Read more: http://www.azhafizah.com/2013/11/tutorial-ringankan-blog-dengan-lazyload.html#ixzz41XVpsa2x

Friday, November 1, 2013

DIABETESSiapa di sini yang kebelakangan ini tiba-tiba terasa seperti kerap haus dan perlu minum air dengan banyak? Jika ini berlaku, kemungkinan anda mengidap penyakit diabetes atau kencing manis. Penyakit kencing manis berlaku disebabkan keterlebihan kandungan glukosa dalam darah kita. Senang cakap kandungan gula yang tinggi dalam badan akibat terlalu banyak makan benda-benda manis atau berkanji.
Macam mana nak tahu yang kita ni mengidap kencing manis? Kita boleh lakukan satu ujian yang paling mudah iaitu dengan cara kencing pada tanah, lepas tu cuba perhatikan samada semut hurung air kencing kita tu atau tidak. Kalau semut datang, faham-faham sendiri la ye :)
Sekarang kita lihat pula simptom-simptom atau tanda-tanda yang seseorang itu dihidapi penyakit kencing manis-
Keletihan yang luar biasa
Pengidap akan merasakan tubuhnya lemah walaupun tidak melakukan aktifiti yang terlalu berat. Jadi, bila anda selalu merasa letih dan mengantuk meskipun sebelumnya anda tidak begitu, ada baiknya anda segera menemui doktor.
Penurunan berat badan secara mendadak
Jika anda memakan makanan yang berlebihan maka tubuh anda akan semakin gemuk. Kelebihan lemak dalam tubuh akan menyebabkan resistensi tubuh terhadap insulin meningkat. Pada orang yang telah menderita diabetes, walaupun ia makan makanan secara berlebihan tubuhnya tidak menjadi gemuk, malah semakin kurus pula. Ini disebabkan otot tidak mendapatkan cukup tenaga untuk tumbuh.
Gangguan penglihatan
Kadar gula yang tinggi dalam darah akan menarik cairan dalam sel keluar, hal ini akan menyebabkan sel menjadi keriput. Keadaan ini juga terjadi pada lensa mata, sehingga lensa menjadi rosak dan pengidap akan mengalami gangguan penglihatan. Gangguan penglihatan ini akan pulih sedikit apabila pengidap berjaya tangani masalah kencing manis dengan baik. Jika tidak, gangguan penglihatan akan bertambah buruk dan mungkin hingga ke tahap buta.
Luka Lambat Sembuh
Pesakit kencing manis akan menghadapi masalah luka yang lambat sembuh. Keadaan ini terjadi kerana kuman tumbuh subur akibat dari tingginya kadar gula dalam darah.
Lain-lain simptom atau tanda-
- Sering kencing. Biasanya sering terbangun malam hari untuk kencing.
- Gatal – gatal berlebihan. Biasanya gatal ini terjadi pada sekitar alat kelamin.
- Mudah lapar dan haus pada keadaan yang luar biasa
- Sering kesemutan baik pada kaki atau bagian lain
- Nafsu seks menurun
- Mudah mengantuk. Terjadi kerana badan mengalami keletihan yang luar biasa.
- Untuk ibu yang sedang mengandung bayi yang dilahirkan mempunyai berat badan lebih dari 4kg.
Pengambilan Serat yang Betul
Serat atau serabut diet boleh didapati dalam bentuk larut (yang larut dalam air – ia membantu melambatkan penyerapan nutrien) dan serat tak larut (tidak dapat dihadam oleh sistem pencernaan – membantu mengelakkan sembelit). Serat yang tak larut boleh digunakan di dalam usaha mengurangkan berat badan kerana ia memberikan kekenyangan. Pengambilan serat larut membantu melambatkan penyerapan gula dan kolesterol ke aliran darah. Saranan pengambilan serat: 30-40gm sehari.
Contoh makanan yang mengandungi serat: Sayur-sayuran, ulam-ulaman, buah-buahan, kekacang, bijirin, bijirin sarapan pagi, jagung, pasta, dll.

Pengambilan Lemak yang Betul
Jenis lemak yang boleh dimakan adalah amat penting. Terdapat dua jenis lemak:
1. Lemak Tepu: Sumber utamanya adalah dari sumber haiwan iaitu daging yang berlemak, kulit ayam, lemak pada ayam, susu penuh krim, mentega, keju dan dari sumber tumbuhan ialah santan kelapa. Lemak jenis ini boleh meningkatkan tahap lemak dan kolesterol darah.
2. Lemak Tak Tepu:
a) Lemak Poli Tak Tepu
Jenis lemak ini boleh didapati pada minyak jagung, minyak sayuran, minyak bunga matahari, dan minyak soya. Kajian menunjukkan lemak poli tak tepu boleh menurunkan tahap kolesterol darah. Walaubagaimanapun, pengambilannya perlu dalam kadar yang ‘sederhana’.
b) Lemak Mono Tak Tepu
Dijumpai dalam minyak kanola, minyak zaiton, minyak saflower dan minyak bijan. Kajian terkini mendapati lemak mono tak tepu boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

Pengambilan Protein yang Betul
Protein diperlukan untuk memperbaiki tisu tubuh dan memastikan pertumbuhan yang sempurna pada kanak-kanak. Pengambilan protein 15% – 20% daripada jumlah tenaga yang diambil adalah disyorkan.
Protein boleh didapati dari sumber bijirin (roti, beras, pasta, tepung, soya serta hasilannya dll) atau dari sumber haiwan (daging, ikan, telur, ayam dan produk tenusu). Ini perlulah diberi perhatian dalam merancang pengambilan diet harian anda.

Pengambilan Vitamin dan Zat Galian yang Mencukupi
Kajian mendapati bahawa kekurangan zat galian seperti kromium dan selenium mempunyai kesan ke atas insiden diabetes. Kromium mempunyai fungsi untuk menyeimbangkan dan membantu mengekalkan gula darah pada mereka yang berisiko tinggi untuk medapat diabetes.
Kajian juga menunjukkan bahawa anti-oksidan seperti vitamin C dan E serta beta keroten (sejenis vitamin A larut air) boleh membantu mengurangkan risiko komplikasi yang berkaitan dengan diabetes.

Sumber: Panduan Pesakit Diabetes, Unit Pendidikan Kesihatan, Hospital Kangar.


Boleh ke pengidap penyakit diabetes pulih dari penyakit ini? 
JAWAPAN NYA.. MESTILAH BOLEH. DENGAN ADANYA supplement SHAKLEE.
Suplemen asas untuk kencing manis ialah sepertimana berikut:
1. ESP (Energizing Soy Protein) : Berindeks glisemik (GI) rendah. Sangat sesuai utk pesakit diabetes.
2. Vitalea Iron Formula : Imbangan vitamin dan mineral yang lengkap.
3. GLA Complex: Memberi kesan positif kepada diabetic neuropathy.
4. Alfalfa Complex : Sumber serat yang membantu menstabilkan gula dalam darah.
5. Vitamin C : Mengukuhkan kapilari dan salur darah.
6. Zinc Complex : Membantu penghasilan insulin & pemulihan luka.
7. Vivix : Sumber anti-oksidan terbaik.Email: norazlina181@gmail.com
No. Hp: 017-9506861
Shaklee Independent Distributor No 967706
Kawasan COD: sekitar kuantan No comments:

Post a Comment