OPTIMUM
✔Set Detox (sukar membuang)
✔set kanak-kanak (kurang selera makan / sembelit /kerap demam /Lelah
✔Set Kurus (ingin turunkan berat badan , kecilkan peha,lengan,pinggul)
✔SET TAMBAH BERAT
✔Set WANITA:  (masalah keputihan wanita )
✔Set LELAKI : masalah prostat, jantung , gout
✔Set KULIT :JERAWAT / JERAGAT/ TONA X SEKATA/AKNE
✔Set GASTRIK
✔SET MIGRAIN
✔SET RESDUNG (alahan ,alahan seafood)
✔SET RAMBUT GUGUR
✔SET KESUBURAN (sukar hamil )
✔SET KEHAMILAN (hb low ,anemia ,morningsickness )
✔SET BERPANTANG( susu kurang ,anak meragam ,luka lambat sembuh ,ibu xde tenaga ,muka pucat ,masalah sembelit ketika berpantang
✔SET PENYUSUAN (susu kurang / anak meragam )
✔SET MIGRAIN
✔masalah DIABETES
✔STROK
✔TIROID
✔CYST & FIBROID
✔Masalah SELULIT , SCRETCHMARK
✔Masalah Penglihatan

ADA LAGI MASALAH KESIHATAN LAIN??? Hubungi segera seperti no yg tertera.

Jaminan saya untuk anda:
1) FREE Consultation dan After Sale Service (bimbingan exclusive dari saya)
2) Stok sentiasa mencukupi.. Sekitar kuantan, boleh byhand sahaja.

Hubungi saya sekarang:
Whatsapp/ SMS : 017-9506861 BLOG:www.nurimanqhaisara.blogspot.com
FB personal : www.facebook.com/ina.norazlina
Page FB :IMAN BEAUTY & HEALTHY
Instagram : stor_vtaminsemulajadi

Nak daftar Keahlian Shaklee?? Boleh.. Penjimatan sekitar 20% Dr harga pasaran

DAFTAR KEAHLIAN dengan PERCUMA..

*pembelian 200UV layak  didaftarkan keahlian secara PERCUMA.

  BAGAIMANA CARANYA»»»

Pembelian  2botol VIVIX @ 3 Kotak KOLAGEN POWDER.. anda layak didaftarkan sebagai ahli. & Pada bulan seterusnya bonus sebnyak 5% akan dikreditkan ke dlm akaun anda.  Menarik bukan??

Terpulang pada anda samada anda daftar keahlian Utk kegunaan sendiri @ berbisnes. Pilihan ditangan anda.

Posted via Blogaway


Posted via Blogaway

POST TERKINI!!

Resipi Roti asas

250 gram Tepung Roti / High Protein 50 gram Margerin (ina guna margerin Pelangi) 50 gram Gula Kastor 1 sudu kecik...