Read more: http://www.azhafizah.com/2013/11/tutorial-ringankan-blog-dengan-lazyload.html#ixzz41XVpsa2x

Sunday, October 20, 2013

ASMA - SUPLLEMENT SESUAI BG KANAK KANAK

Ramai yg bertanya – Kenapa anak saya kerap di serang asthma?
Jawapannya kerana cuaca sejuk danpanas membahang.

EEhhh…bukan ke asthma ni bole terjadi sebab sejuk??

Betul…asthma bole terjadi disebabkan cuaca sejuk…tapi ada satu lagi faktor yg juga boleh menyumbang kepada terjadinya asthma iaitu kekurangan air dalam tubuh (dehidrasi) tambah-tambah pulak sekarang kan bulan Ramadhan…memang kuranglah minum air.
Sebenarnya asthma bukanlah penyakit asing di Malaysia ni. Ramai kanak-kanak yang dihantar ke klinik bagi mendapatkan rawatan untuk asthma. Ia adalah penyakit kronik yang disebabkan oleh radang pada lapisan dalam saluran pernafasan individu yang menghidap penyakit asthma.

Penyebab asthma ni pelbagai..ada yg disebabkan oleh bahan kimia yang irritants, alahan dan gangguan emosi.perkara-perkara ini menyebabkan salur pernafasan memberikan tindakbalas yang keterlaluan seperti mengeluarkan banyak lendir dan mula mengecut menyebabkan si pesakit asthma sukar bernafas.
Tanda-tanda individu mengalami asthma adalah kedengaran bunyi ketika bernafas (wheezing), batuk berlendir, dada terasa ketat, dan tidak puas menarik nafas.
Apabila badan kekurangan air, kepekatan histamine di dalam darah akan meningkat. Ia akan menyebabkan tubuh memberikan tindakbalas yang kuat pada salur pernafasan walaupun terhadap rangsangan yang ringan. Selain itu, lendiran yang dihasilkan oleh paru-paru akan menjadi lebih pekat. Bagi mengelakkan terjadinya athma, pastikan pengambilan air kosong yg secukupnya..minimum 8 gelas sehari secara berkala.

Cadangan suplemen untuk anak-anak /mereka yang menghidap athma

>> Mealshake- Meal Shakes Shaklee

merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan.  Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.

>> omegaguard- Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan  Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.-

Shaklee OmegaGuard

merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan.  Satu hidangan OmegaGuardTM menyediakan 1000mg asid lemak omega 3  termasuk DHA dan EPA.

No comments:

Post a Comment